Ένας νέος κυκλώνας χτύπησε φέτος την κτηματαγορά, μετά και το σοκ που πέρασε την περίοδο 2013-2015. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών, Κυριάκος Ταλατίνης δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιόδους, εκτιμώντας ότι αυτήν τη φορά δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη ύφεση. Μάλιστα, τόνισε ότι παρά τους δύο μήνες του lockdown, η κτηματαγορά κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ντόπιους είναι πολύ ενθαρρυντικό, ιδιαίτερα, μετά το lockdown καθώς η κτηματογορά έδειξε θετικά σημάδια. Αντίθετα, η εξωγενής ζήτηση είναι πολύ χαμηλή διότι με το lockdown δεν επιτρέπονταν πτήσεις. Ακόμα και τώρα δηλαδή, δεν επιτρέπονται πτήσεις από όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και οι επενδυτές δεν μπορούν να έρθουν. Ό,τι πωλήσεις έγιναν από ξένους, ήταν από πελάτες που ήταν ήδη στην Κύπρο», σχολίασε ο κ. Ταλατίνης.

Όπως ανέφερε, μετά τον περιορισμό κατατέθηκαν πωλητήρια σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Λευκωσία για αγορά διαμερίσματος ή και κατοικίας. Πρόσθεσε ότι τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρεια επηρεάστηκαν περισσότερο αρνητικά από ό,τι στα αστικά κέντρα.

«Υπάρχει ενδιαφέρον και από ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στην κτηματαγορά κάποια από τα χρήματα που έχουν εφόσον είναι αρνητικά τα επιτόκια», επεσήμανε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ένα ενθαρρυντικό μέτρο που ανακοινώθηκε και θα τονώσει την κτηματαγορά είναι το κίνητρο που δόθηκε στα ζευγάρια για επιδότηση επιτοκίου.

«Το ενδιαφέρον υπάρχει και πιστεύω ότι θα συνεχίσει η θετική αυτή εικόνα και το επόμενο διάστημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία των ακινήτων τους επόμενους μήνες. «Θα εξαρτηθεί με το πώς θα εξελιχθεί η αγορά μετά τον Οκτώβριο που θα φανούν περισσότερο οι επιπτώσεις στην οικονομία και εάν θα υπάρξουν πιέσεις στις κεφαλαιουχικές αξίες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλατίνη, δεν έχει παρατηρηθεί μείωση τιμών συγκριτικά με τους μήνες πριν την πανδημία. «Οι πωλήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής δεν έδειξαν να έχουν μειωμένες τιμές λόγω της κατάστασης. Μπορεί κάποιες επιμέρους περιοχές ή επιμέρους ακίνητα να έδειξαν κάποια αναπροσαρμογή, αλλά έγιναν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων. Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν με την παρέλευση του χρόνου», σημείωσε. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η οικοδομική βιομηχανία εργάζεται σε πλήρεις ρυθμούς ενώ πολλά έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις σε έργα, ανέφερε ότι μπορεί κάποια έργα που η Κυβέρνηση δεν τα θεωρεί αναγκαία να καθυστερήσουν, ωστόσο, μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα ή έργα του Δημοσίου που κατακυρώθηκαν συνεχίζουν. «Δεν θα είναι όπως το 2013 που ήταν μεγάλο το σοκ για την οικονομία. Σταδιακά επανέρχεται η εσωτερική κατανάλωση, ενώ το στοίχημα είναι πώς θα ανακάμψει τουρισμός. Υπάρχει μια ικανοποιητική εικόνα προς το παρόν», σχολίασε.

Κατέληξε ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εάν θα υπάρξει ύφεση στην κτηματαγορά όπως το 2013. «Μπορεί να υπάρξει ύφεση σε κάποιο βαθμό αλλά η ένταση και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες π.χ. εάν υπάρξει εμβόλιο. Εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να μετριάζονται επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου. Η μόνη ομοιότητα που βλέπω είναι ότι μπορεί να αυξηθούν τα ΜΕΔ εάν υπάρξουν απολύσεις», σημείωσε.

Πέφτουν οι τιμές στα ενοίκια

Ο Αύγουστος θα προδιαγράψει την πορεία των ενοικίων, καθώς η μη κάθοδος φοιτητών σε Λευκωσία και Λεμεσό θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές. Ήδη, η πορεία τους είναι πτωτική, καθώς η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης, σχολίασε στον «Φ» ο κ. Ταλατίνης. Επεσήμανε επίσης ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι η πορεία της πανδημίας αλλά και ο νέος διαδικτυακός τρόπος εκπαίδευσης. «Μια επίπτωση της πανδημίας είναι η αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης, καθώς η διδασκαλία μέσω διαδικτύου κερδίζει έδαφος. Πολλοί φοιτητές θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία, γι’ αυτό και δεν βλέπουμε να σπεύδουν να βρουν σπίτι», ανέφερε ο κ. Ταλατίνης. Χαρακτήρισε τον Αύγουστο ως έναν κρίσιμο μήνα, ιδιαίτερα για τη Λευκωσία και τις φοιτητικές περιοχές, αλλά και τις περιοχές γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εκτιμητών ακινήτων, η πορεία των ενοικίων έχει πάρει πτωτική τάση, διότι υπάρχει περισσότερη προσφορά διαμερισμάτων, ενώ πολλές ιδιωτικές μονάδες είναι αδιάθετες.

«Πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές τους για να προσελκύσουν μερίδιο από την πίτα των φοιτητών», σχολίασε, προσθέτοντας ότι εάν δεν έρθουν φοιτητές του εξωτερικού θα έχουμε σοβαρή επίπτωση. «Τον Αύγουστο θα υπάρξουν δυνατές πιέσεις στην κτηματαγορά. Εάν τα Πανεπιστήμια προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα, τότε ποιοι φοιτητές θα επιλέξουν να ενοικιάσουν;», αναρωτήθηκε. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος