Ακούγονται διάφορες προτάσεις για ρύθμιση των ενοικίων τις τελευταίες μέρες. Αυτές προέρχονται κατά κύριο λόγο από οργανωμένα σύνολα που εκπροσωπούν ενοικιαστές.

Είναι αντιληπτό ότι κάποιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας όσο μεγαλώνει η διάρκεια της αναστολής ή μείωσης των εργασιών λόγω COVID-19. Φυσικά το πρόβλημα ρευστότητας δεν θα είναι για όλους το ίδιο. Σίγουρα οι καλοί επιχειρηματίες έχουν διασφαλισμένα ρευστά διαθέσιμα για τα έξοδα της επιχείρησης τους τουλάχιστο για τρεις με τέσσερις μήνες.

 

Εάν όμως το κράτος πιστεύει ότι πρέπει να βοηθήσει όλους ή κάποιους ενοικιαστές ας επιχορηγήσει το ενοίκιο. Άλλη πρόταση θα ήταν να δώσει το κράτος φορολογικές πιστώσεις στους ενοικιαστές που θέλει να βοηθήσει.

 

Εάν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε για να διατηρηθεί η νομιμότητα στις συμβάσεις, η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να γίνουν ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη. Δηλαδή η αγορά να ρυθμίσει τα ενοίκια όπως έγινε και το 2013 χωρίς νομοθεσίες και διατάγματα που θα πάσχουν συνταγματικά.

 

Νοείται ότι όλες οι συμφωνημένες διευθετήσεις πρέπει να γίνονται γραπτώς και να αναφέρονται στις υφιστάμενες συμβάσεις.  

Επιπλέον, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στις περιπτώσεις όπου ο ενοικιαστής βρίσκεται σε ευνοϊκότερη οικονομική θέση από τον ιδιοκτήτη τότε δεν πρέπει να προκύπτει οποιαδήποτε μείωση ενοικίου ή άλλη διευθέτηση. Για παράδειγμα οι Τράπεζες είναι ενοικιαστές. Πρέπει ένας ιδιοκτήτης να μειώσει το ενοίκιο σε Τράπεζα; 

 

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα. Άρα δεν έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν αναστολή δόσεων. Τι θα γίνει εάν λόγω μειωμένων ενοικίων δεν πληρωθούν οι δόσεις τους? Θα είναι αυτός λόγος για τους δανειστές να προχωρήσουν με εκποιήσεις ακινήτων μέσω πλειστηριασμών?

 

Το θέμα της ρύθμισης των ενοικίων είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα.  Εάν γίνει προσπάθεια μαζικής ρύθμισης θα μεταφέρουμε το πρόβλημα από μια μερίδα συμπατριωτών μας σε μια άλλη.  Αυτό δεν θα είναι μόνο άδικο αλλά και παράνομο και θα πρέπει οι αρχές να το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.