Του Κώστα Κούκου*

Δεν είχα σκοπό να προβώ στην παραμικρή παρέμβαση για τις νέες εξελίξεις και αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την Λεωφόρο ΤΣΕΡΙΟΥ. Άλλωστε οι διαχρονικές θέσεις της δημοτικής μου ομάδας είναι γνωστές και επιβεβαιωμένες.

Η ανάγκη παρέμβασης γεννήθηκε από μία επαναλαμβανόμενη επιφανειακή και πρόσκαιρη ερμηνεία της σημερινής κατάστασης. Όταν βλέπω και ακούω να γράφονται θριαμβευτικά λόγια ότι δήθεν πετύχαμε επιτέλους αυτό που θέλαμε, ότι πείσαμε για το δίκαιο των απόψεων μας, ότι εν ολίγοις επίκειται να ξεκινήσουν τα έργα με ένα σχεδιασμό όπως τον θέλει η πλειοψηφία που δικαιολογημένα καταψήφισε τα μέχρι σήμερα σχέδια των αρμοδίων τμημάτων μπαίνω σε βαθιές σκέψεις.

Έχω την ισχυρή άποψη ότι εάν δεν αγωνιστούμε, εάν δεν διεκδικήσουμε, εάν δεν επιμένουμε μέχρι τέλους σαν Δήμος οι απόψεις, οι ενδείξεις, οι απλόχερες υποσχέσεις όλα αυτά θα παραμένουν ψηλά γράμματα . Η Λεωφόρος ΤΣΕΡΙΟΥ θα παραμείνει στην σημερινή κάκιστη κατάσταση.

Τότε είναι που θα συνεχίζεται το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών για το ποιος φταίει που η κατάσταση παραμένει βαλτωμένη.

Αλήθεια διερωτώμαι από πού αντλούν την υπεραισιοδοξία τους αυτοί που εξαγγέλλουν ότι δικαιωθήκαμε; (εμείς που θέλουμε ένα άλλο πιο ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό).

Απλά για την ιστορία αλλά και για να τεκμηριώσω τις δικές μου επιφυλάξεις υπενθυμίζω τα ακόλουθα:

Πότε η κυβέρνηση και τα αρμόδια της τμήματα απόδειξαν στην πράξη ότι αφουγκράζονται τις απόψεις είτε της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου είτε της τοπικής κοινωνίας; Στην φάση που εκπονούσαν σχέδια και ήθελαν να τα περάσουν δια πυρός και σιδήρου; όταν μας καλούσαν να περιοριστούμε σε άλλες δουλειές γιατί δεν μας έπεφτε λόγος και δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με πολεοδομικά έργα;

Να θυμίσω την τότε πολύκροτη προεκλογική συνάντηση στο προεδρικό παραμονές των προεδρικών εκλογών, όπου μας ανακοίνωσε ό ίδιος ο πρόεδρος ότι θα κάμουν νέους σχεδιασμούς στην βάση των αντιλήψεων της πλειοψηφίας που απέρριψε τα προηγούμενα σχέδια τους (επίσημη εξαγγελία για δρόμο με 2 λωρίδες χωρίς διαχωριστική νησίδα) ακριβώς και τότε κάποιοι έκαναν υπεραισιόδοξες δηλώσεις, ηχούν ακόμα στα αυτιά μου οι δηλώσεις του δημάρχου που μίλησε για «νίκη των δημοτών».

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος πλήρους απραξίας, τα αρμόδια τμήματα (πολεοδομία – δημόσια έργα) να αμφισβητούν για το τι αποφασίστηκε στο προεδρικό. Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις- συναντήσεις – διευκρινήσεις πρόσφατα μας παρουσίασαν «νέες σκέψεις, νέες υποσχέσεις».

Τελικά είχαμε ενώπιον μας σαν Δημοτικό Συμβούλιο ένα σχεδιασμό ο οποίος περιείχε επιδερμικές αλλαγές, στην ουσία είχαμε απέναντι μας την ίδια ακριβώς φιλοσοφία (δρόμος 3 λωρίδων κυκλοφορίας – ύπαρξη διαχωριστικής νησίδας).

Τώρα έχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε σαν δήμος σε ένα νέο σχεδιασμό στην φιλοσοφία της επικρατούσας αντίληψης (2 λωρίδες κυκλοφορίας – χωρίς νησίδα). Κανένας όμως δεν μας εγγυάται ότι αυτή την φορά επιτέλους η κυβέρνηση –αρμόδια τμήματα θα προχωρήσουν αποφασιστικά.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτηση του ενώπιον της ολομέλειας του Δ.Σ είπε μεταξύ άλλων ότι τα αρμόδια τμήματα είναι θετικά στην προοπτική εφαρμογής ενός καινούργιου σχεδιασμού. Εμείς δεν ξέρουμε από πού αντλεί αυτή την σιγουριά ο δήμαρχος το μόνο που εμείς ξέρουμε είναι το τι ακούσαμε από τους αρμόδιους εκπροσώπους της πολεοδομίας – δημοσίων έργων ενώπιον της πρόσφατης κοινής σύσκεψης στο δημαρχείο (δήμαρχος – δημοτική υπηρεσία – υπεύθυνοι των δημοτικών ομάδων – αρμόδια τμήματα) που απαντούσαν σε δική μου ερώτηση για τη πιθανότητα να υλοποιήσουν ένα νέο σχεδιασμό ο οποίος θα κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση από τις δικές τους προτάσεις.

Συγκεκριμένα μας απάντησαν «Σε αυτή τη περίπτωση θα μελετήσουν τον νέο σχεδιασμό, εάν είναι τεκμηριωμένος, εάν πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις τις οποίες θεωρούν τα τμήματα επιβεβλημένες δεν αποκλείουν να το εξετάσουν». Οι πιο πάνω προβληματισμοί που θέτω είναι για να καταδείξω ότι δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου είμαστε ακόμα στην αρχή, χρειάζεται επιμονή και διεκδίκηση και όχι εφησυχασμός και τυμπανοκρουσίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε να γίνουμε κομπάρσοι σε μια επανάληψη της ιστοριούλας ότι το προεδρικό θέλει αλλά τα αρμόδια τμήματα δεν ερμηνεύουν σωστά τις προθέσεις. Ούτε να μας αποκοιμίσουν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις αυτών που αποδείχτηκαν πρωταθλητές στο ψέμα και την παραπληροφόρηση.

*Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Στροβόλου