Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει με το θέμα των εκποιήσεων. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ενώ όπως φαίνεται το παρασκήνιο θα καθορίσει τις αποφάσεις. Ούτε χθες λήφθηκε απόφαση ποίες προτάσεις νόμου θα οδηγηθούν την Παρασκευή στην Ολομέλεια ή θα αναβληθούν. Σήμερα θα συνέλθει εκ νέου η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Η χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών έχει φέρει ανατροπές καθώς όπως φαίνεται μπαίνει στο ψυγείο η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας με την οποία επιβραδύνονται οι διαδικασίες εκποιήσεων. Από την άλλη στο προσκήνιο έρχεται η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που αναστέλλει τις διαδικασίες εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, εισηγήθηκε στα κόμματα να αναβληθεί η συζήτηση από την Ολομέλεια της Παρασκευής και των δύο προτάσεων.

Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου που επιβραδύνει τις εκποιήσεις, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για στήριξη, υπό προϋποθέσεις, της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ που προνοεί πάγωμα των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ μελετά το ενδεχόμενο διαφοροποίηση της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ, με την προσθήκη πως η διαδικασία των εκποιήσεων θα σταματά για τις περιπτώσεις πρώτων κατοικιών των δανειοληπτών που θα υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία.

Ήδη, χθες στελέχη του ΔΗΚΟ είχαν επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ανέφερε πως είναι έτοιμος να συζητήσει τυχόν ενδυνάμωση και όχι αποδυνάμωση της πρότασης νόμου. Όπως είπε, οι αλλαγές που προτείνει το ΔΗΚΟ αποδυναμώνουν την πρόταση. 

Πάντως, η θέση του ΔΗΚΟ για να προωθηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ προκάλεσε την αντίδραση των αρχηγών ή των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων που συνυπογράφουν την πρόταση, που επέμειναν στην προώθηση στην Ολομέλεια της δικής τους πρότασης. Από την άλλη, δεν αποκλείουν να στηρίξουν την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, καθώς όπως είπαν, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται πως δεν θα ανασταλούν οι εκποιήσεις.

Να σημειωθεί πως παρά τη στήριξη της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ από τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα αυτή δεν αποκτά την πλειοψηφία χωρίς το ΑΚΕΛ. Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση της ΕΔΕΚ καθώς και οι αλλαγές που θα επέλθουν και μετά να τοποθετηθεί το κόμμα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», αρχικά το ΑΚΕΛ συμφωνούσε με την προώθηση στην Ολομέλεια την Παρασκευή, της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας, και είχε έντονες επιφυλάξεις με την πρόταση της ΕΔΕΚ. Το κόμμα της αριστεράς, σε περίπτωση που δεν συναινέσει με την έγκριση της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ, δεν αποκλείεται κατά την ψηφοφορία να τηρήσει αποχή.

Να μην επηρεαστεί αρνητικά το πλαίσιο των εκποιήσεων

Την ανάγκη να μην επηρεαστεί αρνητικά το πλαίσιο των εκποιήσεων υπέδειξαν πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι νέες νομοθεσίες που εγκρίθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγκάζουν τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις για το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) αν δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν τις εξασφαλίσεις. Οι επισημάνσεις έγιναν, καθώς πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει προτάσεις νόμου για τροποποίηση του πλαισίου των εκποιήσεων, που οδηγεί σε μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο νόμος δεν θεσπίστηκε για να είναι ευνοϊκός για τις τράπεζες, βρίσκεται εκεί για να θέτει το πλαίσιο, το οποίο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και επίσης φθηνότερο για τους πελάτες που πληρώνουν. Αν δεν υπάρχει κουλτούρα αποπληρωμής στον τραπεζικό τομέα, τότε θα υπάρξει κρίση εκ νέου και αύξηση των ΜΕΔ, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Και με τη νέα νομοθεσία που πέρασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υπάρχει κεφαλαιακός αντίκτυπος στις τράπεζες, αφού οι τράπεζες που δεν μπορούν να ανακτήσουν την εξασφάλιση, θα πρέπει να διαγράφουν λογιστικά το δάνειο και αυτό θα έχει αντίκτυπο στα κεφάλαιά τους», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν το υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις, όπως αυτό τροποποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018 ως υποστηρικτικό για τη μείωση των ΜΕΔ και συμπλήρωσαν ότι «πρέπει να αποφευχθεί μια τροποποίηση που να εμποδίζει τη διαδικασία».

Αναφορικά με τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη ότι είναι εφικτή η μείωση των ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό σε περίοδο ενός έτους, οι ίδιες πηγές είπαν πως ο μόνος τρόπος για τέτοια μείωση είναι με «συστημικές λύσεις», μέσω πωλήσεων ή της μεταφοράς πακέτων ΜΕΔ σε εταιρείες διαχείρισης εκτός του τραπεζικού συστήματος. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επεσήμαναν ωστόσο πως η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός των τραπεζών δεν σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις αυτές φεύγουν και από την πραγματική οικονομία.

Πάντως οι στόχοι που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες για τα ΜΕΔ παρουσιάζονται θετικοί, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν πως το 2018 πέραν των μισών τραπεζών στην Κύπρο ξεπέρασαν τους στόχους. Αναφορικά με την ΚΕΔΙΠΕΣ οι ίδιες πηγές σημείωσαν ως γενικότερη αρχή, οι κρατικές εταιρείες διαχείρισης δανείων πρέπει να έχουν καλή διακυβέρνηση με εξειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος για τους φορολογούμενους.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος