Οι πρώτες επιπτώσεις στην κτηματαγορά αρχίζουν να γίνονται αισθητές. Οι παράγοντες του real estate κάνουν λόγο για ένα ολοκληρωτικό πάγωμα στον κλάδο, το οποίο ελπίζουν να είναι προσωρινό. Η μηδενική ζήτηση, η κακή ψυχολογία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν μηδενίσει τις πωλήσεις των ακινήτων. Μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί, φαίνεται ότι τα δεδομένα στην κτηματαγορά αλλάζουν σε όλα τα επίπεδα.

Η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων γίνεται με κάποιους αστερίσκους. Στα πλαίσια αυτά, το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών της Μεγάλης Βρετανίας (RICS) εξέδωσε ειδική οδηγία.

Η οδηγία αυτή, που σχετίζεται με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός, προβλέπει ότι οι εκτιμητές-μέλη του RICS, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να αναφέρουν ότι η (εκτιμητική) μελέτη πραγματοποιείται σε περιβάλλον «εκτιμητικής αβεβαιότητας».

Μιλώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών, Κυριάκος Ταλατίνης δήλωσε ότι είμαστε μεσούσης της κρίσης. «Αυτήν τη στιγμή έχει παγώσει η αγορά. Δεν γίνονται πωλήσεις καθότι δεν υπάρχει ψυχολογία στην αγορά, αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι όλα τα επαγγελματικά σώματα όπως το RICS, το Συμβούλιο Διεθνών Εκτιμητικών Προτύπων αλλά και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό σώμα έχουν εκδώσει σχετικές εγκυκλίους που αναφέρουν ότι δεδομένου του άγνωστου μελλοντικού αντίκτυπου που μπορεί να έχει ο COVID-19 στην αγορά ακινήτων, συνιστάται η επανεκτίμηση του ακινήτου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλατίνη, λόγω της αβεβαιότητας αν και ισχύουν τα δεδομένα προ κρίσης, μπαίνει η σχετική πρόνοια σε έγγραφο που συνιστά την επανεκτίμηση. «Είναι αντίστοιχες οδηγίες που είχαμε όπως το 2013. Όταν βιώνεις περίοδο αβεβαιότητας, εισηγείσαι τη συχνή επανεκτίμηση», δήλωσε ο κ. Ταλατίνης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μελλοντικές του προβλέψεις για μειώσεις των τιμών στα ακίνητα, δήλωσε ότι «η οικονομία δέχεται χτυπήματα. Έχει σημασία ο χρόνος και το βάθος της ύφεσης. Αν λήξει σύντομα, οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερες, από ότι εάν διαρκέσει μήνες. Σίγουρα θα έχουμε επιπτώσεις. Ωστόσο, θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις για ποσοστά μείωσης των τιμών στα ακίνητα», κατέληξε.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος