Η αντιμετώπιση της πανδημίας προσδίδει υπεραξία στα ελληνικά πολυτελή ακίνητα

Στο νέο hotspot για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα η ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Ανθρωποι με πολύ μεγάλη περιουσία, οι οποίοι φιγουράρουν κάθε χρόνο στις σχετικές λίστες του περιοδικού Forbes, έχουν αρχίσει να βάζουν στο «στόχαστρό» τους την Ελλάδα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων. Μάλιστα, το ακόμα πιο θετικό στοιχείο είναι ότι η εξέλιξη αυτή συμβαίνει παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια και ασφαλώς και στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη και τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την στήριξη των αξιόλογων ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντας παράλληλα στους καταθέτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, τόνισαν μεταξύ άλλων στελέχη της 3K Investment Partners, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης.

«Φρένο» έβαλε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, δηλαδή πριν η πανδημία πλήξει την αγορά και την οικονομία, οι τιμές των κατοικιών πανελλαδικά αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,9%, έναντι ρυθμού 7,6% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2019).

Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές κατά το 2019 αυξήθηκαν κατά 7,3%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της αγοράς από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και συγκεκριμένα το 2006, όταν οι τιμές είχαν ενισχυθεί με ρυθμό της τάξεως του 13%.

Σε πλεονεκτική θέση φαίνεται ότι θα βρεθεί η ελληνική αγορά ακινήτων μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού των ταξιδιών από και προς άλλες χώρες και επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές. Στην «εμπροσθοφυλακή» αναμένεται να βρεθεί εκ νέου το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», μέσω του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής στους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι προτίθενται να τοποθετήσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων.

Σε συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας κατέληξαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με στόχο αφενός την στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου (με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού), αφετέρου τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.  Στην προσπάθεια αυτή, η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο, με δεδομένο ότι το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και πάνω  από το 30% των εκπομπών ρύπων προέρχεται από τα κτίρια.