Στα περίπου €173 εκατομμύρια ανέρχεται το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενα δάνειων (ΜΕΔ) των περίπου 700 μη βιώσιμων οικονομικά δανειοληπτών του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ τα οποία βρίσκονται μέχρι στιγμής ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αν από αυτά, εξαιρεθούν τα δάνεια που βρίσκονται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), τα ΜΕΔ των μη βιώσιμων δανειοληπτών που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στα περίπου €100 εκατομμύρια.

Οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες έχουν ήδη κατηγοροποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ με βάση τους λόγους που δεν δύναται να είναι βιώσιμοι, έτσι ώστε στην συνέχεια να τύχουν ομοιόμορφου χειρισμού, αναλόγως της περίπτωσης του καθενός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειολήπτες που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί για το ΕΣΤΙΑ και βρίσκονται ενώπιον του ΥΠΟΙΚ ανέρχονται στους 708 με συνολικό ποσό ΜΕΔ ύψους περίπου €165 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 40% αφορά ΜΕΔ που βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ, σε πρώτο λόγο από τις τράπεζες και σε δεύτερο λόγο από την αρμόδια Υπηρεσία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ΕΣΤΙΑ δίνει την ευκαιρία για αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Πηγή: KYΠΕ