Μέσα σε 12 χρόνια αυξήθηκαν κατά 60%  τα  φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και εργοδοτουμένοι) που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων και οι οποίοι δηλώνουν στο Τμήμα Φορολογίας πως έχουν εισοδήματα από την ενοικίαση των οικιστικών υποστατικών. Μάλιστα την ίδια περίοδο τα εισπρακτέα ενοίκια αυξήθηκαν κατά €65 εκατ., ενώ τετραπλασιάστηκε και ο αριθμός των υποστατικών οικιστικής χρήσης που δηλώθηκαν.

Πάντως τα στοιχεία που παραθέτει το αρμόδιο τμήμα προκαλούν προβληματισμό, καθώς ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που ζουν στο νοίκι, είναι χαμηλό το ύψος των εισοδημάτων από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται. 

Σε κατοικίες με μέσο όρο τα 198 τ.μ μένουν οι κυπριακές οικογένειες, καθώς είναι το μέσο εμβαδόν των νέων κατοικιών για το 2018. Φυσικά οι κατοικίες είναι κατά 2 τ.μ μικρότερα σε σχέση με το 2017 και κατά 10 τ.μ μικρότερα σε σχέση με το 2016. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν διαχρονικά πόσα τετραγωνικά μέτρα ήταν κατά μέσο όρο οι νέες κατοικίες που κτίζονταν.

Μείωση καταγράφηκε στην παραγωγή κατασκευών το πρώτο τρίμηνο φέτος ενώ αντίθετα αύξηση σημειώθηκε στις τιμές παραγωγού στις κατασκευές σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, που περιλαμβάνει και την περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην Κύπρο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανήλθε στις 181,88 μονάδες (με βάση 2015=100,0), σημειώνοντας μείωση 0,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019.

Κατακόρυφη ήταν η πτώση των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν τον Απρίλιο φέτος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μείωση σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε και στις άδειες οικοδομής οι οποίες εκδόθηκαν το πρώτο τετράμηνο του χρόνου.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τον Απρίλιο φέτος, δεύτερο μήνα κατά τον οποίο συνέχισαν να εφαρμόζονται στην Κύπρο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις έφθασε στις 195, σημειώνοντας μείωση 62,5% σε σχέση με τον Απρίλιο 2019.

Στην αναζήτηση της κατάλληλης φοιτητικής στέγης επιδίδονται γονείς και πρωτοετείς φοιτητές που θα περάσουν φέτος το κατώφλι της πανεπιστημιακής σχολής της επιλογής τους στην Ελλάδα. Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για την εισαγωγή των Κυπρίων μαθητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, το «κυνήγι» για φοιτητικό διαμέρισμα έχει αρχίσει, ειδικά για όσους γνωρίζουν ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Γονείς και επιτυχόντες αναζητούν εναγωνίως τη συμφέρουσα μίσθωση κατοικίας, κυρίως μέσω μεσιτικών γραφείων. Φέτος ούτως ή άλλως είναι μια ιδιαίτερη με τα χαρακτηριστικά της υγειονομικής κρίσης και η αναζήτηση μέσω ιστοσελίδων βρίσκεται στις προτιμήσεις.