Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου ανόδου, μετά τη δεκαετία της κρίσης, φαίνεται να βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την νέα κυβέρνηση να μοιάζουν ικανά να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικοδομής, η οποία κατέρρευσε κατά 90% από το 2005 μέχρι και το 2017.

Πάνω από 115 ακίνητα αντί ποσού της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ απέκτησε προ διμήνου στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, ο εξ Ισραήλ ορμώμενος επενδυτής απέκτησε τα ακίνητα μέσω επενδυτικού fund, ερχόμενος σε συμφωνία με την τράπεζα στην οποία ανήκαν. Περίπου το 20% των ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ ένα άλλο ποσοστό αυτών σε διάφορα νησιά της χώρας, όπως επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Τη μεγάλη αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και την άνοδο του τουρισμού city break, αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την ταξιδιωτική κίνηση και δαπάνη κατά το πρώτο τρίμηνο. Και αυτό, γιατί ενώ τα δεδομένα δείχνουν σημαντική άνοδο, η ένωση ξενοδόχων Αττικής για την ίδια περίοδο αναφέρει μείωση της πληρότητας και των εσόδων.

Όλο και αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα τα δημοσιεύματα που θέλουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει σχέδιο πολιτογραφήσεων στη βάση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, επιβεβαιώνοντας έτσι παλαιότερα δημοσιεύματα του Insider που αναφέρονταν σε αυτό το θέμα. Υπενθυμίζεται πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για εφαρμογή ενός παρόμοιου επενδυτικού σχεδίου στα πρότυπα της Κύπρου τα αποκάλυψε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Κύπρο σε Κύπριους αξιωματούχους. 

Υψηλότερα έως 34,6% σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και σε περιοχές που δίνονται ακίνητα για Airbnb

Σημαντικά αυξημένες τιμές ενοικίασης θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι σπουδαστές που θα εγγραφούν στο νέο ακαδημαϊκό έτος, καθώς η στροφή όλο και περισσότερων νοικοκυριών στην επιλογή της ενοικίασης, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, έχει εκτινάξει τις τιμές έως και 34,6% σε σχέση με πριν από μόλις ένα χρόνο.