Κερδίζουν στις αποδόσεις χρημάτων τους όσοι εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα εισοδήματος παρά όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και εισπράττουν τόκους. Σε μια περίοδο που οι καταθέτες παίρνουν ψίχουλα και οι τράπεζες προσφέρουν μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια όσοι εισπράττουν ενοίκια απολαμβάνουν πολλαπλάσιες αποδόσεις. Τα στοιχεία από το γραφείο Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων είναι αποκαλυπτικά για το τι παρατηρείται στις αποδόσεις ενοικίων από οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία και εξοχικά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Μπορεί η ψηλότερη απόδοση ενοικίου να φθάσει ώς και 6,5% και η χαμηλότερη 2,5%.

Οι αποδόσεις των ενοικίων για τις οικίες στα διαμερίσματα στη Λευκωσία είναι από 3,5% έως 4%, στα διαμερίσματα από 4% έως 5%, στα καταστήματα από 6% -6,5%, στα γραφεία από 5% -6% και στα εξοχικά από 2,5% έως 3%. Οι αποδόσεις ενοικίων για Λεμεσό στις οικίες είναι από 2,5% έως 3%, στα διαμερίσματα από 4% έως 5,50%, στα καταστήματα από 5% έως 5,5%, στα γραφεία από 5% έως 5,50% και στα εξοχικά από 2,50% έως 3,50%. Οι  αποδόσεις ενοικίων στη Λάρνακα για οικίες είναι 2,5% έως 3,5%, στα διαμερίσματα από 4,50% έως 5,50%, στα καταστήματα από 5% έως 5,50%, στα γραφεία από 5% έως 6% και στα εξοχικά από 2% έως 3%. Στην Πάφο οι αποδόσεις ενοικίων που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι για τις οικίες από 3,5% έως 4,50%, στα διαμερίσματα από 5% έως 6%, στα καταστήματα από 5,5% έως 6,5%, στα γραφεία από 5,50% έως 6,50% και στα εξοχικά από 3 % έως 3,50%. Στην επαρχία Αμμοχώστου οι αποδόσεις ενοικίων για οικίες κυμαίνονται από 3,5% έως 4,5%, στα διαμερίσματα από 4,5% έως 5,5%, στα καταστήματα από 5% έως 6%, στα γραφεία από 5% ως 6% και στα εξοχικά από 3,5% έως 4%.

Για να υπολογίσει κανείς την απόδοση που εξασφαλίζει το ακίνητο το οποίο μισθώνει, εξετάζει τη σχέση ενοικίου και τιμής αγοράς. Πολλαπλασιάζει δηλαδή το ενοίκιο επί 12, που είναι οι μήνες του χρόνου, και το διαιρεί με την τιμή αγοράς. Το ποσοστό που προκύπτει δίνει και την ετήσια απόδοση.

Σημειώνεται ότι το κόστος του ακινήτου περιλαμβάνει τόσο το κόστος αγοράς, περιλαμβανομένων μεταβιβαστικών τελών ή ΦΠΑ, ότι από τα δύο ισχύει, όσο και το κόστος χρηματοδότησης. Από τα έσοδα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα συντήρησης και επιδιορθώσεων (μπογιατίσματα, αντικατάσταση εξοπλισμών, κ.ά.), όταν αυτά θα γίνουν. Μάλιστα, όταν το διαμέρισμα ενοικιάζεται επιπλωμένο το κόστος συντήρησης αυξάνεται λόγω της φθοράς στον εξοπλισμό, επίπλωση κλπ. Ο παράγοντας κακός ενοικιαστής, ο οποίος μπορεί να αφήσει απλήρωτα ενοίκια ή να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο διαμέρισμα και στον εξοπλισμό του και να εξαφανιστεί, αφήνοντας εκτεθειμένο τον ιδιοκτήτη. Επιπλέον, υπάρχει το δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας και το αποχετευτικό, τα οποία επιβαρύνουν, συνήθως, τον ιδιοκτήτη.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος