Τα πυρά των ξενοδόχων φαίνεται να προκαλεί το αναθεωρημένο σχέδιο της πρότασης νόμου που διέπει την αδειοδότηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων τύπου AirBnb. Οι εισηγητές της πρότασης νόμου, ήθελαν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης καταλυμάτων για να ενταχθούν στο μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού, ωστόσο, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μια μεγάλη αδικία καθώς αφαιρέθηκαν οι πρόνοιες για τα απαραίτητα δικαιολογητικά υγείας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου -όπως συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου- αφαιρέθηκαν πρόνοιες όπως τα δικαιολογητικά/άδειες που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας όπως προνοείται και για τα άλλα αδειούχα τουριστικά καταλύματα, αλλά και το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.

Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση νόμου, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στην τελευταία συνεδρία της Βουλής, όπως ενοικιάζει το διαμέρισμα του κάποιος σε έναν φοιτητή, θα μπορεί να το ενοικιάζει και σε τουρίστες, αρκεί να μπει στο μητρώο του υφυπουργείου.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με την αρχική πρόταση των εισηγητών, το υφυπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να  πραγματοποιεί επιτόπια επιθεώρηση στην επιχείρηση, στην αναθεωρημένη πρόταση, αυτό αφαιρείται, ενώ γίνεται αναφορά ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δύναται οποτεδήποτε να διεξαγάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα ή αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας λειτουργίας καθώς και της τήρησης.

Σημειώνεται ότι το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου που συνυπογράφεται από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα συζητηθεί ξανά την ερχόμενη Τρίτη στην παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου. Ο κ. Περδίος είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής τέτοιων πλατφόρμων και αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να απεμπλακεί η Βουλή από αυτό το αδιέξοδο.

Οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι πρέπει να επιτρέπεται με θεσμοθετημένο τρόπο η βραχυχρόνια μίσθωση σε τέτοια καταλύματα, αλλά με τις νόμιμες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας. Επίσης, τονίζουν ότι η αρχική ιδέα αφορούσε την καταβολή φορολογίας και την ίση μεταχείριση των επιχειρηματιών.

Ωστόσο, αναφορικά με φορολογικό σκέλος, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το σκηνικό. Είναι στην ευχέρεια της Κυβέρνησης αν θα καταθέσει νομοθεσία για αποκοπή των φορολογιών από την πηγή, δηλαδή αν θα ζητήσει από τις πλατφόρμες στοιχεία για τον κύκλο εργασίας των κυπριακών καταλυμάτων ή εάν θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώνει τα εισοδήματα τους στον Φόρο.

Αγκάθι παραμένει η συγκατάθεση ή όχι των διαχειριστών. Απαλείφθηκε και αυτή η πρόνοια από το υφιστάμενο κείμενο, κάτι που ζήτησε η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Εμπορίου καθότι υπάρχουν οι ανάλογες νομοθεσίες εάν υπάρξουν προβλήματα. Για παράδειγμα, λόγω οχληρίας θα μπορεί να κληθεί η Αστυνομία.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος