Του Νίκου Ρώσσου*

Διαβάζω για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας για την εξεύρεση στέγης. Γράφεται ότι «Είδος προς εξαφάνιση γίνονται αυτή την περίοδο τα διαμερίσματα κοντά σε Πανεπιστήμια σε Λευκωσία και Λεμεσό πριν την έναρξη μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με γονείς και φοιτητές να βρίσκονται σε διαδικασία ανεύρεσης στέγης». 

Γράφεται επίσης ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν φοιτητές από το εξωτερικό και κυρίως από την Ελλάδα και γι’ αυτό αυξήθηκε ζήτηση διαμερισμάτων ενώ προσφορά είναι περιορισμένη. 

Υπάρχουν στη Λευκωσία το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Frederick University. Στη Λεμεσό το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Πάφο το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. 

Διαμερίσματα κοντά στα Πανεπιστήμια είναι όχι μόνο ακριβά, αλλά δυσεύρετα. Ένα καινούργιο μονάρι διαμέρισμα έχει μηνιαίο ενοίκιο €750, που συμποσούται σε €9.000 το χρόνο. Στα δυάρια το ενοίκιο μπορεί να ξεπερνά τα €800 το μήνα και στα τριάρια τα €1.000 το μήνα. Στα πιο παλαιό διαμερίσματα το δυάρι ενοικιάζεται προς €500 έως €650 και για το τριάρι €750. 

Φοιτητές αναγκάζονται να αναζητούν διαμερίσματα σε αποστάσεις πιο μακρινές από τα Πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν.

Αρχίζουν να ανεβαίνουν και στη Λάρνακα οι τιμές, στη δε Πάφο τα διαμερίσματα είναι προς εξαφάνιση. Στη Λεμεσό δύσκολα βρίσκεις να ενοικιάσει μονάρι studio όχι μόνο αν είναι ένας φοιτητής αλλά και εργαζόμενοι. 

Η άμεση λύση του προβλήματος είναι το σύστημα που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Βρετανία. Υπάρχουν τα δωμάτια στα Κολλέγια αλλά δεν είναι αρκετός ο αριθμός τους για να στεγάσουν όλους τους φοιτητές γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο είναι συμβεβλημένο με νοικοκυρές στα σπίτια των οποίων φιλοξενούνται φοιτητές.

Όταν πήγα στο Trinity College στο Cambridge για να σπουδάσω Οικονομία, μου έδωσαν τη διεύθυνση κατοικίας όπου φιλοξενούμουν από νοικοκυρά. 

Μάλιστα σ’ όλους τους φοιτητές δίνονταν δύο δωμάτια, ένα για τον ύπνο και το άλλο για γραφείο όπου μπορούσε ο φοιτητής να μελετά. Η νοικοκυρά φρόντιζε για την καθαριότητα και το συγύρισμα του υπνοδωματίου και του Γραφείου και όσον αφορά τη διατροφή πηγαίναμε σε εστιατόριο του Κολλεγίου. Οι τιμές διαμονής ήταν πολύ προσιτές.

Όταν επέστρεψα από τις σπουδές στην Κύπρο, εκλέγηκα από τον Πρόεδρο της Εφορείας Γραμματέας της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων στη Λεμεσό. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν αρκετά Σχολεία Μέσης Παιδείας στην ύπαιθρο και στο Γυμνάσιο Λεμεσού φοιτούσαν 500 παιδιά από την ύπαιθρο.

Έχοντας γνώση του συστήματος της στέγασης των φοιτητών στο Cambridge, οργάνωσα Επιτροπή και επισκεφθήκαμε τα 500 σπίτια όπου έμεναν τα παιδιά για να ελέγξουμε την καταλληλότητα τους, συμπεριλαμβανομένου του χώρου μελέτης. Το σύστημα αυτό εφαρμοζόμενο από τα Πανεπιστήμια μας μπορεί άμεσα να λύσει το πρόβλημα της στέγασής των φοιτητών μας ικανοποιητικά. 

Στη Λεμεσό και στην Πάφο επειδή υπάρχουν μόνο από ένα Πανεπιστήμιο μπορούν αμέσου να ξεκινήσουν τις επισκέψεις και εγκρίσεις κατοικιών για τη διαμονή των φοιτητών τους.

Στη Λευκωσία επειδή υπάρχουν 4 Πανεπιστήμια πρέπει να συστήσουν μια Επιτροπή η οποία να ¬ εξασφαλίσει κατοικίες για όλους τους φοιτητές τους. 

Είναι καθήκον των Πανεπιστημίων να διευθετήσουν γρήγορα την εξασφάλιση στέγης σε προσιτές τιμές για τους φοιτητές τους. 

Όσον αφορά τη διαδικασία πληρωμής της κατοικίας δεν είναι ο φοιτητής ο οποίος συμβάλλεται με την κατοικία αλλά το ίδιο το Πανεπιστήμιο και ο φοιτητής πληρώνει το Πανεπιστήμιο έτσι υπάρχει έλεγχος στις τιμές. 

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται για πολλά χρόνια και αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένο. 

Επειδή πιθανόν να υπάρχουν και φοιτητές που έχουν οικογένειες δικές τους, θα πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν σε τιμές προσιτές στέγης σε διαμέρισμα.

Γι’ αυτό πρέπει να προωθηθεί και η οικοδόμηση περισσότερων διαμερισμάτων. Για το σκοπό αυτό πρέπει να διευκολυνθεί γρήγορα ο διαχωρισμός που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Κτηματολόγιο υπολόγισε ότι υπάρχουν 250.000 συνιδιόκτητα κτήματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχυνθούν από το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία οι διαδικασίες διαχωρισμού χάριν επίλυσης του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος που ταλαιπωρεί φοιτητές και εργαζόμενους.

Θα πρέπει να ορίσουν και να ανακοινώσουν ελάχιστο χρόνο διαδικασίας ώστε να γνωρίζει το κοινό σε πόσες ημέρες θα γίνει ο διαχωρισμός.

*Μ.Α. Οικονομολόγος