Δεν θα πρέπει να χρωστάνε στον Φόρο και θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις φορολογικές τους οφειλές όσοι θελήσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από το κράτος στη βάση του σχεδίου που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση. Οι αιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση από το Τμήμα Φορολογίας για διευθετημένες ή σε ρύθμιση φορολογικές οφειλές.

Η ημερομηνία της βεβαίωσης δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η πιο πάνω βεβαίωση, θα αποστέλλεται από τα πιστωτικά ιδρύματα στο Γενικό Λογιστήριο μαζί με την συμφωνία δανείου.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα του υπουργείου Οικονομικών για το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων, διευκρινίζεται ότι η επιχορήγηση του επιτοκίου θα τερματίζεται από την ημερομηνία που το επιδοτούμενο δάνειο παρουσιάσει καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών.

Η επιχορήγηση του επιτοκίου θα επαναρχίζει όταν οι καθυστερήσεις μειωθούν κάτω από τις 90 ημέρες. Η επιδότηση επιτοκίου συνεχίζεται και σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις οι οποίες ρυθμίζονται και ο δανειολήπτης ακολουθεί τη νέα ρύθμιση. Για τα δάνεια τα οποία θα επιδοτείται το επιτόκιο, η κεφαλαιοποίηση των τόκων θα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση κατά την 30/6 και 31/12 έκαστου έτους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν προς το Γενικό Λογιστήριο εντός 45 ημερών από την ημερομηνία κεφαλαιοποίησης των τόκων ηλεκτρονικό αρχείο για επιβεβαίωση του υπολογισμού του επιδοτούμενου επιτοκίου ανά δάνειο.

Στο αρχείο θα περιλαμβάνονται: Ονοματεπώνυμο δανειολήπτη, αριθμός λογαριασμού δανείου, αρχικό ποσό δανείου, αποπληρωμές, υπόλοιπο δανείου κατά την 30/6 ή 31/12, μέρες σε καθυστέρηση, επιτόκιο  (συνολικό), επιτόκιο  (κυβερνητικό μερίδιο), απαίτηση τόκων περιόδου (σύνολο), απαίτηση τόκων περιόδου (κυβερνητικό μερίδιο), ημερομηνία έναρξης σύμβασης, ημερομηνία λήξης σύμβασης. Για το έτος 2020 η πρώτη απαίτηση θα καταβληθεί μέχρι την 31 Μαρτίου του 2021 και θα καλύψει ολόκληρη την περίοδο από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020.

Η κατάθεση της επιδότησης θα γίνεται στον λογαριασμό του δανείου που επιδοτείται το επιτόκιο και όχι σε άλλο λογαριασμό. Το Γενικό Λογιστήριο θα εμβάζει το συνολικό ποσό της επιδότησης στην τράπεζα και αυτή  θα το κατανέμει στους λογαριασμούς των δανείων. Η επιδότηση επιτοκίου είναι μέχρι εξάντλησης προϋπολογισμού συνολικού ποσού μέχρι 45 εκατ. για δάνεια φυσικών προσώπων. Το ποσό δυνητικών δανείων των οποίων το επιτόκιο θα επιδοτείται υπολογίζεται σε περίπου €730 εκατ., το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των νέων στεγαστικών δανείων για το 2019 (73 εκατ. ευρώ/μήνα) για τους 10 μήνες του 2020 (Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020).

Υπενθυμίζεται πως το Σχέδιο καλύπτει μόνο δάνεια για σκοπούς ιδιοκατοίκησης. Ως εκ τούτου καλύπτει την αγορά πρώτης κατοικίας και ανέγερσης πρώτης κατοικίας (περιλαμβανομένου και μέρους του δανείου για την αγορά του οικοπέδου) και δεν καλύπτει ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας η της αγοράς / ανέγερσης εξοχικής κατοικίας. Εξαιρούνται στεγαστικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται με άλλα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος