Παρά την αρνητική απάντηση που εισέπραξαν τη Δευτέρα τα κόμματα από την εκτελεστική εξουσία και την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) στο αίτημά τους να δοθεί περαιτέρω περίοδος χάριτος στους δανειολήπτες, με στόχο να υπάρξει περαιτέρω πάγωμα των εκποιήσεων και χρονική επέκταση της αναστολής της πληρωμής δόσεων, αντιπολιτευόμενα κόμματα επιμένουν, βγάζοντας μάλιστα από τα συρτάρια τις σχετικές προτάσεις νόμου που είχαν καταθέσει παλαιότερα.

Οι εκποιήσεις ήταν στον πάγο από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ οι δόσεις έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο μέχρι τέλος του χρόνου. Η ΚΤ δεν συναινεί με την περαιτέρω αναβολή των εκποιήσεων, λόγω της ηλικίας των κόκκινων δανείων στην Κύπρο αλλά και της κακής κουλτούρας που υπάρχει στην αποπληρωμή δανείων, κάτι που εντοπίζουν και οι επόπτες στη Φρανκφούρτη. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος τη δεδομένη στιγμή να ανασταλούν για πρόσθετο χρόνο οι εκποιήσεις.

Τις επόμενες ημέρες το ΑΚΕΛ αναμένεται να ενεργοποιήσει την πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή εδώ και πολλές εβδομάδες. Με την πρόταση αναστέλλονται οι διαδικασίες εκποιήσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Επίσης, σταματά η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών από τις τράπεζες στους δανειολήπτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου με ανακοίνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να κινητοποιηθεί για προστασία των δανειοληπτών, αρνείται να κάνει οτιδήποτε για την παράταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων και απλά δηλώνει ότι «δεν βλέπει τον λόγο γιατί να το κάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως βάσει των σημερινών δεδομένων τίποτα δεν έχει αλλάξει, αντιθέτως οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για τους Κύπριους εργαζόμενους και εργοδότες. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμούν συνολικά οκτώ προτάσεις νόμου από κόμματα, κάποιες από το 2015. Πέραν του παγώματος των εκποιήσεων, επιδιώκεται να τροποποιηθεί ο νόμος περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, για να καταστεί ευνοϊκότερος έναντι δανειοληπτών. Πέρσι, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη με πρόταση νόμου ζήτησαν τροποποίηση του νόμου ώστε να διαφυλαχθεί το συνταγματικό δικαίωμα πρόσβασης οφειλέτη στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αμφισβητήσει το εμφανιζόμενο ως ποσό οφειλής, τη νομιμότητα της υποθήκης ή προς αναγνώριση καταχρηστικής συμπεριφοράς του ενυπόθηκου δανειστή. Από το 2019 εκκρεμεί και πρόταση νόμου των Οικολόγων, με την οποία στοχεύεται «η διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των ενυπόθηκων δανειοληπτών». Οι υπόλοιπες τρεις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν έχουν κατατεθεί από την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος