Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη και τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την στήριξη των αξιόλογων ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντας παράλληλα στους καταθέτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, τόνισαν μεταξύ άλλων στελέχη της 3K Investment Partners, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης.

Τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν πως τα κύρια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποφέρουν μηδαμινό εισόδημα στους κατόχους τους. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων προσεγγίζει το 1 τρις ευρώ, ενώ  120 δισ. ευρώ περίπου είναι σε καταθέσεις νοικοκυριών με πολύ χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, μετοχές και ομόλογα, από το ελληνικό επενδυτικό κοινό υπολογίζεται χονδρικά στα 30 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συμμετοχή των Ελλήνων στην κεφαλαιαγορά, είναι πολύ χαμηλή και σε απόλυτους όρους και σε σύγκριση με την Ε.Ε. και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι ομιλητές τόνισαν πώς η πανδημία και η κρίση χρέους έχουν δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά που κατά τεκμήριο αγνοούνται από την πλειονότητα των επενδυτών διεθνώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η διαρθρωτική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και των θεσμών της δεν αντανακλάται, ακόμα, στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχικές αξίες), ενώ η θεαματική υποχώρηση του ασφαλίστρου κινδύνου της χώρας, όπως καταγράφεται στο τρέχον επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ελληνικού δημοσίου (ΟΕΔ) δεν έχει μετακυλιστεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχικών αξιών.  Έτσι, διάφορα μέτρα αποτίμησης αποτυπώνουν ελκυστικά επίπεδα τιμών για την ελληνική αγορά μετοχών σε σύγκριση με τις κύριες διεθνείς αγορές.

Η διαδικτυακή συζήτηση της 3KIP έλαβε χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων για το αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού. Το συγκεκριμένο προϊόν αύξησε το ενεργητικό του και απέφερε εξαιρετικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 31/5/2015 – 31/5/2020 η απόδοση του ήταν +53,84%, κατακτώντας την 1η θέση στη σχετική κατηγορία, γεγονός που αποτυπώνεται στην τιμητική αξιολόγηση 5 αστεριών, την υψηλότερη που αποδίδει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αμοιβαίων κεφαλαίων Morningstar. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Τάκης Κανελλόπουλος, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. της 3K Επενδυτική Εταιρεία Α.Ε., αποκλειστικής μετόχου της 3K Investment Partners.