Δέκα συνολικά έργα θα είναι ώριμα εντός του έτους στη  Λάρνακα και ο Δήμος αναμένεται να διεκδικήσει κονδύλια από το Κράτος για υλοποίηση τους.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «στον  προϋπολογισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το 2019, έχουν προνοηθεί κονδύλια για μελέτες ορισμένων έργων με σκοπό την ωρίμανση τους, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για απορρόφηση κονδυλίων που πιθανόν να προκύψουν στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020».

Ωστόσο, συνέχισε «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια με την ωρίμανση έργων, ο Δήμος θα μπορέσει να διεκδικήσει άμεσα περισσότερα έργα στην νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Ακόμα με την ωρίμανση έργων, ο Δήμος θα είναι σε θέση να διεκδικήσει κονδύλια από το κράτος. Η ωρίμανση των έργων θα πραγματοποιηθεί από συμβούλους μελετητές που θα εργοδοτηθούν με αγορά υπηρεσιών μέσω προσφορών, σε ορισμένα έργα θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ η παρακολούθηση της ωρίμανσης των έργων θα γίνει από λειτουργούς της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Λάρνακας "το πρώτο έργο αφορά την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχουρί και της Λαϊκής Γειτονιάς, ένα έργο που αποτελεί φυσική συνέχεια των δύο  ευρωπαϊκών έργων της παρούσας περιόδου, μέσω των οποίων θα γίνει ανάπλαση του δρόμου της Κλεάνθη Καλογερά και διαμόρφωση του για Α.Μ.Ε.Α., ενώ θα γίνει ανάπλαση της εσωτερικής αυλής του Ζουχουρί και αποκατάσταση των εσωτερικών όψεων».

Το έργο για το συγκρότημα Ζουχουρί αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα του 2020, οπότε θα είναι δυνατή η  έναρξη της αποκατάστασης των όψεων. Η μελέτη θα περιλάβει την αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων περιμετρικά του συγκροτήματος Ζουχουρί και τις δύο πλευρές της Κλεάνθη Καλογερά και την μελέτη για προσθήκη σκιάστρων, ενώ θα επεκταθεί και στη Λαϊκή Γειτονιά με σκοπό την αναβάθμιση και ανακατασκευή της.

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάπλαση οδών και διευκόλυνση Α.Μ.Ε.Α., έργο που αποτελεί συνέχεια του έργου της παρούσας περιόδου και αφορά τις οδούς Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέος και τις οδούς Νικολάου Ρώσσου και Κοσμά Λυσιώτη. Η πλατεία Βασιλέως Παύλου θα περιληφθεί στην μελέτη, ωστόσο η κατασκευή ενδεχομένως να τεθεί ως αντισταθμιστικό έργο της πολυώροφης ανάπτυξης «Κίτιον».

Το τρίτο έργο αφορά την αναπαλαίωση της οικίας του Αστυνομικού Διευθυντή, μια πολύ αξιόλογη κατασκευή που έχει αφεθεί χωρίς συντήρηση για πάρα πολλά χρόνια και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Αποτελεί κρατική ιδιοκτησία που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο και η αναπαλαίωση της οικίας θα προσφέρει πολλές χρήσεις για τον Δήμο, αφού θεωρείται σημαντική η δυαδικότητα της οικοδομής με την κατοικία του Επάρχου.

Η διαμόρφωση του χώρου της κατοικίας του Επάρχου σε πάρκο είναι το τέταρτο έργο και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, "οι κατοικίες του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή θα μετατραπούν σε πνεύμονα πρασίνου, η περιοχή θα συνδεθεί με τον Δημοτικό Κήπο, ενώ μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει χώρους ενεργητικής και παθητικής ψυχαγωγίας".

Το πέμπτο έργο αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λεωφόρου Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων και συγκεκριμένα θα γίνει σχεδιασμός του μετώπου από τα όρια των κτιρίων μέχρι την θάλασσα. Το έργο θα περιλαμβάνει τον χώρο πυρόσβεσης, τον χώρο εστίασης, τα πεζοδρόμια και την παραλία.

Η ανάπλαση των Πλατειών Αλκής και Ακρόπολης είναι το έκτο έργο που προγραμματίζεται στη Λάρνακα. Οι Πλατείες είναι δύο όμορα κομβικά σημεία της πόλης εκτός της κεντρικής εμπορικής περιοχής και η αναβάθμιση τους θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των περιοχών.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε πως "το έβδομο έργο αφορά την ανάπλαση της περιοχής περιμετρικά της Χρυσοπολίτισσας και σύνδεση της με το αρχαίο Κίτιο. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αναδείξουν τη συγκεκριμένη εκκλησία, που αποτελεί αρχαίο μνημείο, θα την ενώσουν με το αρχαίο Κίτιο και το αρχαίο λιμάνι και θα αναζωογονήσουν την περιβάλλουσα περιοχή".

Η δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας στους προσφυγικούς Συνοικισμούς είναι το όγδοο έργο που προγραμματίζεται στη Λάρνακα και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων κοινωνικής, αθλητικής και πολιτιστικής συνάθροισης όπως γήπεδα, αμφιθέατρα και πάρκα.

Ένα άλλο μεγάλο έργο που προγραμματίζεται είναι η σύνδεση της Αλυκής με το αλιευτικό καταφύγιο και θα περιλαμβάνει την διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, του εύρους της οπτικής φυγής (Ζώνη Δα), και την κατασκευή αερο-πεζογέφυρας που θα συνδέει το χώρο παρά το πάρκο Πετράκη Κυπριανού με τον πεζόδρομο της Αλυκής.

Ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε τέλος και στο δέκατο έργο που βρίσκεται στα σχέδια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και αφορά την ανάπλαση του Παττίχειου πάρκου που θα περιλαμβάνει πιθανή κατασκευή μικρού αναψυκτηρίου, παιδότοπου και άλλων σημείων ενδιαφέροντος καθώς και συντήρηση της υφιστάμενης υποδομής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ