Ανεβάζουν τη ζήτηση για ακίνητα τα σχέδια και τα έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη – Έντονο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές

«Μπουμ» στις εμπορικές τιμές ακινήτων των νοτίων προαστίων παρατηρούν παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, αυτόν του real estate.

Τα σχέδια και τα έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νότιο μέτωπο της Αττικής, το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών προκειμένου να αποκτήσουν ένα ακίνητο που θα τους αποδώσει επενδυτικά και η μετατροπή πολλών ακινήτων σε νέου τύπου ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες έχουν οδηγήσει τις τιμές πώλησης κατοικιών στα ύψη.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον και οι αυξητικές τάσεις στις τιμές θυμίζουν εποχές προ μνημονίων. Ακραίο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπό κατασκευή μεζονέτα 4ου και 5ου ορόφου 256 τ.μ. υπερπολυτελούς κατασκευής στο Κάτω Ελληνικό, με θέα στη θάλασσα, πωλείται προς 2.000.000 ευρώ, δηλαδή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο 7.810 ευρώ (!).

6.000 ευρώ το μέτρο με θέα θάλασσα

Σε άλλη περίπτωση, υπό κατασκευή διαμέρισμα 3ου ορόφου 150 τ.μ., με θέα θάλασσα, πωλείται προς 900.000 ευρώ, δηλαδή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο προς 6.000 ευρώ, ενώ σε Τρίτη περίπτωση μεζονέτα 211 τ.μ. πωλείται προς 1.680.000 ευρώ, δηλαδή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο προς 8.000 ευρώ.

Αυτή την περίοδο η συγκεκριμένη περιοχή στο παραλιακό μέτωπο είναι πρωταθλήτρια στις τιμές κατοικιών καθώς η μέση ανώτερη τιμή νεόδμητου ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ακολουθούν Βούλα και Βουλιαγμένη με μέση ανώτερη τιμή 3.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η Γλυφάδα με 2.600.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της RE/MAX, στα παλαιά ακίνητα που βρίσκονται σε σημεία όπου για πολλά χρόνια δεν έχει γίνει κάποια νέα κατασκευή η Βουλιαγμένη (στον Λαιμό) διατηρεί τα σκήπτρα των υψηλότερων τιμών, με ανώτερη μέση τιμή κατοικίας τα 6.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές παλαιών κατοικιών στην Γλυφάδα που βρίσκονται «πάνω στο κύμα», καθώς πωλούνται προς 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στη Βούλα και στο Κάτω Ελληνικό οι μέσες ανώτερες τιμές φθάνουν τα 4.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι πρώτες επιλογές των ενδιαφερομένων

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση των τιμών έχουν παίξει και οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ. Airbnb), οι οποίες πλέον έχουν κυριαρχήσει στα αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές παραλιακές περιοχές της Αττικής, από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα, αλλά και η ζήτηση από ξένους μέσω του προγράμματος Golden Visa. Τα ακίνητα αυτού του είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερομένων, καθώς τις αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές. Γενικότερα στην Αττική, στα παλαιά ακίνητα μέσα σε ένα έτος σημειώθηκε αύξηση τιμών 6,9%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε ακόμα μια μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 10,7%.

Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση τιμών ακινήτων ηλικίας άνω των πέντε ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,9% ενώ στα νέα ακίνητα ηλικίας έως πέντε ετών οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3.1%. στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν αύξηση 12,9%, ενώ σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία πενταετία η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,1%. 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ