Του Θεόδωρου Ευθυμίου

Μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια (αρχικός Νόμος το 1969), η Βουλή ψήφισε στις αρχές Μαρτίου το νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχείων

και τουριστικών καταλυμάτων στην Κύπρο. Το νέο πλαίσιο δίδει στο νεοσύστατο υφυπουργείο Τουρισμού, τα απαραίτητα νομικά εφόδια αλλά και κατευθυντήριες οδηγίες για τη μεταρρύθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό της επόμενης δεκαετίας.

Η κοινή αντίληψη και παραδοχή από τον ΚΟΤ ότι περισσότερες από το 60% των ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων στην Κύπρο λειτουργούν χωρίς τις προβλεπόμενες (με βάση την καταργηθείσα νομοθεσία) άδειες, επιβεβαιώνει το αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό της νομοθεσίας που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για να ρυθμίζουμε το μεγαλύτερο σε απόδοση προϊόν του νησιού μας.

Τα σημαντικότερα σημεία του νέου πλαισίου όπως αυτά αναφέρονται στον Νόμο και τους Κανονισμούς είναι:

* Στην κατηγορία των ξενοδοχείων συμπεριλαμβάνονται πλέον και συγκροτήματα κατοικιών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με κυρίως ξενοδοχειακή μονάδα.

* Παραμένουν οι πέντε κατηγορίες ξενοδοχείων (με βάση τα αστέρια) και προστίθεται επιπλέον η κατηγορία «Άνευ Αστέρος» έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μονάδες οι οποίες δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές για κατάταξη σε κατηγορία αστέρων, να μπορούν να λειτουργούν, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ικανοποιούν τις βασικές προδιαγραφές Ασφάλειες & Υγείας τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές.

* Η Άδεια Λειτουργίας εκδίδεται πλέον για τρία έτη και η έκδοσή της προηγείται της κατάταξης σε κατηγορία (δεν αποτελεί προϋπόθεση η κατάταξη για έκδοση άδειας λειτουργίας).

* Η κατάταξη των ξενοδοχείων δύναται να διενεργηθεί από Διαπιστευμένο Οργανισμό Κατάταξης τον οποίο θα διορίσει το Υφ. Τουρισμού.

* Εισάγεται ο θεσμός του «Mystery Guest» για έλεγχο συμμόρφωσης των ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων σε σχέση με την εγκεκριμένη κατάταξη από το Υφυπουργείο.

* Εισάγεται η ειδική κατηγορία των «boutique» ξενοδοχείων καθώς επίσης και των «suites» ξενοδοχείων.

* Εισάγεται ο θεσμός των μικτών τουριστικών αναπτύξεων, οι οποίες αφορούν τη συνύπαρξη ξενοδοχειακής μονάδας με αυτοτελείς επαύλεις και διαμερίσματα.

* Στην κατηγορία «Οργανωμένα Διαμερίσματα» μπορούν να αδειοδοτηθούν τουριστικά καταλύματα με τουλάχιστον πέντε διαμερίσματα ως μέρος ενιαίου κτηρίου ή κτηρίων ενιαίου συνόλου.

* Εισάγεται η κατηγορία των «τουριστικών επαύλεων», οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αυτοτελείς κατοικίες, αδειοδοτημένες ως τουριστικό κατάλυμα.

*Οι τάξεις των τουριστικών καταλυμάτων διαμορφώνονται ως «πολυτελείας», «πρώτης», «δεύτερης» και «άνευ τάξης».

* Ο νέος Νόμος παρέχει περίοδο συμμόρφωσης πέντε ετών για μη αδειούχα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα.

* Οι υφιστάμενες άδειες και κατατάξεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων θα ισχύουν για τα επόμενα τρία έτη από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος Νόμου.

*Για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, απαιτούνται πιστοποιητικά ασφάλειας και υγείας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και η άδεια οικοδομής από την πολεοδομική Αρχή. Δεν απαιτείται πλέον η τελική άδεια από την πολεοδομική Αρχή. 

* Δεν απαιτείται η ύπαρξη χώρων στάθμευσης για τα αστικά ξενοδοχεία (πλην των 4 και 5 αστέρων).

Η άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου, μέσα από μια διευρυμένη και εξωστρεφή στρατηγική σχεδίαση του τουριστικού μας προϊόντος, θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση του τουρισμού στο νησί μας και θα διασφαλίσει τη σταθερή και ανοδική του πορεία για την επόμενη δεκαετία.