Του Θέμη Πολυβίου

ΤΕΛΙΚΑ, όπως διαφαίνεται, τόσο από τα όσα είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης όσο και από την εξέλιξη των υπό κατασκευή έργων, οι Λευκωσιάτες (καταστηματάρχες και όσοι διαμένουν εκεί) του κέντρου της πρωτεύουσας και όχι μόνο θα υποφέρουν για πολύ ακόμη λόγω των έργων που εκτελούνται.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Δήμος Λευκωσίας έχει εντάξει στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητα Λευκωσίας μια σειρά από έργα ώστε να επιλυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.

Παράλληλα, να αναβιώσει η εμπορικότητα του αστικού κέντρου και να βελτιωθεί το περιβάλλον.

Τα έργα αυτά να αναφέρουμε ότι επηρεάζουν κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής Λευκωσίας, γεγονός που κάνει μαρτύριο τη ζωή όσων χρησιμοποιούν τις περιοχές αυτές. 

Κατά συνέπεια, δεν επηρεάζονται μόνο οι καταστηματάρχες που έχουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του κέντρου, που διαμαρτύρονται ότι μειώθηκε σημαντικά το εύρος των εργασιών τους και όσοι διαμένουν εκεί, αλλά μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων της πρωτεύουσας.

Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί: Μα καλό δεν θέλουμε να εκτελούνται έργα;

Προς Θεού δεν είναι αυτή η θέση μας. Τα έργα αναβάθμισης, όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και των υπόλοιπων πόλεων της Κύπρου και πρέπει να εκτελούνται.

Πρέπει όμως να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους και το κυριότερο, να τελειώνουν με βάση τους προγραμματισμούς και τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται, όταν εξαγγέλλεται το συγκεκριμένο έργο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις τι γίνεται; Ποτέ δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται και με τον τρόπο αυτό διαιωνίζεται η ταλαιπωρία κάποιων, ενώ αυξάνεται και το κόστος των έργων και φυσικά τη νύμφη την πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση της Πλατείας Ελευθερίας, που τείνει να εξελιχθεί σε Γεφύρι της Άρτας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα με βάση όλα αυτά τα δεδομένα;

Για μας το θέμα είναι ξεκάθαρο. Ναι, είναι απαραίτητη, αναγκαία η εκτέλεση έργων, ειδικά σε εμπορικές περιοχές ή σε κατοικημένες περιοχές, που έχουν στόχο τη βελτίωση της ζωής του πολίτη, αλλά αυτά πρέπει να προγραμματίζονται σωστά, ώστε να μην εξελίσσονται σε μάστιγα και να ταλαιπωρούν τους πάντες.