Άνω των 300 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που έχουν επενδύσει, κατά το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς, οι εταιρείας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το ποσό αυτό περίπου 100 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, με τις ΑΕΕΑΠ να έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω επενδύσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Όπως ακόμη, σημειώνεται, σε νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα προέβησαν και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα, με τις επενδύσεις να αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε διάφορες θέσεις των βορείων και νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας.

Η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων ανήκει στην Εθνική Πανγαία, η οποία ολοκλήρωσε, πριν από ημέρες, την απόκτηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της τράπεζας Κύπρου, έναντι 141,2 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει 21 εμπορικά ακίνητα στην Κύπρο και δύο όμορα εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα. Έχει ακόμη αποκτήσει, προς 55,5 εκατ. ευρώ, το 98% της Cyprus Tourism Development που ελέγχει το Hilton Λευκωσίας.

H Trastor, κατά τον περασμένο Μάιο, απέκτησε, προς 16,3 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Grupo Dolphin, που έχει συνολική επιφάνεια 21.700 τ.μ. περίπου, ενώ τον Απρίλιο αγόρασε κτήριο γραφείων στο Μαρούσι έναντι 12 εκατ. ευρώ.

Στα επαγγελματικά ακίνητα, το 2018 η αυξημένη ζήτηση χώρων υψηλών προδιαγραφών σε εμπορικές θέσεις σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευκαιριών από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές, οδήγησε σε επίπεδα ζήτησης τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από την προσφορά της αγοράς και προκάλεσαν τη σταδιακή μείωση των αποδόσεων κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Οι τιμές των γραφείων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών, κατά το 2018, κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7% και 4,3% αντίστοιχα, ενώ στο β’ εξάμηνο του 2018 οι ρυθμοί μεταβολής των τιμών τους ανήλθαν σε 6,4% και 5,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2017.

Το Airbnb

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η έρευνα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να ενισχύει τον επενδυτικό χαρακτήρα της αγοράς οικιστικών ακινήτων.

Οι αυξημένες πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων σε συγκεκριμένες θέσεις έχουν δώσει ώθηση σε τοπικές αγορές και έχουν οδηγήσει σε διακριτή αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα και περιοχές που προσελκύουν τουρισμό. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΤτΕ, η οικοδομική δραστηριότητα για νέα έργα ανάπτυξης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τις επενδύσεις να στοχεύουν κυρίως στην αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος αποθέματος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη έρευνα της Airbnb, το 2018 στην Ελλάδα το άμεσο οικονομικό όφελος της πλατφόρμας βραχυχρόνιων ενοικιάσεων διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ.

Η αγορά κατοικίας, σύμφωνα με την ΤτΕ, εμφάνισε άνοδο το 2018, η οποία συνεχίστηκε και το 2018, ενώ  στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται ακίνητα που προσελκύουν ζήτηση από το εξωτερικό. Στον αντίποδα, η εγχώρια ζήτηση, κατά βάση για πρώτη κατοικία, παραμένει χαμηλή, γεγονός που αποδεικνύεται από τους χαμηλούς ρυθμούς οικοδομικής δραστηριότητας για νέες κατοικίες, αλλά και χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων.

Πάντως, ύστερα από εννέα χρόνια πτώσης τιμών, το 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2019, η αγορά κατοικίας εμφανίζει ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης. Παρατηρείται όμως, ετερογένεια στην αύξηση των τιμών: σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον οι αξίες ενισχύονται και το αντίστροφο. Το 2018 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενισχύθηκαν κατά 4%.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.