Του Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S.*

Η νέα κατάσταση πραγμάτων με τα νέα πολυώροφα έργα και την κατά πολύ αναβαθμισμένη ποιότητα των μονάδων και περιλαμβανομένων και των διάφορων υπηρεσιών που προσφέρονται, έχει προκαλέσει και παράπλευρες συνέπειες για τις υπόλοιπες οικιστικές μονάδες (διαμερίσματα).

Οι πιο προχωρημένοι developers έχουν αρχίσει να μελετούν την προοπτική κατασκευής νέων μονάδων καλής ποιότητας με στόχο ευκατάστατα νεαρά ζευγάρια που δίδουν σημασία ιδιαίτερα την ποιότητα των τελειωμάτων παρά στην τιμή διάθεσης ως τέτοια. Έργα πολυκατοικιών ψηλής ποιότητας όχι επί της παραλίας παρουσιάζονται σε αυξητική μορφή στην Λεμεσό ιδιαίτερα και επειδή όλα είναι σχετικά, είναι λογικό σε περιοχές όπως η Νεάπολις της Λεμεσού, Hilton και Πλατύ Λευκωσίας και Μακένζυ Λάρνακας να ακολουθούν και αυτές τις νέες τάσεις.  Οι δικές μας εμπειρίες όπως εξελίσσονται τα σχέδια είναι ο σχεδιασμός διαμερισμάτων 2 υπνοδωματίων (γύρω στα 100 τ.μ. + 25% βεράντες) και τριών υπνοδωματίων 120 τ.μ. + 25% βεράντες. Η πρόσφατη αύξηση των καλυμμένων βεραντών από 20% σε 25% και ακόμη και η αύξηση στο πλάτος των κοινόχρηστων διαδρόμων βοηθά την όλη ποιότητα ζωής και εμφάνιση των πολυκατοικιών.

Ιδανικά σε τι κατατάσσουμε ως τα νέα διαμερίσματα νέας γενιάς ποιότητας θέτουμε ορισμένες προδιαγραφές:

•Πολυκατοικίες με μέγιστο αριθμό 10-12 μονάδες

•Κάθε μονάδα με αποθήκη και ιδανικά μεγάλη με παροχή υπηρεσίας που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για υπηρεσιακούς σκοπούς

•1-2 χώροι στάθμευσης ανά μονάδα

•Άνετη είσοδος πολυκατοικίας και με διάκοσμο

•Ψηλής ποιότητας ανελκυστήρες είτε semi-panoramic ή panoramic

•Κοινόχρηστοι χώροι ορόφων – όσο το δυνατό πιο άνετους

•Κάμερα (έγχρωμη) εισόδου, σύστημα ασφάλειας και πυρασφάλειας ανά μονάδα

•Κάθε υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό ντους ή τουλάχιστον το ένα υπνοδωμάτιο (στα 2) και ένα κοινόχρηστο ή στα 3 υπνοδωμάτια, 2 με ιδιωτικό και ένα κοινό μπάνιο/w.c.

•Μοντέρνες κουζίνες, ενσωματωμένες, με τους κατάλληλους μηχανισμούς και παροχές για πλυντήρια ρούχων-πιάτων, διπλά sinks, με όλες τις μοντέρνες προδιαγραφές (ίδε Ιταλικού τύπου σχεδιασμό).

•Εγκατάσταση εξ’ αρχής συστήματος κλιματισμού ταβανιού και πρόνοια για ανεμιστήρες, περιλαμβανομένων και βεραντών.

•Ψευδοροφές, spot lights, σύστημα σε όλους τους χώρους για τηλεόραση κλπ.

•Χρήση σπάτουλας/γυψοσανίδας σε όλους τους χώρους

•Αυστηροί κανονισμοί για κοινόχρηστα (ίδε προηγούμενο μας άρθρο για την «Κατάρα» μη πληρωμής κοινοχρήστων).

•Η ευχέρεια που δίδεται τώρα σε κάποιο βαθμό στην αύξηση των ορόφων κατά 2 είναι ότι το καλύτερο προσφέροντας αυξημένη ιδιωτικότητα και εμφάνιση (ίδε περιοχές όπως Πλατύ Αγλαντζιάς)

•Ηχομόνωση/θερμομόνωση αντικατοπτρίζεται στο θέμα ποιότητας

•Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι εκείνα που θεωρούνται τώρα ως συνήθη π.χ. διπλά γυαλιά, αλουμίνια καλής ποιότητας, γρανίτες στις κουζίνες, εξαερισμό κλπ κλπ

Αναγκαία είναι η επιλογή καλής τοποθεσίας και η ποιότητα του περιβάλλοντος.  Με τις «νέες» τιμές όμως που επικρατούν π.χ. Λεμεσός πλησίον της παραλίας γύρω στις €10.000/τ.μ., τιμές πώλησης της τάξης των €3.000/τ.μ. δεν θεωρείται υπερβολική για περιοχή πλησίον της θάλασσας, ενώ στην Λευκωσία με τιμές Μακαρίου των €4.000/τ.μ., δεν θα είναι υπερβολική μια χρέωση της τάξης των €2.500/τ.μ. Στην Λάρνακα σε απόσταση περπατήματος από την παραλία – ίδε περιοχή Μακένζυ επικρατούν παρόμοιες τιμές €2.500/τ.μ.

Είναι δεδομένο ότι οι τιμές πώλησης που δίδονται δεν είναι γενικής οικονομικής δυνατότητας και έτσι να μην εκληφθεί ότι όλοι οι προτιθέμενοι αγοραστές έχουν και την δυνατότητα αγοράς ή/και την χρηματοδότηση με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς περιορισμούς από τους χρηματοδότες, ενώ οι άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος για υποθήκες κλπ θα πρέπει τώρα να ληφθούν υπόψη και να συνοδεύεται με κάποιου είδους εγγύηση τράπεζας ή άλλως πως, ως επίσης και για την ημερομηνία έκδοσης τίτλου. Ασφαλώς και εάν υπάρχει υποθήκη στο κτήμα το λεγόμενο release των μονάδων θα πρέπει να θεωρηθεί ως εκ του ουκ άνευ κατά την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης.

Δυστυχώς όπως είναι οικοδομικοί κανονισμοί δεν προσφέρονται για ευφάνταστη αρχιτεκτονική και η μεγάλη προσφορά προς πώληση οικοπέδων προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές. Σίγουρα οι παλιοί καλοί καιροί δεν είναι πλέον μαζί μας και ο developer θα πρέπει να έχει αρκετά κεφάλαια για ιδίαν χρήση και να μην βασίζεται στις προπωλήσεις.

*Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.