Είδος προς εξαφάνιση γίνονται αυτή την περίοδο τα διαμερίσματα κοντά σε πανεπιστήμια, σε Λευκωσία και Λεμεσό, λίγο πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με γονείς και φοιτητές να βρίσκονται στη διαδικασία ανεύρεσης στέγης. Το γεγονός αυτό ανεβάζει τα ενοίκια και όσοι πέρα από τους φοιτητές θέλουν να νοικιάσουν, πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα στις περισσότερες αγγελίες διαμερίσματα καινούρια ή λίγο παλαιότερα, οι ιδιοκτήτες το ξεκαθαρίζουν ότι απευθύνονται σε φοιτητές.

Τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί φοιτητές από το εξωτερικό και κυρίως από την Ελλάδα αυξήθηκε η ζήτηση διαμερισμάτων, ενώ η προσφορά είναι πιο περιορισμένη. Στη Λευκωσία υπάρχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην περιοχή Αγλαντζιάς, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην περιοχή Έγκωμης, το Frederick University στην περιοχή Παλουρριώτισας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο.

Σύμφωνα με την έρευνα στην ιστοσελίδα  incyprusproperty.com  του «Φ» και σε άλλες κτηματομεσιτικές ιστοσελίδες, περιοχές που γειτνιάζουν με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως Έγκωμη, τα διαμερίσματα, πέραν από ακριβά είναι και δυσεύρετα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διαμερίσματα στη Μακεδονίτισσα, ενώ ακολουθεί η Αγλαντζιά. Στις περιοχές αυτές, ένα καινούριο μονάρι διαμέρισμα  μπορεί να έχει ενοίκιο ως €750. Αυτό σημαίνει ότι ετήσια μόνο για φοιτητικό νοίκι θα πρέπει να πληρωθεί το ποσό των €9.000. 

Στα δυάρια τα ενοίκια μπορεί να ξεπερνούν τα €800 και στα τριάρια υπάρχουν περιπτώσεις με ενοίκιο πάνω από  €1.000. Στα παλαιότερα διαμερίσματα  το ενοίκιο για μονάρι φθάνει και ως τα 500, για δυάρι έως και €650 και για τριάρι τα €750.  Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών διαδραματίζει η ηλικία του ακινήτου αλλά η επίπλωση και ο εξοπλισμός που διαθέτει. 

Αρκετοί φοιτητές των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Έγκωμης, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα ενοίκια που ζητούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση να βρεις στέγη, έχουν ως εναλλακτικές λύσεις άλλες περιοχές. Αναζητούν  διαμερίσματα στον  Άγιο Δομέτιο που οι τιμές είναι φθηνότερες. Περιοχές όπως ο Στρόβολος, η Λακατάμια και η Ανθούπολη βρίσκονται στις επιλογές τους, με σαφώς φθηνότερο ενοίκιο. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αντί για ενοίκιο ορισμένοι γονείς σκέφτονται την επιλογή για αγορά διαμερίσματος, βλέποντας ότι είναι πιο συμφέρουσα λύση για τα οικονομικά τους δεδομένα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτά που προσφέρονται αυτή την περίοδο στην αγορά, δείχνουν πού οδηγούνται τα ενοίκια.

Καινούριο διαμέρισμα επιπλωμένο ενός υπνοδωματίου 62 τ.μ. στην Έγκωμη νοικιάζεται €710, διαμέρισμα 51 τ.μ. ενός υπνοδωματίου στην Έγκωμη έχει ενοίκιο €700. Διαμέρισμα 52 τ.μ επιπλωμένο ενός υπνοδωματίου στον Στρόβολο νοικιάζεται €650. Διαμέρισμα 50 τ.μ στην Έγκωμη ενός υπνοδωματίου έχει ενοίκιο €500. Καινούριο διαμέρισμα 50 τ.μ στον Στρόβολο έχει ενοίκιο €650. Διαμέρισμα  50 τ.μ στην Έγκωμη έχει ενοίκιο €500. Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην Έγκωμη δίπλα από το Mall και από το Πανεπιστήμιο νοικιάζεται και για φοιτητές με ενοίκιο €790. Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην Έγκωμη νοικιάζεται και σε φοιτητές στην τιμή €670.

Διαμέρισμα 2υπνοδωματίων κοντά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει ενοίκιο €800. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου έχει ενοίκιο €650. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στην Έγκωμη νοικιάζεται σε φοιτητές στην τιμή €450. Διαμέρισμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Λευκωσίας νοικιάζεται €650 τον μήνα. 

Διαμέρισμα 150 τ.μ με τρία υπνοδωμάτια στον Άγιο Δομέτιο έχει ενοίκιο €950. Διαμέρισμα στην ίδια περιοχή ενός υπνοδωματίου νοικιάζεται €500 τον μήνα. Διαμέρισμα στην Αγλατζιά δυο υπνοδωματίων νοικιάζεται για φοιτητές με ενοίκιο €650 τον μήνα. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στην Αγλαντζιά νοικιάζεται για φοιτητική κατοικία στην τιμή €650 τον μήνα.

Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή στον Λυκαβητό με τρία υπνοδωμάτια πολύ κοντά στο κέντρο και στο Χίλτον προσφέρεται και για φοιτητές για €650. Διαμέρισμα στην περιοχή Ακρόπολη με τρία υπνοδωμάτια νοικιάζεται για €650 τον μήνα. Διαμέρισμα  3 υπνοδωματίων στον Στρόβολο έχει ενοίκιο €550. Μικρό διαμέρισμα 35 τ.μ κοντά στο European University επιπλωμένο νοικιάζεται €600 τον μήνα. Επίσης διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στην παλιά Λευκωσία το οποίο νοικιάζεται μόνο σε φοιτητές νοικιάζεται €645 τον μήνα. Διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στον Στρόβολο το οποίο νοικιάζεται και σε φοιτητές έχει ενοίκιο €800 τον μήνα. Διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια στον Στρόβολο νοικιάζεται σε φοιτητές με ενοίκιο €700. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων νοικιάζεται στον Στρόβολο για φοιτητές με ενοίκιο €600.

Ένας μισθός για νοίκι

Φωτιά είναι οι τιμές των ενοικίων στην Λεμεσό και δύσκολα βρίσκει κάποιος να νοικιάσει μονάρι ή studio όχι μόνο αν είναι φοιτητής αλλά και εργαζόμενος. Από την έρευνα σε διάφορες ιστοσελίδες διαμέρισμα 50 τ.μ., Λεμεσός (κέντρο) έχει ενοίκιο €2.000. Διαμέρισμα 140 τ.μ κοντά στη θάλασσα έχει ενοίκιο €2.500, διαμέρισμα 130 τ.μ στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €2.000, διαμέρισμα 38 τ.μ στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €680, διαμέρισμα 115 τ.μ στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €1.300, διαμέρισμα 130 τ.μ έχει ενοίκιο €1.200, διαμέρισμα 147 τ.μ στο κέντρο έχει ενοίκιο €1.200, διαμέρισμα 146 τ.μ στο κέντρο της πόλης κοντά στη θάλασσα έχει ενοίκιο €2.100. Διαμέρισμα 80 τ.μ στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €750. Διαμέρισμα 66 τ.μ στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €950. Aυτές είναι οι σχετικά φθηνές τιμές για ενοίκια. Λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα και καλύτερης κατασκευής έχουν ενοίκιο πάνω από €2.500.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού, στα Κάτω Πολεμίδια, διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια έχει ενοίκιο €1.050. Διαμέρισμα στη Γερμασόγεια με 3 υπνοδωμάτια έχει ενοίκιο €4.000 τον μήνα. Διαμέρισμα στη Μέσα Γειτονιά με 2 υπνοδωμάτια έχει ενοίκιο 1.500. Διαμέρισμα στον Άγιο Τύχωνα έχει ενοίκιο €1.300 και στην ίδια περιοχή διαμέρισμα 120 τ.μ έχει ενοίκιο €3.000. Διαμερίσματα στη Γερμασόγεια 110 τ.μ και 60 τ.μ έχουν ενοίκιο €1.600 και €1.000 αντίστοιχα. Διαμέρισμα στην ίδια περιοχή 160 τ.μ έχει ενοίκιο €3.200. Διαμέρισμα στο υπόλοιπο Λεμεσού 136 τ.μ και 90 τ.μ έχουν ενοίκιο €1.500 και €1.300 αντίστοιχα. 

Αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές και στη Λάρνακα

Στη Λάρνακα φαίνεται ότι οι τιμές των ενοικίων άρχισαν να ανεβαίνουν. Διαμέρισμα 100 τ.μ έχει ενοίκιο €1.500, στην περιοχή Φανερωμένη διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια νοικιάζεται €700 τον μήνα. Στο κέντρο της Λάρνακας διαμέρισμα 170 τ.μ έχει ενοίκιο €1.100.Διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €650, με 2 υπνοδωμάτια και ρετιρέ το ενοίκιο είναι €850. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων πολυτελείας και επιπλωμένο στο κέντρο της πόλης με κοινόχρηστη πισίνα έχει ενοίκιο €850. Διαμέρισμα επιπλωμένο με 2 υπνοδωμάτια κοντά στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €635. Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων επιπλωμένο κοντά στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €750.

Διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στην περιοχή Φανερωμένη στη Λάρνακα έχει ενοίκιο €800. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στο κέντρο της Λάρνακας έχει ενοίκιο €900 τον μήνα. Επίσης διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων έχει ενοίκιο €600 και ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της Λάρνακας έχει ενοίκιο €450. Επίσης διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €467.

Προς εξαφάνιση τα διαμερίσματα στην Πάφο

Στην Πάφο τα διαμερίσματα προς ενοικίαση στο κέντρο της πόλης είναι δυσεύρετα. Υπάρχουν αυτά που βρίσκονται εκτός πόλης στις γύρω περιοχές και τα περισσότερα είναι εξοχικές κατοικίες. Με βάση την έρευνα στις ιστοσελίδες διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων  στην Τάλα έχει ενοίκιο €600, διαμέρισμα 37 τ.μ έχει ενοίκιο €300 και 2 υπνοδωματίων €500. Σπίτι με 4 υπνοδωμάτια στην Έμπα μη επιπλωμένο έχει ενοίκιο €650 και 3 υπνοδωματίων στην Τρεμιθούσα έχει ενοίκιο €800. Επίσης διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Γεροσκήπου επιπλωμένο έχει ενοίκιο €550. Σπίτι 3 υπνοδωματίων στη Γεροσκήπου έχει ενοίκιο €600. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης έχει ενοίκιο €700 και σπίτι με 3 υπνοδωμάτια έχει ενοίκιο €650.

Ανεβαίνουν οι συντελεστές  δόμησης για διαμερίσματα

Σε αύξηση των συντελεστών δόμησης προχωρά η κυβέρνηση παρέχοντας κίνητρα σε developers με στόχο την προώθηση της δημιουργίας προσιτών οικιστικών αναπτύξεων. Σε οκτώ πυλώνες βασίζεται το νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η μια ενότητα πολεοδομικών κινήτρων και εργαλείων αφορά στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και περιλαμβάνει τα εξής κίνητρα με στόχο την προσιτή κατοικία:

  • -Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 25% και δημιουργία οικιστικών αναπτύξεων προσιτού ενοικίου, με όρο την ενοικίαση για ελάχιστη περίοδο 8 ετών.
  • -Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 25%, με όρο 10% να αφορά δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας.
  • -Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 45% σε μεγαλύτερης έκτασης τεμάχια, με όρο 20% για δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας.

Ο δεύτερος πυλώνας κινήτρων αφορά επιδότηση ενοικίου από το Yπουργείο Eργασίας για λήπτες ΕΕΕ και ο τρίτος αφορά στην εισαγωγή νέων απλοποιημένων και στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων για ακριτικές περιοχές, ορεινές περιοχές και εκτοπισθέντες. Ο τέταρτος πυλώνας αφορά νέο πρόγραμμα δημιουργίας οικιστικών μονάδων από τον κυπριακό οργανισμό ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ) και ο πέμπτος τη διαφοροποίηση του ρόλου του ΚΟΑΓ. Ο έκτος πυλώνας σχετίζεται με την επιδότηση ενοικίου σε εκτοπισθέντες, ο έβδομος με τη συντήρηση-επιδιόρθωση προσφυγικών οικισμών και συνοικισμών αυτοστέγασης και ο όγδοος πυλώνας έχει να κάνει με θέματα συνεργασίας με τις τοπικές αρχές.

Σημαντική αύξηση στις άδειες οικοδομής

Μεγάλη ετήσια αύξηση, που ξεπέρασε το 45%, παρουσίασε ο αριθμός των αδειών οικοδομής για οικιστικές μονάδες που εκδόθηκαν το πεντάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019, εκδόθηκαν 2.820 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 2.596 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 128,2% και το συνολικό εμβαδόν κατά 53,8%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση 45,2%. Επίσης, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Μάιο 2019 ανήλθε στις 709. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €287,9 εκ. και το συνολικό εμβαδόν τις 258,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 907 οικιστικές μονάδες. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος