Έντονη ανησυχία επικρατεί γύρω από το θέμα των ενοικίων, εν μέσω πανδημίας, με την εν λόγω αγορά να βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, ενώ χωρίς την όποια ρύθμιση το όλο θέμα αναμένεται να εξελιχθεί κυριολεκτικά σε ζούγκλα με τον μεγάλο ζημιωμένο στο τέλος της ημέρας να είναι η ίδια η κυπριακή Οικονομία.

Μετά και την ψήφιση στις 24 Μαρτίου του Περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου του 2020, που προσωρινά αναστέλλεται μέχρι τις 31 Μάϊου απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής ακινήτου, σχεδόν κανένας από τους επηρεαζόμενους ενοικιαστές δεν καταβάλλει ενοίκιο. Συγκεκριμένα, στα τέσσερα εμπορικά κέντρα της Κύπρου δεν έχει καταβληθεί ούτε και ένα ενοίκιο έστω και εάν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα ασκεί αφόρητες πιέσεις ώστε να εισπράξει τα οφειλόμενα ενοίκια από τους ενοικιαστές.

Αξίζει να επισημάνουμε πως οι τριγμοί που υφίσταται η αγορά ενοικίων, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και του lockdown, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και σε χώρες όπου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση για μειώσεις ή αναστολής καταβολής ενοικίων, η αγορά ενοικίων έχει οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αντιληφθεί το θέμα που προκύπτει και ζητούν όπως το κράτος παρέμβει προτού η αγορά οδηγηθεί σε κατάρρευση, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν μεν πως και οι ίδιοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος που προκαλείται, αλλά ζητούν τη στήριξη του Κράτους.

Χρειάζεται Ρύθμιση

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πως θα πρέπει να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα καθώς με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί ο στόχος αποφυγής κατάρρευσης εκατοντάδων επιχειρήσεων, τόσο ιδιοκτητών όσο και ενοικιαστών.

Παράλληλα, με ρύθμιση του ζητήματος στηρίζεται η δίκαιη συμμετοχή στα βάρη που προκύπτουν από τις προσπάθειες στήριξης των θέσεων εργασίας.

Επισημαίνεται πως η ρύθμιση θα πρέπει να καλύπτει τόσο τις σημερινές συνθήκες (αναστολών) αλλά και τη περίοδο ανάκαμψης και αν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα συνταγματικότητας, τότε η κρατική παρέμβαση πρέπει να στηριχθεί με κρατική χορηγία και/η φορολογική απαλλαγή αλλά και στην παροχή μεγάλης αναστολής εξώσεων (για παράδειγμα 24 μηνών) ώστε να δοθεί χρόνος για έγκριση κοινής λύσης και να απορρίπτουν τα κλεισίματα επιχειρήσεων κατά το 2020 και 2021.

Διάφορες φόρμουλες στο τραπέζι

Στο τραπέζι των συζητήσεων επεξεργάζονται διάφορες φόρμουλες και σύμφωνα με πληροφορίες, η φόρμουλα – πρόταση που επεξεργάζεται η ΟΕΒ εμπεριέχει τις πιο κάτω εισηγήσεις:

  • - Να ανασταλούν οι εξώσεις για 12 μήνες, μέχρι τον Μάρτη του 2021
  • - Να ανασταλεί η δυνατότητα αύξησης των ενοικίων μέχρι το τέλος του 2021.
  • - Για Υποστατικά με πλήρη αναστολή:  50% μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του 2020, με αναστολή καταβολής του ενοικίου για όσους μήνες ισχύει η ολική αναστολή και σταδιακή καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε διπλάσιο αριθμό μηνών από όσους ισχύει η ολική αναστολή, παράλληλα με τα τρέχοντα ενοίκια.
  • - Για υποστατικά με μερική αναστολή μείωση 25% του ενοικίου μέχρι το τέλος του 2020.
  • - Το Κράτος να συμμετέχει στο κόστος κυρίως με φοροαπαλλαγές επί των ενοικίων που θα εισπραχθούν από τους ιδιοκτήτες που υπόκεινται στις μειώσεις

Πηγή: Inbusinessnews