Του Χάρη Πολυκάρπου*

Τι πρέπει να γίνει με τα ακίνητα και την περιουσία του Συνεργατισμού; Σίγουρα όχι πλιάτσικο. Και ευθύνη γι’ αυτό έχει η Κυβέρνηση. 

Μετά την εγκληματική απόφαση για τη διάλυση του Συνεργατισμού, τα ακίνητα και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που είχε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πέρασαν στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε, με βασικό μέτοχο το Κράτος. Μπορεί η διαχείρισή τους να γίνεται από την Αλταμίρα, αλλά τη στρατηγική και την ευθύνη για το μέλλον τους την έχει η Κυβέρνηση. Ποια είναι η μέχρι σήμερα στάση της;

Για ένα μεγάλο διάστημα η Κυβέρνηση έμεινε αδρανής. Και αν δεν αντιδρούσε το ΑΚΕΛ, με επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιθανόν να συνέχιζε στο ίδιο τροπάριο. Να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω, ώστε να μπορεί να κάνει παιχνίδι χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και, το κυριότερο, εις βάρος της κοινωνίας. Αυτό, άλλωστε, κάνει γενικότερα αναφορικά με τη διαχείριση δημοσίου πλούτου. Μέσα από αμφισημίες, γκρίζα σημεία και παλινδρομήσεις ξεπουλά αυτό που ανήκει στην κοινωνία, για να εξυπηρετήσει τα εκάστοτε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε ακίνητα στις κοινότητες. Έμεινε και πάλι στις δεσμεύσεις.

Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή πριν από μερικές ημέρες ότι συστάθηκε αρμόδια επιτροπή για να εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των κοινοτήτων. Και παρόλο που έχει συσταθεί η επιτροπή, ήδη έχουν ξεκινήσει να πωλούνται ακίνητα, τα οποία είναι απορίας άξιον πώς, μετά, θα επιστραφούν στις κοινότητες. Προφανώς και δεν θα επιστραφούν. Ήδη, δύο κοινότητες αλλά και η Ένωση Κοινοτήτων φωνάζουν ότι ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες πωλήθηκαν σε ιδιώτες, παραγνωρίζοντας, μάλιστα, την πρόθεση των κοινοτήτων να γίνει αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Οι δε υπηρεσιακοί του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι γίνονται σκέψεις για να αξιοποιηθούν ακίνητα για σκοπούς στέγασης δημόσιων κτηρίων. Την ίδια ώρα, όμως, αντί να δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητούν από τη Βουλή να αποδεσμεύσει το ποσό που αφορά τα ενοίκια που πληρώνει το Κράτος, χωρίς να γίνεται καμία πρόνοια για μείωση των ενοικίων, ένεκα αξιοποίησης των ακινήτων του Συνεργατισμού. Όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν έχει βούληση για ουσιαστική αξιοποίηση των ακινήτων. Και θα μπορούσαν να γίνουν πολλά.

Πρώτα και κύρια, χρειάζεται διαφάνεια. Να είναι ξεκάθαρο προς όλους πώς θα αξιοποιηθούν αυτά, στη βάση μια ολοκληρωμένης στρατηγικής. Διότι, ο καθένας αντιλαμβάνεται το περιθώριο εκμετάλλευσης που υπάρχει σε μια περιουσία που φθάνει τα €600 εκ.

Απ' εκεί και πέρα, ούτε το Κράτος θα πρέπει να βγει ζημιωμένο, αλλά ούτε και οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια συντονισμένη αξιοποίηση των ακινήτων για διάφορους σκοπούς. Είτε αυτό αφορά κέντρα υγείας είτε πολιτιστικά κέντρα. Είτε ακόμα και την αξιοποίηση κτηρίων, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής του κράτους, που θα περιλαμβάνει στέγαση αστέγων και αξιοποίηση ακινήτων σε προσιτές τιμές για οικογένειες με μειωμένα εισοδήματα. Τέτοιες χρήσεις μπορεί αποφέρουν μειωμένα οικονομικά έσοδα, άμεσα, συμβάλλουν, όμως, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας. Επίσης, θα μπορούσε να μελετήσει την αξιοποίηση των ακινήτων για σκοπούς στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών.

Όλα τα πιο πάνω έπρεπε να είναι βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής του Κράτους. Από αυτά που συμβαίνουν μέχρι στιγμής, δεν είναι.

*Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών Μελετών Κ.Ε. ΑΚΕΛ