Η αγορά εξοχικής κατοικίας είναι ένα από τα πρώτα θύματα του κορωνοϊού και οι τιμές φέτος θα κυμανθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ενοικίασης και πώλησης. Τα εισοδήματα παγκοσμίως και όχι μόνο στην Κύπρο, μειώνονται, το επενδυτικό και τουριστικό ρεύμα ανακόπηκε λόγω του επιθετικού ιού, η ζήτηση θα είναι αρκετά μειωμένη και τα αναμενόμενα ελκυστικά πακέτα που θα προσφέρουν τα ξενοδοχεία θα ενεργήσουν άκρως ανταγωνιστικά. Ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος της κτηματομεσιτικής εταιρείας Δανός & Συνεργάτες, κάνει λόγο για έντονη, έστω και προσωρινή πτώση τιμών στην Πάφο, στη Λάρνακα, το Παραλίμνι και την ορεινή Λεμεσό, όπου ενδιαφερόμενοι αγοραστές από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες του Κόλπου, την Κίνα και τη Ρωσία το 2018 και το 2019 έψαχναν ενεργά για να αγοράσουν ακίνητα.

«Για τους επενδυτές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. επιπλέον κίνητρο αποτελούσε και η δυνατότητα να λάβουν άδεια παραμονής ή υπηκοότητα στην Κύπρο. Πρόγραμμα το οποίο ατόνησε λόγω υπερβολικής έντασης σε όρους, προϋποθέσεις και χρόνο εξέτασης της αίτησης, με τελευταίο χτύπημα την καραντίνα.  Μια καραντίνα, όμως, που θα οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους κατασκευής, λόγω αποστάσεων και άλλων προδιαγραφών που θα πρέπει να κρατούν οι εργάτες, η καθυστέρηση στα έργα που θα απαιτήσει επιτάχυνση, και το γεγονός ότι η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες θα συγκεντρωθεί σε μονάδες που μπορούν πραγματικά να εγγυηθούν την ολιστική και ελεγχόμενη προστασία, προφύλαξη και αποστείρωση, χαρακτηριστικά που θα προσθέσουν στο κόστος», ανέφερε.

Στον αντίποδα, σημειώνει, πέραν του covid 19, ζημιά έκανε στην αγορά εξοχικής κατοικίας και το Brexit καθώς και η αναίρεση της αποφυγής διπλής φορολογίας από τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με τον κ. Δανό, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές το 2021 θα επιστρέψουν, ιδίως σε ακίνητα κόστους από 250.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας να είναι η εξαίρεση για ενοίκιο και αγορά.

 

Πιο κάτω κατά 50%

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο διατίθενται προς πώληση περί τις 3.000 εξοχικές κατοικίες για όλα τα βαλάντια, ανέφερε ο κ. Δανός. «Ως συνέπεια της προηγούμενης τραπεζικής ύφεσης, οι τιμές στην Κύπρο βρίσκονται ακόμη κάτω από το επίπεδο αντίστοιχων ακινήτων σε Ελλάδα, Ισπανία ή Ιταλία, εξ ου και υπάρχει περιθώριο ανόδου τους, όταν επανέλθει η ομαλότητα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, οι τιμές ενοικίασης στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι πιο κάτω κατά 50% φέτος σε σχέση με το 2019. Η πρόβλεψη για το 2021 είναι οι τιμές να είναι ελαφρώς πιο πάνω. Συγκεκριμένα, λόγω του κορωνοϊού οι τιμές ενοικίασης παραθαλάσσιων σπιτιών στην επαρχία Αμμοχώστου θα είναι μεταξύ €10-€12 το τ.μ. από €18- €22 το τ.μ. που ήταν το 2019 με την πτώση να φθάνει στο 45,45%. Στην επαρχία Λάρνακας οι τιμές ενοικίασης παραθαλάσσιων κατοικιών προβλέπεται να είναι €8 με €10 το τ.μ. με την πτώση να είναι 50% σε σχέση με το 2019. Το 2021 προβλέπεται μια ελάχιστη άνοδος στα €12 το τ.μ. Στην επαρχία Λεμεσού οι τιμές στις εξοχικές κατοικίες ανά τετραγωνικό μέτρο προβλέπεται να είναι €20 με €40 παραμένοντας στα ίδια επίπεδα και το 2021. Η πτώση σε σχέση με το 2019 θα είναι 33,33%. Στην επαρχία Πάφου οι τιμές ενοικίασης των παραθαλάσσιων σπιτιών αναμένεται να είναι μεταξύ €10 με €12 και ελαφρώς πιο πάνω το 2021 φθάνοντας τα €14. Η πτώση στα ενοίκια για τα εξοχικά στην Πάφο εκτιμάται στο 50% σε σχέση με το 2019.

Ο κορωνοϊός επηρεάζει και τις τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών με τα επίπεδα σ’ ορισμένες περιπτώσεις να έχουν υποχωρήσει στην εποχή του 2015. Οι τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο για τα παραθαλάσσια σπίτια στην επαρχία Αμμοχώστου προβλέπεται να είναι €2.300 με €2.800 πιο κάτω κατά 31,7% από το 2019. Για το 2021 οι τιμές προβλέπεται να είναι πιο πάνω μεταξύ €2.300 και €3.000 το τετραγωνικό μέτρο. Στην επαρχία Λάρνακας οι τιμές πώλησης στις εξοχικές κατοικίες αναμένεται να είναι ακόμη πιο κάτω. Για το 2020 οι εκτιμήσεις είναι ότι θα κυμανθούν στις €2.200 με €2.700 πιο κάτω κατά 32,5% σε σχέση με το 2019 και για το 2021 προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ €2.200 και €3.000. Στην επαρχία Λεμεσού οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών προβλέπεται να είναι φέτος €3.500 με €4.000 πιο κάτω κατά 27,7% σε σχέση με το 2019. Για το 2021 οι εκτιμήσεις είναι μεταξύ €3.500 και €5.000. Στην επαρχία Πάφου οι εκτιμήσεις για τις τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών είναι μεταξύ €2.800 και €3.000, πιο κάτω κατά 28,57% από το 2019. Για το 2021 οι εκτιμήσεις είναι για τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μεταξύ €2.800 και €4.000. 

Όπως διευκρινίζει ο κ. Δανός, καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μία πανδημία διαμορφώνονται νέα δεδομένα στον τομέα των εξοχικών κατοικιών αλλά και στην κτηματαγορά γενικότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των εξοχικών κατοικιών υπήρξε βροχή ακυρώσεων για την περίοδο Μάρτιος - Αύγουστος. Σε πιο δύσκολη θέση είναι όσοι μπήκαν στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης - Airbnb επιχειρηματικά. Όσοι, δηλαδή, νοίκιασαν ή αγόρασαν ακίνητο, ώστε να το αξιοποιήσουν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Όσον αφορά στη ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας υπάρχει πτώση η οποία οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

  • - Έλλειψη ρευστότητας (αναμένεται η επανεκκίνηση της αγοράς).
  • - Το φετινό καλοκαίρι θα υπάρχουν ελάχιστοι τουρίστες από το εξωτερικό γεγονός που επηρεάζει δραματικά τα έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μίσθωση τέτοιου τύπου ακινήτων.
  • - Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει κακή ψυχολογία των δυνητικών αγοραστών λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, γεγονός που μειώνει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου.
  • - Υπάρχει η άποψη ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών των ακινήτων οπότε ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά θα υπάρξει αναμονή με σκοπό την επίτευξη χαμηλότερου τιμήματος.
  • - Το ενδιαφέρον των αγοραστών του εξωτερικού είναι μειωμένο καθώς ακόμη και για πρακτικούς λόγους είναι δύσκολη η μετακίνηση και η υπόδειξη στο ακίνητο το οποίο θα ήθελαν να επισκεφθούν με σκοπό την τελική επιλογή του και την ολοκλήρωση της αγορά του.

Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι το ακίνητό τους, ενώ όσον αφορά στην επίτευξη εισοδήματος η πιο σίγουρη επιλογή είναι να απευθυνθούν σε Κύπριους. Ειδικότερα προτείνεται η μίσθωση της εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν, καθώς στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπάρξει υπερπροσφορά, που σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών (εξαρτάται και από το target group στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο ακίνητο).

Σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, θα αποφασίσουν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, να προχωρήσουν τη συγκεκριμένη περίοδο στην πώληση του ακινήτου τους με χαμηλή τιμή με σκοπό να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους. Οπότε η μειωμένη ζήτηση σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά θα συντελέσουν στη μείωση των τιμών.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος