*Του Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S.

Θα πρέπει να μοιραστούμε μαζί σας αγαπητοί αναγνώστες τα διάφορα παράπονα που εισπράττουμε από πολίτες της Δημοκρατίας και που αφορούν τα εμβαδά των τίτλων σε οικόπεδα, χωράφια κλπ.  Μέχρι σήμερα θέλαμε να πιστεύουμε ότι τίτλος ο οποίος εκδίδεται από την Δημοκρατία, έχει το σωστό εμβαδόν εγγεγραμμένο στον τίτλο και όπου ο πολίτης θα μπορούσε να βασιστεί πάνω του.  Ξαφνικά σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, π.χ. μετά από την αγορά του κτήματος και σε περίπτωση επανα-υπολογισμού του εμβαδού, το εμβαδόν αυτό αυξάνεται ή μειώνεται. 

Στην πρώτη περίπτωση ίσως ο πωλητής να ζημιώνει, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο αγοραστής.  Προχωρά λοιπόν ο αγοραστής/ιδιοκτήτης, ετοιμάζει σχέδια και εκτελεί ένα έργο βάσει άδειας οικοδομής, όπου υπολογίζεται το εγγεγραμμένο επί του τίτλου εμβαδό και στο τέλος, στο στάδιο της έκδοσης του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης/έκδοσης τίτλων, το Κτηματολόγιο επανα-υπολογίζει το εμβαδόν και καταλήγει σε μικρότερο (ή μεγαλύτερο) από εκείνο που αναφέρεται στον τίτλο.  Έτσι στο τέλος το όλο έργο δυνατόν να έχει υπέρβαση συντελεστή και άρα μη δυνατότητα έκδοσης τίτλων.  Ποιος θα πρέπει να φταίει για αυτήν την κατάσταση, ο ιδιοκτήτης που υιοθέτησε ένα έγγραφο του Κράτους ως ορθό, ή το Κτηματολόγιο (άρα το Κράτος) που έκανε το αρχικό λάθος (και κατ’ επέκταση τι φταίνε οι αγοραστές του έργου που δεν θα έχουν τίτλους;).

Οι διάφορες απαντήσεις που εισπράττουμε είναι ότι «τώρα με την νέα τεχνολογία μπορούμε να μετρούμε τα εμβαδά με πιο ορθό τρόπο» ή «αγόρασε συντελεστή δόμησης από διατηρητέο» για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, «να υποβληθεί αίτηση για αμνηστία» κλπ.  Καλά όλα αυτά, αλλά ποιος θα πληρώσει το κόστος για το λάθος;  Σίγουρα ο ιδιοκτήτης δεν φταίει.

Είμαστε της άποψης ότι εκτός από εξόφθαλμα λάθη (π.χ. αντί 1.000 τ.μ. γράφτηκε ο αριθμός 10.000 τ.μ.) θα πρέπει να υιοθετείται το εμβαδόν του αρχικού γηπέδου με σχετική σημείωση στον τίτλο για το νέο εμβαδόν.

Σε μια περίπτωση με εμβαδόν οικοπέδου 650 τ.μ. επί του τίτλου και με άδεια οικοδομής, μειώθηκε το εμβαδόν του οικοπέδου σε 570 τ.μ. (Παραλίμνι) και έτσι παρόλο που το έργο είχε και άδεια οικοδομής, δεν μπορούσε να προχωρήσει όχι μόνο λόγω του μικρότερου εμβαδού (υπέρβαση Σ. Δόμησης), αλλά με τις νέες διαστάσεις απλά δεν χωρούσε το αδειοδοτηθέν έργο στο μικρότερο οικόπεδο.  «Κίνησε αγωγή του Κτηματολογίου» μας συμβούλεψε ο δικηγόρος.  Μα αυτό είναι το θέμα, ή μήπως θα έπρεπε με κάποιου είδους «αυτόματης» χαλάρωσης να μπορεί το έργο να προχωρήσει, μη απαιτώντας μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, αποζημιώσεις, πρόβλημα ρευστότητας στον ιδιοκτήτη, έκθεση προς εξόφληση της τράπεζας και στο τέλος-τέλος τι θα γίνει με τους αγοραστές του έργου;  Κάναμε νέα χωρομέτρηση μας απάντησε το Κτηματολόγιο και βρήκαμε διαφορές στην χωρομετρία, ενώ, το ίδιο το Κτηματολόγιο στην περιοχή Αμμοχώστου παραδέχθηκε ότι βάσει της νέας χωρομετρίας αρκετές οικοδομές επεμβαίνουν σε γειτονικά κτήματα!!  

Μια οδηγία από τον Υπουργό των Εσωτερικών επί του θέματος θα έλυε πολλές από τις υπάρχουσες εκκρεμότητες, περιλαμβανομένης της εκκρεμότητας έκδοσης των τίτλων των επιμέρους μονάδων.

Ένας «σωστός» ιδιοκτήτης προτού αναλάβει μια ανάπτυξη οριοθετεί το κτήμα του μέσω του Κτηματολογίου και είναι τουλάχιστον σε αυτό το αρχικό στάδιο που θα πρέπει να γνωρίζει πριν προχωρήσει στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης το εμβαδόν του γηπέδου.

Πιστεύουμε ότι τα λάθη μεν είναι ανθρώπινα αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και λύσεις για τους «αχάπαρους» πολίτες που εμπιστεύονται (και αυτό είναι το ορθό) τα Κυβερνητικά έγγραφα.  Εάν όχι τότε ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει πριν πωλήσει/ αγοράσει ένα κτήμα να υποβάλλει σχετική αίτηση στο Κτηματολόγιο για νέες χωρομετρικές εργασίες (χιλιάδες αιτήσεις) και αφού περιμένει 1-2 χρόνια να καταλήξει στο τυχόν νέο, διαφοροποιημένο εμβαδόν.  Σίγουρα αυτό δεν βοηθά στην ανάπτυξη με όλες τις παρενέργειες στις οποίες αναφερθήκαμε.

Σε άλλη περίπτωση χωράφι εμβαδού 60.000 τ.μ. και αφού ανεγέρθηκε το έργο 50 κατοικιών ξαφνικά μάθαμε ότι το νέο εμβαδόν είναι 58.000 τ.μ. και άρα θα πρέπει να αγοραστεί συντελεστής δόμησης/οικοδομική αμνηστία της τάξης των €70.000.  Και ερωτούμε ποιος θα πληρώσει το ποσό αυτό;  Σε άλλη περίπτωση, αφού τοποθετήθηκαν τα οροθέσια και έγινε ανάπτυξη 9 κατοικιών, ο γείτονας εφαπτόμενου χωραφιού και μετά από 6 χρόνια (αφού τέλειωσε το αρχικό έργο) προέβη σε οριοθέτηση του δικού του τεμαχίου και ξαφνικά το έργο των 9 κατοικιών βρέθηκε να βρίσκεται σε απόσταση 1½ μέτρου αντί των 3 μέτρων από το σύνορο (που επαναλαμβάνουμε ότι το ίδιο το Κτηματολόγιο τοποθέτησε τα οροθέσια 6 χρόνια πριν!!).

Και ως εδώ καλά (!!!) τι γίνεται όμως όταν το κτίριο με την νέα χωρομέτρηση βρεθεί εντός του γειτονικού τεμαχίου και που ο γείτονας τώρα απαιτεί μέσω δικαστηρίου την κατεδάφιση του (ίδε Αγία Νάπα ιδιαίτερα).

Χρειάζεται λοιπόν προβληματισμός και άμεσες λύσεις με απλές διαδικασίες κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών.

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

* Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης