Του Θέμη Πολυβίου

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ μηνύματα στέλλει η Κομισιόν για την πορεία των ακινήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο, που είδε το φως της δημοσιότητας, προβλέπεται ότι οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας θα επιβραδυνθούν μεσοπρόθεσμα.

Μάλιστα η Κομισιόν προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν μεσοπρόθεσμα, αν προκύψει μια σειρά γεγονότων.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι οι συμβάσεις πώλησης ακινήτων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 (0,7% σε ετήσια βάση) σε σύγκριση με 24,4% το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν βλέπει μείωση λόγω και του περιορισμένου ενδιαφέροντος για απόκτηση του κυπριακού διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα η Κομισιόν: 

  • • Διευκρινίζει ότι αναμένεται μικρή ανάπτυξη του τομέα, βραχυπρόθεσμα, καθώς υπάρχει μόνο μια μικρή ανοδική πορεία της εγχώριας ζήτησης.
  • • Επισημαίνει ότι, η ζήτηση ακινήτων θα είναι περιορισμένη, λόγω του γεγονότος ότι οι Κύπριοι είναι επιβαρυμένοι με πολύ μεγάλα χρέη για στεγαστικούς σκοπούς.
  • • Τονίζει, σ’ ό,τι αφορά τις τιμές των κατοικιών, ότι αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα, πριν από την εποχή της κρίσης.
  • • Υπογραμμίζει, τέλος, ότι μια σειρά δεδομένων, όπως η εκ νέου πώληση ακινήτων, που αποκτήθηκαν μέσω του καθεστώτος υπηκοότητας, μετά την περίοδο υποχρεωτικής κατοχής και η αύξηση πωλήσεων των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες και από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών των κατοικιών μεσοπρόθεσμα. 

Θεωρούμε πολύ σημαντικές τις επισημάνσεις της Κομισιόν, τις οποίες εμπλεκόμενοι στον τομέα των ακινήτων – κυβέρνηση και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης – θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν αν δεν θέλουμε να επαναληφθεί η εικόνα της περιόδου της κρίσης. 

Αν λάβουμε υπόψιν ότι ο τομέας των ακινήτων είναι από τους ζωτικότερους της κυπριακής οικονομίας, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο μπορεί να επηρεάσει την Κυπριακή οικονομία είναι τέτοιο ενδεχόμενο. 

Έχοντας ως οδοδείκτη τις υποδείξεις και επισημάνσεις των τεχνοκρατών της Κομισιόν, πρέπει συλλογικά να προχωρήσουμε στην προώθηση όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων που θα δώσουν ώθηση στον τομέα των ακινήτων.

Πρέπει να γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσει, όπως η βελτίωση της έκδοσης των αδειών οικοδομής, η μείωση της βεβαρυμένης φορολόγησης των ακινήτων, η εξάλειψη, όσο γίνεται της γραφειοκρατίας, κ.ά.

Επείγει, λοιπόν, η λήψη σημαντικών αποφάσεων. Γιατί, αν επαναπαυθούμε στα σημερινά θετικά δεδομένα, αν δεν λάβουμε υπόψιν τις προειδοποιήσεις αυτές, αλλά και άλλες, τότε η εικόνα της κρίσης θα επαναληφθεί με όλες τις τραγικές συνέπειες για τον τόπο μας.