Του Αλέκου Βιλάνου*

Με την πορεία “μετάλλαξης” της, η Λεμεσός αποτελεί σήμερα την πρώτη επιλογή ανάπτυξης επιχειρήσεων, εγκατάστασης και όχι μόνο, ενώ αν ανατρέξουμε στην ιστορία της πόλης, θα διαπιστώσουμε ότι η κατάκτηση των σκήπτρων σε διάφορους σημαντικούς τομείς, δεν είναι καθόλου τυχαία όπως οι περισσότεροι Λεμεσιανοί υπερηφανεύονται.

Οι πρωτιές της Λεμεσού κατακτήθηκαν αιώνες πριν, με πολλά επιτεύγματα των Λεμεσιανών όπως η πρώτη πόλη σε ηλεκτροδότηση, σε ίδρυση τράπεζας, το πρώτο εμπορικό λιμάνι, πρώτη στον αθλητισμό και στη διασκέδαση (με διάφορες εκδηλώσεις που χρονολογούνται) και πολλά άλλα. Θεωρώ ότι όλα αυτά στο τούνελ της ιστορίας μόνο συγκυρίες δεν ήταν, όπως επίσης τυχαίο δεν είναι ότι διεθνής οίκος την κατατάσσει σήμερα στις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζεις.

Εμπόριο και επιχειρηματικότητα

Η Λεμεσός αναπτύσσεται παράλληλα με την επιχειρηματική δραστηριότητα που φιλοξενεί. Η γη της, τα μεγαλεπήβολα έργα, το λιμάνι, η παράδοση στη βιομηχανία, το εμπόριο, τον τουρισμό και σε συνδυασμό σήμερα με τις εταιρείες προσφοράς διάφορων υπηρεσιών και της ραγδαίας ανάπτυξης γης, την κατατάσσουν ψηλά στις προτιμήσεις μεγάλων επιχειρήσεων της Κύπρου και του εξωτερικού.

Αναμφίβολα μπορεί να θεωρηθεί ως το εμπορικό κέντρο υπηρεσιών ολόκληρης της νήσου. Η ραγδαία ποιοτική ανάπτυξη υποδομών του τουρισμού στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με τα πλησιέστερα κύρια τουριστικά θέρετρα του νησιού και με μια πληθώρα πράσινων παραλιών και πολυτελών ξενοδοχείων, μετατράπηκε σε σημαντικό ποιοτικό τουριστικό κέντρο, ενώ παράλληλα, αναπτύχθηκε ως το σημαντικότερο λιμάνι της Κύπρου το οποίο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών και εμπορευμάτων.

Σήμερα, η Λεμεσός έχει καταστεί το μεγαλύτερο κέντρο ναυτιλιακής διαχείρισης πλοίων τρίτου μέρους στην Ευρώπη.

Παράδοση - Πολιτισμός

Γνωστή για την πλούσια και μακρά πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι ο ομφαλός διάφορων μεγάλων ποιοτικών εκδηλώσεων αλλά και δραστηριοτήτων, που αναδεικνύουν τη κουλτούρα και τον πολιτισμό των κατοίκων της. Δύο από τα παλαιότερα φεστιβάλ (εορτές) της Κύπρου, το καρναβάλι και η Γιορτή του Κρασιού διοργανώνονται στην πόλη μας, ενώ τα δύο ανακαινισμένα μεγάλα θέατρα που διαθέτει, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και το Θέατρο Ριάλτο, φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ, μπαλέτα κ.λ.π, προσελκύοντας χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Επίσης, το αρχαίο θέατρο του Κουρίου, το καμάρι της πόλης που αγναντεύει τη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, ως πολιτιστικό κέντρο της Λεμεσού, φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Επίσης δεν είναι τυχαίο που διαθέτει τις πιο πολλές σχολές χορού με μεγάλη διαφορά από τις άλλες πόλεις. Αν προσέξετε με τα πιο πάνω δεδομένα που εμβολιάζουν το DNA των Λεμεσιανών, σήμερα οι περισσότεροι ηθοποιοί που μας χαρίζουν απλόχερα χαρές και γέλιο στην τηλεόραση και αλλού κατάγονται ή κατοικούν στη Λεμεσό.

Διασκέδαση

Το κοσμοπολίτικο σκηνικό της Λεμεσού, την έχει καθιερώσει και όχι άδικα, ως την πόλη του γλεντιού και της διασκέδασης, γεγονός που είναι παραδεκτό και αδιαμφισβήτητο από τους πολίτες των άλλων πόλεων του νησιού. Οι πάμπολλες επιλογές που υπάρχουν, από το ένα άκρο της πόλης μέχρι το άλλο, ικανοποιούν όλα τα απαιτητικά γούστα καθιστώντας τις νύχτες της ξεχωριστές για αυτό κατέχει και το σλόγκαν ότι η Λεμεσός ποτέ δεν κοιμάται. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν επίσης, που βασιλιάδες γειτονικών χωρών την επισκέπτονταν συχνά για τις διακοπές τους.

Η πόλη με τον διαφορετικό χαρακτήρα

Η μεσογειακή ταυτότητα της πόλης αδιαμφισβήτητα επαναπροσδιορίστηκε με τον εμβολιασμό διαφόρων κατασκευαστικών ποιοτικών έργων όπως η Ακτή Ολυμπίων και η συντήρηση και εξωραϊσμός του παλιού Λιμανιού και του Κάστρου, που σε συνδυασμό με τη μαρίνα Λεμεσού και τους πύργους (ελπίζω να μην υπάρξει κατάχρηση), έδωσε στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού άλλη διάσταση και χαρακτήρα μιας κοσμοπολίτικης πόλης.

Επίσης, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της Πλατείας Ηρώων, η διαμόρφωση του Ποταμού Γαρύλλη σε γραμμικό πάρκο, η πλήρης αναμόρφωση της επίχωσης σε παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο, η αναβάθμιση του Ζωολογικού Κήπου, το Εθνικό Πάρκο της Αγίας Φύλαξης που είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πράσινου της πόλης, αλλά και η συνολική δράση για εξωραϊσμό των συνοικιών δικαιώνει νομίζω τον χαρακτηρισμό της Λεμεσού ως η ωραιότερη πόλη της Κύπρου.

Ως Λεμεσιανοί είμαστε περήφανοι για την ζωντάνια, τη φιλοξενία, την εργατικότητα που διαθέτουμε ως επίσης και την εμπροσθοφυλακή μας το  έμψυχο  δυναμικό που κατά καιρούς και μέχρι σήμερα διοίκησε την πόλη  πάντα είναι σε εγρήγορση και με σωστό προγραμματισμό με όραμα το μέλλον νοιάζεται για την ποιότητα και συνεχούς αναβάθμισης της ζωής του Λεμεσιανού και όλων  των κατοίκων της πόλης.

*Αλέκος Βιλάνος, Σύμβουλος Ακινήτων

Vilanos Real Estate Agents Ltd