Ακίνητα «φιλέτα» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διατεθούν προς πώληση κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, καθώς τράπεζες, αλλά και επενδυτικά funds που αγόρασαν χαρτοφυλάκια δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, εντατικοποιούν τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη οικονομική συγκυρία και τη «δίψα» των θεσμικών επενδυτών για περισσότερα και μεγαλύτερα ακίνητα και να έτσι εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε πριν από δύο μήνες η διάθεση δεκάδων ακινήτων της Bain Capital έδειξε, άλλωστε, τον δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ακίνητα τα οποία αποτελούσαν εξασφαλίσεις των κόκκινων δανείων που εξαγόρασε τον Μάιο του 2018 το επενδυτικό fund από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι ποσού 432 εκατ. ευρώ. Συνολικά διατέθηκαν δεκάδες ακίνητα, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων κτίριο γραφείων στην οδό Οθωνος 6, όπισθεν της πλατείας Συντάγματος, το οποίο μισθώνεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Αντιστοίχως, μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλές προσφορές συγκέντρωσε και το έτερο κτίριο γραφείων και εκδηλώσεων του σχετικού χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για κτίριο που βρίσκεται στην οδό Σέκερη στο Κολωνάκι, στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας, και το οποίο μισθώνεται από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Από το ίδιο «πακέτο» η Trastor ΑΕΕΑΠ απέκτησε αποθήκη στην περιοχή Μελίσσια στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 5.678,86 τ.μ., η οποία αποτελείται από ισόγειο χώρο αποθήκευσης και όροφο γραφείων. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 3,07 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο είναι μισθωμένο στην εταιρεία Seagull. Επίσης, η εισηγμένη απέκτησε και κτίριο γραφείων στα Βριλήσσια, αντί ποσού 5,75 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έαυτοτελές ακίνητο επιφάνειας 4.000 τ.μ., στη συμβολή της Αττικής Οδού με την οδό Προποντίδος, που μισθώνεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα διατεθεί προς πώληση άλλο ένα πακέτο από τέσσερα ακίνητα εισοδήματος από την Bain Capital

Παράλληλα, η Εθνική Leasing έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διάθεσης ακόμα δύο «φιλέτων», με την ελάχιστη τιμή προσφοράς τους να ορίζεται σε 42 εκατ. ευρώ. Το πλέον σημαντικό ακίνητο βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού, πλησίον του κτιρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και του ακινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο λόγος για το Odeon Starcity, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού 111. Πριν από λίγες εβδομάδες, το πολυώροφο κτίριο ψυχαγωγίας διέκοψε τη λειτουργία του, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας εξυγίανσης της «Δρομέας Ακινήτων» του ομίλου Κοντέλλη με τις πιστώτριες τράπεζες. Η «Δρομέας» ήταν ο μισθωτής του ακινήτου των 8.000 τ.μ. (πλέον 12.800 τ.μ. υπογείων). Πλέον, το ακίνητο θα αναζητήσει νέο ιδιοκτήτη (η ελάχιστη τιμή πώλησης έχει οριστεί σε 20 εκατ. ευρώ), ενώ πιθανότατα διαφοροποίηση θα γίνει και στη χρήση, καθώς η περιοχή ενδείκνυται τόσο για κτίριο γραφείων, όσο και για ξενοδοχείο.

Το έτερο σημαντικό ακίνητο που οδεύει προς πώληση για πολλοστή φορά είναι τα γραφεία που στέγαζαν στο παρελθόν τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου 80. Πρόκειται για κτίριο 22 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό να είναι προγραμματισμένος για το τέλος του μήνα. Το ακίνητο προσφέρει επιφάνεια 15.000 τ.μ. και μπορεί και αυτό είτε να διατηρήσει την υφιστάμενη χρήση γραφείων ή ακόμα και να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Η Εθνική Leasing το απέκτησε στις αρχές της δεκαετίας, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης έναντι 26 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι πλέον επιχειρείται η απευθείας πώληση του κτιρίου και όχι η μακροχρόνια εκμετάλλευσή του μέσω καταβολής ετήσιου μισθώματος, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, εκτιμάται ότι θα είναι ευκολότερη η διάθεσή του.

Πηγή: Η Καθημερινή