Η απόφαση της Bουλής να προχωρήσει σε αλλαγές του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και οι διαφαινόμενες πιέσεις των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη προς τις τράπεζες για έγκαιρες προβλέψεις ενδεχόμενων ζημιών που θα προκληθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, ήταν τα κύρια θέματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος Τραπεζών με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Στη συνάντηση που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμμετείχαν εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου και ο ΓΔ του συνδέσμου Μιχάλης Καμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση ζήτησαν εσπευσμένα οι τράπεζες, με αφορμή κυρίως τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή για αλλαγή του νομικού πλαισίου σε σχέση με τις εκποιήσεις και τις τυχόν επιπτώσεις που θα προκληθούν από ενδεχόμενες αντιδράσεις των εποπτικών αρχών.

Στο τραπέζι τέθηκαν και οι προειδοποιήσεις των διεθνών πιστωτών, με βάση τις οποίες αν αλλάξει προς το δυσμενέστερο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί εκποιήσεων, οι επιπτώσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα είναι αναπόφευκτες.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών με πρόσφατη επιστολή του στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι τυχόν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, «θα αυξήσει το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Άρχισαν οι πιέσεις προς τις τράπεζες από ΕΚΤ

Οι δραματικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα δεν αφήνει αδιάφορη τη Φρανκφούρτη καθώς άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες ισχυρές πιέσεις από τις εποπτικές αρχές.

Ενδεικτικές των αυστηρών πιέσεων και υποδείξεων είναι οι αναφορές του Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σε πρόσφατη συνέντευξη του τις οποίες παραθέτει το Bloomberg.

Ο κ. Κάμπα απευθυνόμενος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει, τα κάλεσε να προβούν έγκαιρα σε αναγνώριση ζημιών των χαρτοφυλακίων τους προτείνοντας να αποφύγουν επέκταση των δανείων σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Συνέστησε προς τις τράπεζες να μην κάνουν το λάθος και να αφήσουν σε βάθος χρόνου τη διαχείριση επισφαλών δανείων καθώς, όπως υπέδειξε, ενδέχεται να υπάρχει ο κίνδυνος στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα κεφάλαια των τραπεζών, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της πανδημίας να μην είναι επαρκή.

Τώρα που οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια, είναι η ώρα να λάβουν τα μέτρα τους και να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΤ, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα εταιρικά ΜΕΔ, αναμένεται να αυξηθούν, όταν τα κράτη μέλη θα τερματίσουν το πρόγραμμα επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις Κάμπα παραπέμπουν και στις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Andrea Enria, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μόλις εξαντληθούν τα κυβερνητικά προγράμματα βοήθειας.

Πηγή: Stockwatch