ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συναντήθηκε, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών, Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών. Πάγια θέση του Συνδέσμου για το φλέγον ζήτημα, το οποίο χρήζει κατ’ αυτούς άμεσης ρύθμισης, είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος το οποίο θα έχει – όπως υποστηρίζουν – οφέλη στην οικονομία και θα διασφαλίζει πλήρως τους αγοραστές. Όπως πληροφορούμαστε, έχει ετοιμαστεί ήδη ένα προσχέδιο από τους Ντιβέλοπερς, το οποίο δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τα ακίνητα τα οποία διατίθενται στους επενδυτές στου Σχεδίου, αλλά για όλα τα ακίνητα της Κύπρου.

Μιλώντας ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Αντώνης Κακουλλής, ανέφερε ότι οι Ντιβέλοπερς ζητούν να εφαρμοστεί ένα σύστημα στο οποίο ο τίτλος ιδιοκτησίας ενός ακινήτου να χορηγείται την ίδια ημέρα που παραλαμβάνει ο αγοραστής το ακίνητο. Ο κ. Κακουλλής ανέφερε «Το προσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει προνοεί να δίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας στον αγοραστή την ίδια ημέρα που μπαίνει και το ρεύμα στο ακίνητο, να γίνεται ταυτόχρονα παράδοση εξόφληση και μεταβίβαση. Αυτό είναι το μόνο σύστημα όπως εξηγεί, που θα διασφαλίζει τους αγοραστές, θα μπουν στο περιθώριο οι επιχειρηματίες που ασκούς κακές πρακτικές, θα διασφαλιστούν οι τράπεζες, αλλά και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, είναι υπόλογοι μέχρι να εκδοθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας, επειδή είναι οι ιδιοκτήτες για τα χρόνια που θα χρειαστούν μέχρι να εκδοθεί. Διευκρινίζουν πως αυτό που γίνεται είναι κάτι που δεν θέλουν. Η ιδέα για να βελτιωθεί το πλαίσιο των τίτλων ιδιοκτησίας είναι μια σκέψη που δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα παραπάνω, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τους αρμόδιους του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς οι λεπτομέρειες του προσχεδίου για γρήγορη έκδοση των αδειών, αλλά και ταυτόχρονη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας με την παράδοση των ακινήτων. Συνοψίζοντας, οι Ντιβέλοπερς ζητούν να γίνεται ταυτόχρονα η ολοκλήρωση του κτιρίου, η ηλεκτροδότηση, η τελική έγκριση, η παραλαβή και η μεταβίβαση του ακινήτου. Οι αρμόδιες αρχές θα έχουν τον σημαντικό ρόλο δειγματολογικών ελέγχων και ιδιαίτερα θα απελευθερωθούν στο να κάνουν επιτόπιο έλεγχο, κάτι που δεν ασκούν καθόλου σήμερα. Επίσης το νέο σύστημα θα εξετάζει με διαφορετικό τρόπο τις διαφορετικές κατηγορίες κτιρίων που οι άδειες θα εκδίδονται με δεσμευτικό χρόνο.

Κλειδί οι μελετητές

Το κλειδί για την άμεση έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας κρατούν οι επιστήμονες μελετητές. Όπως επισημαίνει ο κ. Κακουλλής, οι Ντιβέλοπερς θέλουν επιτέλους να δημιουργηθεί μητρώο επιστημόνων μελετητών το οποίο όμως αν και έχει κατατεθεί ως πρόταση εδώ και έξι μήνες, ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Για ορισμένες κατοικίες, εξηγούν, ο αιτητής καταθέτει τον λεγόμενο κόκκινο φάκελο ώστε να χορηγηθεί η πολεοδομική άδεια. Ο μελετητής του έργου αυτού έπειτα αναλαμβάνει μια δέσμευση, δηλαδή, επί της ουσίας, αναλαμβάνει την ευθύνη ότι τα στοιχεία του φακέλου που έχει στα χέρια του είναι ορθά. Ο κόκκινος φάκελος όμως, όπως επισημαίνουν οι Ντιβέλοπερς, δεν έχει ξεκάθαρη νομική ευθύνη και βάσει του προσχεδίου που έχουν ετοιμάσει και θα έχει ενώπιον του και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα ζητούν πλέον να έχει νομική ισχύ. «Ο μελετητής θα υποβάλει αυτή την αίτηση και θα αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της ορθότητας. Βέβαια, για να το κάνει αυτό, θα πρέπει ο μελετητής να είναι μέλος του Μητρώου, το επιμελητήριο θα τους δώσει αυτή την άδεια και θα λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση. Έπειτα, αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης. Ο κάθε μελετητής θα υπογράφει ένα χ – ψ κτίρια με την χ – ψ ασφάλιση, θα την καταθέτει στο ΕΤΕΚ και έτσι θα υπάρχει και πλήρης κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία για το ακίνητα, κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες», εξηγούν.

Η φούσκα του 2012

Ο κ. Κακουλλής επισήμανε παράλληλα πως ένας λόγος που δημιουργήθηκε μια τύπου «φούσκα» των ακινήτων το 2012 ήταν η καθυστέρηση αδειών. Αυξάνει τις τιμές ακινήτων διότι αναγκάζει τις εταιρείες να αγοράζουν γη αρκετά πριν από τον χρόνο ανέγερσης και αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες φούσκας που παρατηρήθηκε το 2012. Μια εταιρεία ανάπτυξης για να βγάλει μια άδεια χρειάζονται περίπου τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να αγοράσει ένας Ντιβέλοπερ ένα ακίνητο τρία χρόνια πριν. Αυτό, ανάγκαζε τις εταιρείες στα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε κίνηση στην αγορά των ακινήτων να το αγοράσουν τρία και πέντε χρόνια πριν από την ανάγκη για να το οικοδομήσουν. Αυτές οι πρακτικές διαφαίνεται να επιστρέφουν, σύμφωνα με τους Ντιβέλοπερς, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το θέμα της καθυστέρησης των αδειών δημιουργεί κόστος το οποίο επωμίζονται οι αγοραστές, ενώ οι εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν πάντοτε κάποιο «στοκ» οικοπέδων δεσμεύοντας χρήματα από τα αποθεματικά τους, δημιουργώντας εν γένει και ένα μεγαλύτερο ρίσκο για τους Ντιβέλοπερς. 

Η δουλειά του Κτηματολογίου

Μπορεί να εκκρεμούν γύρω στους 40.000 τίτλους ιδιοκτησίας για έκδοση από τα επαρχιακά κτηματολόγια της Κύπρου, εντούτοις οι Ντιβέλοπερς δίνουν τα εύσημα για τη λειτουργία του. Όχι για την αμεσότητα, αλλά για την διεκπεραίωση των τίτλων. «Είναι καλό το κτηματολόγιο, αλλά είναι αργό», σημειώνουν χαρακτηριστικά, θέλοντας όμως να εκμοντερνιστεί». Εξήγησαν ότι το μοντέλο της λειτουργίας του το δημιούργησαν οι Βρετανοί στην Κύπρο, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά και διασφαλίζει ότι ο τίτλος που έχει ένας ιδιοκτήτης είναι αυθεντικός και με όλες τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες. Τόνισαν δε ότι το κράτος πλέον έχει επικεντρωθεί στο να λύσει το ζήτημα των παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας που εκκρεμούν, αφήνοντας στην άκρη ότι πρέπει να γίνει ένα καλύτερο μοντέλο για τους τίτλους και για τα ακίνητα που αναμένονται. Με αυτό τον τρόπο οι τίτλοι διογκώνονται, καταλήγουν.