Στις δύο μεγάλες προκλήσεις του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) που έχουν τροχιοδρομηθεί προς υλοποίηση και οι οποίες αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) μέσω του Σχεδίου Εστία και την τεχνολογική αναβάθμιση του οργανισμού για την οποία έχει κατακυρωθεί προσφορά και υπογραφεί συμβόλαιο ύψους €10,2 εκατομμυρίων, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργίου ανακοίνωσε πως ολοκληρώνονται μέχρι τέλος Μαρτίου οι εκτιμήσεις των κατοικιών που εκτιμάται πως πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου Εστία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Εστία, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ είπε ότι εκτιμάται πως από τα €295 εκατομμύρια ΜΕΔ του οργανισμού, τα €200 εκ. πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Εστία και αντιπροσωπεύουν 2.000 δανειολήπτες, από τους συνολικά 3.000 δανειολήπτες ΜΕΔ.

Σημείωσε ότι όλα τα ΜΕΔ αφορούν χρηματοδότηση κύριων κατοικιών που ήταν και είναι η κύρια αποστολή του οργανισμού.

Ανέφερε ότι οι 2.000 δανειολήπτες που εκ πρώτης όψεως πληρούν τα κριτήρια του Εστία έχουν ενημερωθεί από τον ΟΧΣ και παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων των κατοικιών τους κατοικιών που εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Σχέδιο.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο οργανισμός να είναι έτοιμος με την έναρξη παραλαβής των αιτήσεων από την Κυβέρνηση να έχει έτοιμες τις εκτιμήσεις που αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της συνολικής αξιολόγησης μιας αίτησης για σκοπούς ένταξης στο Εστία.

Ο ΓΔ του ΟΧΣ είπε ότι οι εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Μαρτίου, μήνα κατά τον οποίο αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να εξαγγελθεί η έναρξη του Σχεδίου, προσθέτοντας ότι επειδή το Σχέδιο έχει περιορισμένο χρόνο υποβολής αιτήσεων μέχρι δύο μήνες, «προετοιμαζόμαστε και οργανωτικά για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το σύνολο των αιτήσεων».

«Για όσους δανειολήπτες δεν αξιοποιήσουν το Σχέδιο και συνεχίζουν να αδιαφορούν για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο τους, αλλά και τους υπόλοιπους δανειολήπτες με ΜΕΔ συνολικού ποσού €95 εκ. που δεν πληρούν τα κριτήρια του Εστία, ο οργανισμός  θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς στην άσκηση πίεσης για αποτελεσματικές και οριστικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν και εκποιήσεις», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι στις εκποιήσεις θα δοθεί προτεραιότητα για κατοικίες οι οποίες δεν αποτελούν σήμερα την κύρια κατοικία των δανειοληπτών ή είναι ημιτελείς.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι «οι δανειολήπτες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία και ευελπιστούμε ότι μεγάλο μέρος των ΜΕΔ θα ρυθμιστεί αποτελεσματικά».

«Ο ΟΧΣ προετοιμάζεται εσωτερικά τόσο σε θέματα προσωπικού όσο και στα νέα έγγραφα που απαιτούνται και τα οποία θα υπογράφουν οι δανειολήπτες για να ενταχθούν στο Εστία», πρόσθεσε.

Τεχνολογική αναβάθμιση ύψους €10,2 εκ.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο ΟΧΣ έχει κατακυρώσει προσφορά ύψους €10,2 εκατομμυρίων για την τεχνολογική του αναβάθμιση στα πλαίσια της οποίας θα προσφέρει νέες εμπειρίες εξυπηρέτησης των πελατών του με την χρήση της σύγχρονης τραπεζικής τεχνολογίας.

Ανέφερε ότι το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 12 μήνες.

«Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου ο ΟΧΣ δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε ό,τι αφορά την τραπεζική τεχνολογία που διαθέτουν άλλα τραπεζικά ιδρύματα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Philenews/ΚΥΠΕ