Της Δήμητρας Λάντου

Ο κόσμος έχει αγανακτήσει με τις τιμές των ενοικίων τα τελευταία δύο χρόνια. Στο διαδίκτυο και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί ένας μόνιμος καβγάς. Ειδικά στις διάφορες σελίδες και στα γκρουπ που έχουν δημιουργηθεί για την εξεύρεση διαμερισμάτων για ενοικίαση.

Μάλιστα, οι μεσίτες απευθύνουν έκκληση στο κοινό να μην προχωρεί σε προσβλητικά σχόλια, ενώ μπλοκάρουν και διαγράφουν άτομα που ξεφεύγουν στα σχόλια. 

Είναι εξωφρενικές οι τιμές που βλέπεις στα ενοίκια. Δεν βρίσκεις τιμές €300 ή έστω €350 για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου. Μάλιστα, σήμερα μια συνήθης τιμή είναι τα 550 ευρώ. Μια αύξηση στις τιμές που ξεπερνά το 80%.

Οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη και είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές που πληρώνει κάποιος που βρήκε διαμέρισμα πριν από δύο χρόνια. Πλέον, ακόμα και 400 ευρώ σε μονάρι θεωρείται πολύ φθηνό. Αυτό που πριν δύο χρόνια ήταν ακριβό!

Εφόσον, οι τιμές στα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 80%, η απορία που δημιουργείται είναι αν έχουν αυξηθεί και οι μισθοί αντίστοιχα. Δεν μαθαίνουμε από το παρελθόν και ευθύνη φέρει ο κάθε σπιτονοικοκύρης που θέλει να κάνει αρπαχτή. Να βγάλει λεφτά τώρα που είναι η φούσκα. Δεν σκέφτεται ότι θα του φύγει ο νοικιάρης μόλις βρει κάτι πιο φθηνό.

Το πρόβλημα στη Λευκωσία θα απαμβλυνθεί όταν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ολοκληρώσουν τις εστίες που έχουν προγραμματίσει. Ήδη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ανακοινώσει την ολοκλήρωση των δικών του, ενώ εντός των επόμενων χρόνων θα ολοκληρώσουν και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. 

Τουλάχιστον στη Λευκωσία εκτιμώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του με τον νόμο προσφοράς και ζήτησης. Όταν δοθούν περισσότερα δωμάτια στην αγορά, θα πέσουν και οι τιμές. Επίσης, πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να χτίσουν ή να αγοράσουν, επομένως η κτηματαγορά άρχισε να κινείται.

Στη Λεμεσό δεν είμαι σίγουρη πώς και εάν θα λυθεί το πρόβλημα με τα ενοίκια. Είναι φανερό ότι οι developers έχουν στραφεί σε μεγάλα έργα και πολυτελή διαμερίσματα, ενώ δεν έχει φανεί να υπάρχει κάποια τάση στην ανέγερση διαμερισμάτων για τους φοιτητές ή ακόμα και τους εργαζόμενους της πόλης. Δεν είναι ούτε όλοι Ρώσοι μεγιστάνες, ούτε όλοι με μισθούς πλουσιοπάροχους. Τι θα γίνει όταν ανεγερθεί και το καζίνο που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας; 

Το πρόβλημα στη Λεμεσό πιστεύω θα μεγεθυνθεί εάν δε ληφθούν μέτρα ή υπάρξουν κινήσεις από τις κατασκευαστικές εταιρείες προς τη δημιουργία διαμερισμάτων που θα απευθύνονται στη μεσαία τάξη. 

Και όλο αυτό το ζήτημα με τη φούσκα στα ενοίκια πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας.

http://www.philenews.com/oikonomia/apopseis/article/588058/tha-lythei-to-problima-me-tis-times-ton-enoikion