Ακίνητη περιουσία σχεδόν €5 εκατ. παραχώρησαν στον Συνεργατισμό-ΚΕΔΙΠΕΣ πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) για να μειώσουν τα δάνεια τους ή να τα εξοφλήσουν. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από τα 22 ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, οκτώ από αυτά επέλεξαν να κάνουν ανταλλαγή ακινήτων έναντι των χρεών τους. Τα ακίνητα που παραχώρησαν τα ΠΕΠ στην ΚΕΔΙΠΕΣ πωλούνται μέσω της ιστοσελίδας της Altamira.

Από την έκθεση φαίνεται πως δύο ΠΕΠ έχουν παραχωρήσει ακίνητα αξίας €2.6 εκατ. για να εξοφλήσουν τα δάνεια τους. Συγκεκριμένα, σε πρώην βουλευτή που σήμερα κατέχει άλλο αξίωμα, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με την έκθεση, δάνεια €3,3 εκατ., τα οποία στην ουσία έλαβε στενό συγγενικό πρόσωπο του ΠΕΠ, καθώς και άλλα, τρίτα, πρόσωπα. Ο δανεισμός από το συγγενικό πρόσωπο του ΠΕΠ, αφορούσε την εταιρεία του. Σημειώνεται πως με την πάροδο του χρόνου τα δάνεια αυξήθηκαν στα €4,2 εκατ. ενώ στη συνέχεια έγινε ενοποίηση και άλλων δανείων, ανεβάζοντας τις συνολικές οφειλές στα €5,4 εκατ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔΙΠΕΣ επτά ακίνητα, αξίας €2,3 εκατ. Από το συνολικό δάνειο η ΚΕΔΙΠΕΣ διέγραψε 1,5 εκατ. Η προτεινόμενη τιμή πώλησής τους είναι €2,9 εκατ., ενώ μέσω της ιστοσελίδας της Altamira τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του ΠΕΠ πωλούνται στην τιμή του €1.9 εκατ. Μέχρι στιγμής, η ισπανική εταιρεία πούλησε μόνο ένα ακίνητο, αξίας €350 χιλ.

Εξάλλου, πρώην υπουργός ήταν εκτεθειμένος σε δανεισμό ύψους €1,6 εκατ. Μάλιστα, για να εξοφλήσει αριθμό δανείων παραχώρησε στην ΚΕΔΙΠΕΣ ακίνητο αξίας €1,3 εκατ. Το ακίνητο θα αποκτηθεί από το κράτος, στην αξία ανοικτής αγοράς του. Παράλληλα, άλλος πρώην βουλευτής είχε λάβει δάνεια ύψους  €438. 397, τα οποία, λόγω της μη καταβολής των δόσεων, το χρέος εκτινάχθηκε στις €751 χιλ. Το συγκεκριμένο ΠΕΠ παραχώρησε 7 ακίνητα και οικόπεδα στην ΚΕΔΙΠΕΣ για εξόφληση χρέους €406 χιλ. Η προτεινόμενη τιμή πώλησης των 7 ακινήτων και οικοπέδων είναι € 480,500, ωστόσο η Altamira στη σελίδα της τα πωλεί στην τιμή των €265 χιλ. Με το συγκεκριμένο deal, η ΚΕΔΙΠΕΣ είχε διαγράψει δάνεια ύψους €265 χιλ.

Άλλος πρώην βουλευτής, ο οποίος ήταν εκ των διευθυντών και μετόχων εταιρείας ακινήτων, έλαβε χορηγήσεις €1,3 εκατ. Κατά την αναδιάρθρωση παραχώρησε 2 ακίνητα στην ΚΕΔΙΠΕΣ αξίας €364 χιλ. και παράλληλα έγινε διαγραφή χρέους ύψους €180 χιλ. Η προτεινόμενη τιμή πώλησης των ακινήτων ήταν €490 χιλ., ωστόσο αυτά πωλήθηκαν €425,050. 

Τη μέθοδο της ανταλλαγής ακινήτων επέλεξε πρώην αρχηγός κόμματος και πρώην κρατικός αξιωματούχος. Είχε λάβει δάνεια από τον Συνεργατισμό ύψους €710,499, τα οποία πριν αναδιαρθρωθούν είχαν ανέβει στο €1,4 εκατ. Για να μειώσει το χρέος του, το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο παραχώρησε τρία ακίνητα αξίας €222 χιλ. Η προτεινόμενη τιμή πώλησης είναι €325.500, ωστόσο η Altamira τα διαθέτει στην τιμή των €236 χιλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ακόμη ένας πρώην βουλευτής ήταν φορτωμένος με δάνεια €542,462. Τα δάνεια τα έλαβε για την αγορά μετοχών, καθώς και επιχειρηματικούς σκοπούς, καθώς είναι εκ των διευθυντών εταιρείας ανάπτυξης γης. Για να μειωθεί το χρέος πώλησε ακίνητο αξίας €183 χιλ. Η προτεινόμενη τιμή πώλησης είναι €265 χιλ. αλλά στην ιστοσελίδα της Altamira πωλείται €184 χιλ.

Επίσης, νυν βουλευτές είχε δανειστεί από τον Συνεργατισμό ποσό €270 χιλ., το οποίο λόγω της μη καταβολής των δόσεων αυξήθηκε στις €312 χιλ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης παραχώρησε στην ΚΕΔΙΠΕΣ ακίνητο αξίας €169 χιλ. Σύμφωνα με την έκθεση, άλλος πρώην βουλευτής αρχικά είχε λάβει δάνεια €1,7 εκατ., τα οποία ανέβηκαν στα €2,4 εκατ. Τότε, ο Συνεργατισμός του είχε διαγράψει ποσό €1,6 εκατ., αφού προηγουμένως είχε... ανταλλάξει τα χρέη του με ένα ακίνητο αξίας €131 χιλ., το οποίο πωλήθηκε από την Altamira €155.100. 

Τέλος, είναι και η περίπτωση νυν βουλευτή, με δάνεια €2,6 εκατ., τα οποία έχουν υποθήκες ακινήτων €2,5 εκατ. Ωστόσο, παρά τις προτάσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν προχωρεί σε ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρεών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προχωρήσει σε νομικά μέτρα. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος