Εκτός των ελέγχων που είναι σε εξέλιξη από το Τμήμα Φορολογίας, βρίσκονται μέχρι στιγμής μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης γης, στις οποίες αναλογεί σημαντικό μερίδιο της δραστηριότητας σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα με τον έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, το Τμήμα Φορολογίας έθεσε υπό έλεγχο όλους τους πάροχους υπηρεσιών που έχουν στο ενεργητικό τους πέραν των τεσσάρων πολιτογραφήσεων, αρχίζοντας από αυτούς με το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτογραφήσεων. Ωστόσο, ο έλεγχος που αφορά στους developers, άρχισε από 10 μικρότερες εταιρείες, χωρίς να έχει αγγίξει ακόμα τις 60 πιο μεγάλες.

Ο κ. Τσαγκάρης συμμετείχε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία των ελέγχων του Τμήματος σε σχέση με τους πάροχους υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΚΕΠ.

Σε ότι αφορά τους developers, ανέφερε ότι ο έλεγχος έχει αρχίσει από τους μικρούς, λόγω του ότι τα έργα των μεγάλων διαρκούν πολύ καιρό. Το Τμήμα Φορολογίας δεν έχει ελέγξει 60 μεγάλους developers. Υπό έλεγχο βρίσκονται 10 developers, περίπου 3 σε κάθε επαρχία, με σημαντικό αριθμό πολιτογραφήσεων.

Στη συνεδρία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν για όλους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τεθούν ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα για την πορεία των ελέγχων.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως οι οδηγίες του Υπουργείου είναι για αυστηρούς έλεγχους από το Τμήμα Φορολογίας αρχίζοντας από τους μεγάλους, ώστε να υπάρχει πιο αξιόπιστη εικόνα μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Οι έλεγχοι είπε θα πρέπει να επικεντρωθούν προς δύο κατηγορίες προσώπων, πρώτον στα άτομα που πραγματοποίησαν πώληση ακινήτων και δεύτερον, σε αυτούς που εισέπραξαν προμήθειες στο πλαίσιο του ΚΕΠ, είτε είναι πάροχοι, είτε εμπλεκόμενοι με την παροχή υπηρεσιών για ολοκλήρωση πολιτογράφησης.

Σε ογδόντα πάροχους το 80% των πολιτογραφήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, συνολικά ογδόντα γραφεία παροχής υπηρεσιών σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ελέγχουν το 80% των αιτήσεων που έθεσε υπό εξέταση το Τμήμα Φορολογίας.

Οι έλεγχοι που διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας, αφορούν 3 χιλ. αιτήσεις που προέρχονται από σύνολο 245-250 παρόχων.

Οι πρώτοι 40 έλεγχοι των μεγαλύτερων παρόχων, σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια, προστέθηκαν άλλοι 40. Τώρα, είναι υπό έλεγχο 80 πάροχοι που ελέγχουν το 80% των αιτήσεων και αξία 75%, είπε ο κ. Τσαγκάρης.

Ο μεγαλύτερος πάροχος όλων, όπως αναφέρθηκε, είναι δικηγορικό γραφείο στην Πάφο που συνδέεται με πολιτικό πρόσωπο. Στους μεγάλους πάροχους που εξετάζει το Τμήμα, περιλαμβάνεται επίσης, το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του προέδρου Αναστασιάδη, το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου και άλλα.

Εκ πρώτης όψεως ύποπτα γραφεία πολιτικών

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Τσαγκάρης σημείωσε ότι εάν κοιτάξουμε γραφεία πολιτικών, θα υπάρχουν υπηρεσίες που δεν φορολογήθηκαν.

 «Εμείς θεωρούμε ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες (σε σχέση με το ΚΕΠ) είναι διοικητικές υπηρεσίες και πρέπει να φορολογούνται» είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η περιγραφή που δίνει ο κάθε πάροχος στις υπηρεσίες είναι διαφορετική, με διαφορετικό αποτέλεσμα και ως προς τη φορολόγησή τους.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι είναι υπό έλεγχο ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο».

Σε σχέση με άλλα γραφεία πολιτικών, εξήγησε ότι αυτό που ελέγχεται αρχικά είναι οι συναλλαγές του παρόχου στην Κύπρο και ο φόρος που πληρώθηκε, ώστε να διαφανεί εάν έχει πληρωθεί ο απαιτούμενος ΦΠΑ. Αν όχι, τότε είναι «εκ πρώτης όψεως ύποπτος» είπε. Σημείωσε ότι «υπάρχουν γραφεία πολιτικών προσώπων που εκ πρώτης όψεως, φαίνονται ύποπτα», ωστόσο, πρόσθεσε πως αν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορεί να πει εάν είναι.

Επεσήμανε ότι ο τρόπος που θα ενεργήσει σε σχέση με τους ελέγχους το Τμήμα, μπορεί να επηρεαστεί από τις οδηγίες που θα δοθούν σύντομα από τον ίδιο σε σχέση με το πότε φορολογείται μια υπηρεσία, κάτι που αποτελεί θέμα συζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Κύπρο, όπως είπε.

Ο κ. Τσαγκάρης κλήθηκε να απαντήσει και για τυχόν έλεγχους που εκτείνονται στο εξωτερικό και «σε εξωτικούς προορισμούς».

Όπως ανέφερε, το Τμήμα ζητά πληροφορίες από όσες χώρες έχουν υπογράψει το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών CRS (Country Reporting Standard) στις οποίες συγκαταλέγονται και οι Σευχέλλες και ελέγχει τα στοιχεία που του αποστέλλονται. Επεσήμανε ότι μπορούν να ζητηθούν στοιχεία μόνο για φορολογικούς κατοίκους της Κύπρου.

Ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι το Τμήμα Φορολογίας εργάζεται στο πλαίσιο των εξουσιών που παρέχει η νομοθεσία και πως δεν μπορεί να μπλοκάρει ή να ανοίξει τους λογαριασμούς του καθενός, εάν δεν έχει διατάγματα. Σημείωσε ότι οι βασικοί έλεγχοι που διεξάγει το Τμήμα αφορούν το φόρο εισοδήματος, τις εισφορές για την άμυνα και το ΦΠΑ. Πρόσθεσε ότι 30-35 λειτουργοί ασχολούνται με τους έλεγχους που αφορούν τις πολιτογραφήσεις, και πως σημασία έχουν οι γνώσεις των λειτουργών και όχι ο αριθμός τους.

Μπήκαν €6 δισ. στην οικονομία

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ΚΕΠ μπήκαν €6 δισ. στην οικονομία. Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι οι περισσότεροι πολιτογραφηθέντες προέρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα.

Ο κ. Πετρίδης, επεσήμανε ότι ο ποσό δεν αφορά έσοδα του κράτους, αλλά λεφτά τα οποία «μπήκαν στο παζάρι», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ένα ποσοστό 20-25% του ποσού ενδεχομένως να επιστρέφεται στα ταμεία του κράτους με άλλους τρόπους, κάτι για το οποίο χρειάζεται, όπως είπε, εξειδικευμένη μελέτη.

Βουλευτές αναζήτησαν απαντήσεις αναφορικά με το μερίδιο των €6 δισ. που κατέληξε σε διάφορα γραφεία και παρόχους υπηρεσιών,  κάτι για το οποίο όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχουν στοιχεία.

Πηγή: Stockwatch