του Αντώνη Λοΐζου* 

Αναφερθήκαμε σε δύο προηγούμενα άρθρα μας (ημερ. 15.7.2019 και 1.7.2019) ότι δεν υπάρχει ορισμός στην λέξη Αξία που να αναφέρεται στις αξίες φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας κατά την 1.1.2018. 

Ως εκ τούτου ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να ερμηνεύσει την λέξη Αξία (ή φορολογητέα αξία) όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται με τις δικές του ερμηνείες.

Το μεν Κτηματολόγιο ερμηνεύει ότι η φορολογητέα αξία (η λέξη φορολογητέα είναι δική μας) αναφέρει ότι είναι η αξία είναι εκείνη που είναι πιο κοντά στην αγοραία αξία (δηλαδή πόσα μπορεί να πωληθεί στην ελεύθερη αγορά), ενώ ο Σύνδεσμος Εκτιμητών μας εξηγεί τι είναι η αγοραία μεν, αλλά με διαφοροποιήσεις (που δεν αναφέρονται αυτές) και έτσι ο Σύνδεσμος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις.  Ταυτόχρονα ο Βουλευτής κ. Μαυρίδης μας εξηγεί ότι τα δύο είναι διαφορετικά και «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε πορτοκάλια με μπανάνες» και οι υπόλοιποι θέτουν τις δικές τους ερμηνείες.

Απευθυνθήκαμε και στον Γενικό Ελεγκτή στο άρθρο μας της 15.7.2019 και εισηγηθήκαμε όπως ο ορισμός της αξίας 1.1.2018 καθοριστεί (όπως έχει καθοριστεί η Αγοραία Αξία) και εισηγηθήκαμε όπως ο ορισμός ξεκαθαρίσει με την συνεισφορά του Γενικού Εισαγγελέα.

Υποδείξαμε ότι πρόκειται περί ενός σοβαρού θέματος που άπτεται επίσης της αξίας/ ποσού των απαλλοτριώσεων/ανταλλαγής Κρατικής γης/ιδιωτών και το ότι μόνο 3% των ιδιοκτητών υπέβαλαν ενστάσεις για την εκτίμηση του 2018 δεν είναι ένδειξη αποδοχής εκ μέρους τους, μια και που έχει καταργηθεί ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας (ενώ η υιοθέτηση της φορολογητέας αξίας για μεταβιβάσεις και ίσως και για πιθανό υπολογισμό του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών θα χειροτερεύσει το όλο θέμα).

Η κριτική που δέχεται το Κτηματολόγιο είναι ολίγον άδικη, όμως για το λεγόμενο Κατάρ το λάθος είναι εξόφθαλμο, όσο και για άλλα.  Στην μεγάλη πλειονότητα της εκτίμησης του Κτηματολογίου είναι βασισμένη σε λογικά πλαίσια και μας είναι αντιληπτό ότι λάθη είναι αναμενόμενα και επαναλαμβάνουμε τα συγχαρητήρια μας στο Τμήμα Κτηματολογίου που κατόρθωσε να εκτιμήσει γύρω στο 1.5 εκ. ακίνητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια και η εκτίμηση είναι η τελευταία που καταλήγει ένας μελετητής, αφού πρώτα προηγήθηκε η διαπίστωση των τ.μ. των μονάδων, οι ζώνες, η επιμέτρηση των διάφορων παραγόντων κλπ.  Μπράβο στο Κτηματολόγιο και είμαστε οι τελευταίοι που θα του ασκήσουμε κριτική επί του θέματος.

Είμαστε σε αλληλογραφία/συναντήσεις με το Κτηματολόγιο και υποδείξαμε την ανυπαρξία ορισμού για την φορολογητέα αξία και λάβαμε απαντήσεις που δεν είναι ικανοποιητικές κατ’ εμάς.

Υποδεικνύουμε τόσο στην Βουλή όσο και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ότι θα χρειαστεί μόνο μια απόφαση του Δικαστηρίου με την ανυπαρξία ορισμού που θα φέρει όλα «πάνω-κάτω» με την ανάγκη επανεκτίμησης όλων των τεμαχίων με το ανάλογο κόστος για το Κράτος εκατομμυρίων (υποδείξαμε την πρόσφατη απόφαση για τους μη φορολογούμενους τόκους στις απαλλοτριώσεις).

Η γενική εκτίμηση δεν είναι Κυπριακό φαινόμενο, αλλά τουλάχιστον Ευρωπαϊκό και εφαρμόζεται στην Βρετανία (tone of the list) και στην Ελλάδα με το λεγόμενο «ΕΜΦΙΑ», αλλά τουλάχιστον στην Βρετανία η φορολογητέα αξία είναι εκείνη της αγοραίας.

Το εγχείρημα της γενικής εκτίμησης είναι δύσκολο και περιλαμβάνει περίεργες εκτιμήσεις με ιδιαιτερότητες όπως η αξία ενός κάστρου (π.χ. Πάφου για €20.000) και άλλα.

Μας θυμίζει την προ δεκαετίας εμπλοκή μας σε απαλλοτρίωση της πρώην κατοικίας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, σε μια κατ’ εμάς πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση (η οποία δυστυχώς στο τέλος έτυχε συμβιβασμού).  Υποδείξαμε τότε γιατί ένα «κουζί» στην Κύπρο αγοράζεται για €30, ενώ ένα παρόμοιο 2.000 ετών να πωλείται σε δημοπρασίες της Ευρώπης για €3.000.  Πως υπολογίζεται η αξία του αρχαίου ή ιστορικού κτιρίου (π.χ. κατοικία Μακαρίου στην Παναγιά πόσο αξίζει;).

Εκείνος που νομίζει ότι είναι εύκολη υπόθεση λανθάνεται και εάν οι ενστάσεις και οι επιθέσεις εναντίον του Κτηματολογίου προέρχονται από πολιτικά κίνητρα είναι ότι το χειρότερο.  Έχουμε σε αυτήν την Δημοκρατία ένα αξιόλογο τμήμα και θα πρέπει να το στηρίξουμε με υποδείξεις και εισηγήσεις και όχι να το καταποντίζουμε.

Υ.Γ.  Επειδή ουδείς αλάθητος και στην προκειμένη περίπτωση, ο Γενικός Ελεγκτής μας υπέβαλε και το ανήκουστο για την υπόθεση των καθιζήσεων στο Πισσούρι, ότι δηλαδή το Κυπριακό Κράτος (ο ΄Επαρχος) δεν φέρει ευθύνη παρόλο που είναι εκείνος που εγκρίνει τα στατικά σχέδια (η έγκριση είναι τυπική και άρα χωρίς ευθύνη μας ανέφερε).  Δηλαδή στο τέλος-τέλος γιατί να υποβάλλονται οι σχετικές άδειες προς έγκριση στον ΄Επαρχο αφού οι τυχόν παρατηρήσεις του είναι χωρίς ευθύνη;  

*Αντώνης Λοΐζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.