Την ανοδική του πορεία συνέχισε το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα), καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,9%, σε σχέση με αύξηση 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας στην αγορά λόγω της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Οι τιμές οικιών κατέγραψαν αύξηση 1% σε σχέση με σταθεροποίηση το προηγούμενο τρίμηνο ενώ οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με 1,4% αύξηση το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, τόσο οι τιμές οικιών όσο και διαμερισμάτων κατέγραψαν αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο της τάξης του 1,5% και 4,3%, σε σχέση με 0,8% και 4,6%,αντίστοιχα,το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επιβράδυνση στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Διαμερισμάτων, σύμφωνα με την ΚΤΚ, «φαίνεται να οφείλεται στη σχετικά χαμηλότερη ζήτηση από ξένους επενδυτές λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και του ΄lockdown΄, που κατέστησαν το κλίμα αβεβαιότητας κατά την υπό εξέταση περίοδο ακόμα πιο έντονο».

Όσον αφορά τις αυξήσεις σε ετήσια βάση, στις τιμές των οικιών, αυτές φαίνεται να προέρχονται από την επαρχία Λευκωσίας.

Αυτό ίσως οφείλεται, σημειώνει η ΚΤΚ, «στο γεγονός ότι οι Κύπριοι επιστρέφουν στην αγορά ακινήτων και αρχίζουν σταδιακά να επενδύουν είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για επένδυση».

Προσθέτει ότι στην τάση αυτή υποβοηθητικό είναι και το γεγονός ότι τα ακίνητα ως επένδυση προσφέρουν επί του παρόντος μεγαλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με άλλες επενδύσεις ή και τις καταθέσεις.

Μεταβολές τιμών ανά επαρχία

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες όπως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα με εξαίρεση όμως αυτή τη φορά την επαρχία Αμμοχώστου η οποία παρέμεινε σταθερή.

Τριμηνιαία αύξηση στις τιμές κατοικιών καταγράφηκε στη Λεμεσό κατά 1,3%, στη Λευκωσία κατά 1,1%, στην Πάφο κατά 0,7% και στη Λάρνακα κατά 0,1%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 2,6%, στη Λεμεσό 2,4%, στη Λευκωσία 2,0%, στην Αμμόχωστο 1,7% και στην Πάφο 1,5%.

«Οι μικρές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν κατά το υπό εξέταση τρίμηνο στις τιμές κατοικιών ενδεχομένως να οφείλονται στην ζήτηση από ντόπιους αγοραστές, οι οποίοι κατά την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, επανήλθαν στην αγορά ακινήτων είτε για σκοπούς ιδιοκατοίκησης είτε για επένδυση», υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ΚΤΚ, η ζήτηση από ξένους επενδυτές ξεκίνησε να παρουσιάζει κάμψη μετά την αλλαγή στα κριτήρια του ΚΕΠ τον Μάιο του 2019.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η αβεβαιότητα που επέφερε η πανδημία το 2020 ώθησε σε περαιτέρω αναβολή μέρους των επενδύσεων ή άλλων σχεδίων τους.

Εξάλλου, οι τιμές οικιών σημείωσαν σε τριμηνιαία βάση αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Λάρνακας όπου παρέμειναν σταθερές.

Συγκεκριμένα, στην Πάφο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,5%, στη Λευκωσία 1,2%, στη Λεμεσό 1% και στην Αμμόχωστο 0,5%. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε ετήσια βάση όπου σημειώθηκε επίσης αύξηση στο δείκτη τιμών οικιών σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Αμμοχώστου σημειώθηκε αύξηση 3%, στη Λάρνακα 2,2%, στη Λευκωσία 1,9%, στην Πάφο 0,6% και στη Λεμεσό 0,4%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση στις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας κατά 2,1%, 0,9% και 0,4% αντίστοιχα ενώ στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου σημείωσαν μειώσεις της τάξης του 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, σημειώθηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την Αμμόχωστο όπου σημειώθηκε μείωση 0,1%. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λεμεσού σημειώθηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 8,2%, στην επαρχία Λάρνακας 3,4%, στη Λευκωσία 2,6% και στην Πάφο 2,4%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ