Νέες φοιτητικές εστίες πρόκειται να δημιουργηθούν κοντά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στην Έγκωμη.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή, το έργο αφορά την κατασκευή ιδιωτικής ανάπτυξης φοιτητικών εστιών και καταστημάτων, καθώς και κατεδάφιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και θα χωροθετηθεί στο Δήμο Έγκωμης.

Πρόκειται για 3 οικοδομές 8 ορόφων με πιλοτή αλλά και καταστήματα κυρίως με σκοπό την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων εστιών. Συνολικά η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 450 διαμερίσματα και 15 καταστήματα.

Οι 6 από τους 8 ορόφους κάθε κτιρίου θα περιλαμβάνουν 19 διαμερίσματα, ενώ οι άλλοι 2 θα αποτελούνται από 18 διαμερίσματα.

Τα 408 διαμερίσματα θα έχουν συνολικό εμβαδόν 27,6 m2 , τα 18 διαμερίσματα θα έχουν εμβαδόν 30,6 m2 και τα υπόλοιπα 24 θα είναι συνολικού εμβαδού 43 m2. Επιπλέον σε κάθε κτίριο θα υπάρχουν χώροι υποδοχής/θυρωρεία, χώροι πλυντηρίων και χώροι παιγνιδιών. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 224 χώρους στάθμευσης και 226 χώρους στάθμευσης για μοτοποδήλατα.

Ακόμη στην ανάπτυξη περιλαμβάνονται και 15 καταστήματα με συνολικό εμβαδόν 885,2 m2.

Συνολικά η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει, 450 διαμερίσματα, 15 καταστήματα με σκοπό την εξυπηρέτηση των φοιτητικών εστιών, 3 χώρους υποδοχής, 3 χώρους πλυντηρίων, 3 χώρους παιχνιδιών, 224 χώρους στάθμευσης και 226 χώρους στάθμευσης για μοτοποδήλατα.

Στο σημείο όπου θα ανεγερθούν οι εστίες, λειτουργεί σήμερα εγκατάσταση εταιρείας αυτοκινήτων που περιλαμβάνει χώρους πωλήσεων και επιδιόρθωσης η οποία εγκατάσταση θα κατεδαφιστεί πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Πρόκειται για την εταιρεία Michaels Automotive, αντιπρόσωπο των οχημάτων Ford στην Κύπρο.

Η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν και δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πιο κάτω, υπάρχουν σχέδια για ανέγερση 4στερου ξενοδοχείου 144 δωματίων δίπλα από το δορυφορικό καζίνο της Λευκωσίας και απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton Park. Επίσης, σε διπλανό τεμάχιο από το Hilton Park, υπάρχει πρόταση για νέα οικιστική ανάπτυξη με την ονομασία «Orion» και περιλαμβάνει δύο πύργους 16 ορόφων στους οποίους θα δημιουργηθούν συνολικά 86 διαμερίσματα.

Πηγή: Philenews/Insider