• • Νουρής: Παρατείνονται οι πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες μέχρι το τέλος του 2020
  • • Αισιοδοξία επαγγελματιών για το αύριο των ακινήτων

Σημαντικές εξαγγελίες, με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής μιλώντας στο 2ο Property Confernce που οργάνωσε η εταιρεία  FMW Financial Media Way, με θέμα "H επόμενη μέρα των ακινήτων".

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση μέχρι το τέλος του 2020 των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών που έληξαν την περίοδο της πανδημίας και οι κάτοχοι τους δεν μπόρεσαν να τις ανανεώσουν. Η παράταση θα είναι άμεση, χωρίς να χρειάζονται άλλες ενέργειες από τους κατόχους τους.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν στη Βουλή οι Κανονισμοί για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ακόμα είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση του οικιστικού τομέα στη Λεμεσό με την υπογραφή συμβολαίων για την ανέγερση 200 κατοικιών από ιδιώτες, ώστε να απαμβλυνθεί το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τομέα των ακινήτων, λέγοντας ότι και στο παρελθόν αντιμετώπισα με προβλήματα και όμως καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κτηματολογίου κ. Ανδρέας Σωκράτους ανέπτυξε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται στην υπηρεσία του, τονίζοντας τη μεγάλη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο κ. Σωκράτους είπε ότι οι πράξεις στο Κτηματολόγιο 3πλασιάστηκαν το 2019 και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον του κοινού για τα ακίνητα θα συνεχιστεί μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Απαντώντας σε ερώτηση για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, είπε ότι στο Κτηματολόγιο υποβλήθηκαν 18.500 αιτήσεις από ιδιοκτήτες προβληματικών ακινήτων. Από αυτές, πρόσθεσε, οι 10.000 έχουν εξασφαλίσει τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ οι 8.000 βρίσκονται πολύ κοντά στην εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας. 

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Μιχάλης Μιχαήλ αναφέρθηκε στη σημασία των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο και είπε ότι μετά τον τουρισμό είναι ο σημαντικότερος τομέας στο ΑΕΠ της Κύπρου. Ο κ. Μιχαήλ επισήμανε ότι παρά το γενικό "κλείσιμο" της οικονομίας, ο Οργανισμός συνεχίζει με τηλεδιασκέψεις να προβάλλει την Κύπρο στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως είπε, τώρα μπορούμε και προβάλλουμε και την καλή διαχείριση της πανδημίας. Φυσικά, αναγνώρισε ότι οι επενδύσεις χρειάζονται προσωπική επαφή για αυτό ο CIPA τώρα που άνοιξαν τα αεροδρόμια θα αρχίσει τις εκστρατείες ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιώργος Κυριάκου είπε ότι ο τομέας των ακινήτων είναι πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία και παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη του τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε για την εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας στα θέματα ακινήτων, τονίζοντας ότι ο τομέας έχει άμεση σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών. 

Ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG κ. Ρένος Ιωαννίδης παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον ιδιωτικό δανεισμό, το μερίδιο των ακινήτων στα συνολικά δάνεια και τη σχέση μεταξύ ακινήτων και ανάπτυξης της οικονομίας. Αφού αναφέρθηκε στις προβλέψεις για ύφεση το 2020 και ανάκαμψη το 2021, είπε ότι ελπίζει η κυπριακή οικονομία να ακολουθήσει το σχήμα ανάπτυξης “V” που σημαίνει άμεση ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε από το 2013 μέχρι το 2019 τα πωλητήρια έγγραφα σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 12%, η οποία όμως το 2020 διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών κ. Μαρίνος Κυναιγείρου είπε ότι παρά την πανδημία το ενδιαφέρον του κοινού για οικιστικά ακίνητα συνεχίζει να είναι μεγάλο. Σ' αυτό, είπε, συμβάλλουν και τα μειωμένα επιτόκια στην αγορά. Ο κ. Κυναιγείρου μίλησε για τη μεγάλη εμπιστοσύνη του κοινού στα ακίνητα και κάλεσε όλους να συνεργάζονται με εγκεκριμένους κτηματομεσίτες, διότι στην αγορά όπως είπε υπάρχουν πολλοί "πειρατές". Μιλώντας για το μέλλον εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αύριο της αγοράς ακινήτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Cyfield κ. Γιώργος Χρυσοχός ζήτησε από την κυβέρνηση νέες μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που καθυστερεί πολλά έργα ανάπτυξης. Αφού χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Κτηματολογίου για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε ότι η ζήτηση για ακίνητα βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα παρά την πανδημία. Μπορεί είπε να μην έγιναν πράξεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά στο "κλείσιμο" της οικονομίας και στην αδυναμία των πολιτών να κάνουν πράξεις. Ο κ. Χρυσοχός, είπε ότι οι επαγγελματίες του τομέα ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και πιστεύουν ότι τα ακίνητα θα είναι και πάλι η ατμομηχανή της οικονομίας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW  Financial Media Way και δημοσιογράφος κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Το 2ο Property Conference ήταν  υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ και Χορηγοί του είναι η KPMG και το Trilogy. Υποστηρικτές είναι ο Οργανισμός Invest Cyprus, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών και η Cyfield. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η μηνιαία εφημερίδα "ΑΚΙΝΗΤΑ", η ιστοσελίδα akinita.com.cy, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 και η εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ".