Διαγράφουν και προσθέτουν άρθρα οι βουλευτές στην πρόταση νόμου η οποία ρυθμίζει το θέμα των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, που έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Προσπάθεια των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών είναι η θωράκιση της πρότασης νόμου, σε μελλοντικές προσφυγές των τραπεζών, των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και άλλων εμπλεκόμενων στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, οι βουλευτές προχώρησαν σε λεκτικές αλλαγές, για να μην υπάρχει κανένα συνταγματικό ή νομικό εμπόδιο. Συγκεκριμένα τα μέλη της Επιτροπής άρχισαν την κατ΄ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου, περιλαμβάνοντας σε αυτήν κάποιες επιπλέον διατάξεις οι οποίες ενισχύουν και διασφαλίζουν από συνταγματικούς σκοπέλους την πρόταση νόμου. Οι βουλευτές, παρά την ανησυχία τους για το γενικότερο θέμα, θεωρούν πως η πρόταση νόμου είναι συνταγματικά ορθή και δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Στην πρόταση νόμου, περιλήφθηκαν πρόνοιες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις των επαρχιακών δικαστηρίων, τα οποία έκριναν ως αντισυνταγματικό τον νόμο.

Αρμόδια πηγή ανέφερε πως πλέον η πρόταση νόμου δεν συγκρούεται με τα άρθρα 23 και 26 του Συντάγματος που αφορούν στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και του συμβάλλεσθαι ελεύθερα. Επίσης περιλήφθηκαν και οι θέσεις του Κτηματολογίου, το οποίο είχε ζητήσει κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές. Πάντως, η προσπάθεια των κομμάτων είναι συλλογική και, όπως μας λέχθηκε, το θέμα θα ρυθμιστεί πριν από τις 15 Ιουλίου, οπόταν θα κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές. Οι βουλευτές έδωσαν οδηγίες στους υπηρεσιακούς της Βουλής να προχωρήσουν στις απαιτούμενες λεκτικές αλλαγές. Το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου θα συζητηθεί στις 25 του μήνα σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών.

Οι βουλευτές επιδιώκουν να προλάβουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έφεση που έχει ασκηθεί, καθώς και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν εκατοντάδες ξένοι αγοραστές οι οποίοι εξόφλησαν τα ακίνητά τους, αλλά δεν έλαβαν τίτλο ιδιοκτησίας. Η πρόταση νόμου χαρακτηρίζει ως καταχρηστική τη συμπεριφορά των τραπεζών να επιβαρύνουν το ίδιο ακίνητο με πολλαπλές υποθήκες, γνωρίζοντας πως οι αρχικοί αγοραστές δεν ήταν ενημερωμένοι ώστε να μην υπογράψουν τη σύμβαση με την τράπεζα. Επίσης, δίνεται δικαίωμα στις τράπεζες να φέρνουν ένσταση κατά τη μεταφορά των υποθηκών στα ακίνητα. Παράλληλα ο εγκλωβισμένος ιδιοκτήτης ακινήτου όταν υποβάλλει αίτηση για μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει να τη συνοδεύει με τα ανάλογα υποστηρικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Kτηματολογίου, έχουν υποβληθεί 17.443 αιτήσεις για τον απεγκλωβισμό ακινήτων, από τα οποία οι 6.086 έλαβαν τίτλο ιδιοκτησίας. Επίσης 7.876 ακίνητα δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα ακίνητα. Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που είναι χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας είναι περίπου 31 χιλ. Εξάλλου οι ιδιοκτήτες 23 χιλ. ακινήτων δεν έχουν υποβάλει αίτηση για απεγκλωβισμό των ακινήτων τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Πηγή: Ο Φιλεύθερος