Νέα άνοδο σημείωσε το 2019 η οικοδομική δραστηριότητα, παρότι υπήρξαν ορισμένες αναμενόμενες διακυμάνσεις στην πορεία αυτή, οι οποίες κρίνονται φυσιολογικές, λόγω του χαμηλού σημείου εκκίνησης της αγοράς, που είναι εύκολο να μεταβάλει τα αποτελέσματα από μήνα σε μήνα. Συνολικά στο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2018.

Στην Αττική, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το 2019 διαμορφώθηκε σε 3.625 νέες άδειες, επιφάνειας 955,8 χιλιάδων τ.μ. και 4.293,3 χιλιάδων κυβικών μέτρων όγκου, σημειώνοντας άνοδο κατά 18,1% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 39,7% με βάση την επιφάνεια και κατά 27,2% με βάση τον όγκο. Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο με βάση τον όγκο σημείωσε με 86,4% η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψαν επίσης η Κρήτη με 32,4% και η Δυτική Μακεδονία με 32%. Στον αντίποδα, αρνητικά κινήθηκαν η Στερεά Ελλάδα με πτώση 25,9%, τα Ιόνια Νησιά με πτώση 22,1% και η Πελοπόννησος με μείωση 18,1%.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική άνοδος στην οικοδομική δραστηριότητα τον μήνα Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.799 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 419,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.715,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 50,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 39,8% στην επιφάνεια και κατά 26,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο κατά 51,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 49,9% στην επιφάνεια και κατά 46,8% στον όγκο.

Η επιτάχυνση αυτή ήταν αναμενόμενη από φορείς του κλάδου, καθώς είχε εν τω μεταξύ αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24%.

Αντιθέτως, το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου χαρακτηρίστηκε από ασάφεια και αβεβαιότητα, η οποία οδήγησε πολλούς κατασκευαστές στο να τηρήσουν στάση αναμονής. Στην Αττική, για παράδειγμα, αμφότεροι οι μήνες κινήθηκαν πτωτικά και συγκεκριμένα ο όγκος των αδειών υποχώρησε κατά 16% τον Νοέμβριο και κατά 9,8% τον Οκτώβριο, όταν τον Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί αύξηση κατά 17% στον αριθμό των αδειών, κατά 200% στην επιφάνεια και κατά 432,8% στον όγκο, με αποτέλεσμα σε επίπεδο εννεαμήνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) να καταγράφεται συνολική αύξηση του όγκου κατά 45,4%, σε ετήσια βάση.

Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, πλέον η αβεβαιότητα που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες δεν υφίσταται, κάτι που φάνηκε και τον Δεκέμβριο, ιδίως μετά και την υπογραφή (εντός του Ιανουαρίου) των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, που κατέστησαν εφαρμόσιμες τις εν λόγω διατάξεις.

Με βάση αυτές, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ σε όσα ακίνητα υπάγονταν στη σχετική υποχρέωση, δηλαδή είχαν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006 και μετά, με εξαίρεση την απόκτηση πρώτης κατοικίας, η οποία εξαιρείται. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή: Η Καθημερινή