Αυξημένες παρουσιάζονται οι τιμές των πολυτελών ακινήτων στην Κύπρο κατά το 2019, με τη χώρα να καταγράφει 4.3% αύξηση. Ανοδικός ήταν και ο αριθμός των εκατομμυριούχων σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Knight Frank.

Αξιοσημείωτο στατιστικό που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι στην Κύπρο κατά το 2019 υπήρχαν 297 Ultra-high-net-worth άτομα, δηλαδή άτομα που έχουν περιουσία αξίας πάνω από 30 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου και της κύριας κατοικίας ή άτομα υψηλότατης καθαρής θέσης. Μάλιστα, η έκθεση προέβλεπε ανάπτυξη του αριθμού των Ultra-high-net-worth ατόμων κατά 10.4% μεταξύ 2019 και 2024. Κι όλα αυτά σε μια προ κορωνοϊού εποχή, όπου οι οικονομίες των χωρών παρουσίαζαν θετικά πρόσημα στην ανάπτυξη τους.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρεται στην έκθεση, είναι αυτό του δείκτη PIRI 100. Πρόκειται για τον δείκτη Prime International Residential Index, ο οποίος καταγράφει τις αυξομειώσεις στην αλλαγή της τιμής στις κατοικίες πολυτελείας ετησίως.

Η Κύπρος συναγωνίζεται με το Παρίσι, καθώς είχαν και οι δύο αύξηση στις τιμές ακινήτων πολυτελείας ύψους 4.3% και διεκδικούσαν την 19 θέση. Με έκπληξη η έκθεση καταγράφει πως Αθήνα και Κύπρος πλέον ανταγωνίζονται την Ιταλία στις τιμές, αλλά ξεκινούν από χαμηλή βάση και απέχουν περίπου 35% από την κορύφωση που είχε καταγραφεί το 2008. Ωστόσο, αναμένονταν διαφοροποιήσεις καθώς η ιταλική πλευρά είχε προχωρήσει σε αλλαγές στον οριζόντιο φορολογικό συντελεστή (flat tax rate) για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ύψους €100.000 δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες προσέλκυσης ξένους. Όλα αυτά βέβαια, προ κορωνοϊού.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά ότι η Κύπρος και άλλες χώρες, κατά το 2019 προχώρησαν σε αλλαγές στα επενδυτικά προγράμματα πολιτογραφήσεων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του πλούτου. Τονίζεται δε, ότι Κύπρος, Μολδαβία και Μάλτα, δέχθηκαν δημόσια κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προγράμματα τους, με την Μολδαβία να το ακυρώνει πλήρως.

Όσον αφορά άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις, στην 1η θέση στο δείκτη PIRI 100 βρίσκεται η Φρανκφούρτη με 10.3%. Ακολουθεί, στη 2η θέση η Λισαβόνα (9.6%), η Αθήνα (7.0%) στην 6η θέση, το Βερολίνο (6.5%) στην 8η θέση και η Στοκχόλμη (5.2%) στην 11η θέση. Μεταξύ τους φιγουράρουν και ασιατικές πόλεις (Ταϊπέι, Σεούλ) και πόλεις στην Αμερική (Χιούστον, Μέξικο Σίτι).

Σημειώνεται επίσης ότι ο PIRI 100 κατέγραψε στο σύνολο ετήσια αύξηση 1.8% για το 2019, σε σύγκριση με το 1.3% κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Οι ασιατικές χώρες παρουσίασαν κατά μέσο όρο +3.1% αύξηση στις τιμές κατά το 2019, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Στο σύνολο 78 από τις 100 χώρες/πόλεις που αναφέρονται στον δείκτη, κατέγραψαν ανοδική αύξηση στις τιμές των πολυτελών ακινήτων.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος