Την έντονη αντίδραση του ΕΤΕΚ προκαλεί η δρομολόγηση από πλευράς των δήμων συστήματος μηχανογράφησης, αντί της χρήσης του κρατικού συστήματος «Ιππόδαμος» για την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ως «οπισθοδρόμηση», κάνοντας παράλληλα αναφορά σε διασπάθιση χρήματος, απουσία συντονισμού των συστημάτων αδειοδότησης του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα επιφέρει πρόσθετη εργασία στους μελετητές και ίσως καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, διευκρινίζει, πως το μηχανογραφικό σύστημα το οποίο προωθούν οι δήμοι δεν θα καλύπτει μόνο την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, αλλά θα καλύπτει όλο το φάσμα λειτουργίας και δράσης των δήμων, από τα πολιτιστικά μέχρι και τις εισπράξεις και τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων. Επιπλέον, το σύστημα θα είναι συμβατό με το σύστημα «Ιππόδαμος», οπόταν οι μελετητές δεν θα χρειάζεται να δρουν διαφορετικά κατά περίπτωση. Μάλιστα, ο κ. Βύρας ανέφερε, ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να «συνδέσει» τους δήμους με όλα τα μηχανογραφικά συστήματα, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, αλλά ακόμη αναμένει.

Γεγονός παραμένει πάντως, πως ενώ οι μελετητές άρχισαν ήδη να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για έκδοση αδειών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο με τις αιτήσεις που εμπίπτουν στα όρια των τεσσάρων μεγάλων δήμων που αποτελούν πολεοδομικές Αρχές. Αν οι δήμοι δεν αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα του Δημοσίου, οι μελετητές πρέπει να αναμένουν για περίπου δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος των δήμων.

Το ΕΤΕΚ είχε προβεί σε παραστάσεις τόσο προς τους δήμους όσον και προς την κυβέρνηση για επέκταση του συστήματος «Ιππόδαμος», ώστε να καλύψει και τις Τοπικές Αρχές. Βεβαίως, στη μέση είναι οι πολίτες τους οποίους δεν αφορούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των εμπλεκομένων αλλά το να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο απλά και όσον πιο σύντομα γίνεται.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ σχολιάζοντας τη δρομολογούμενη μηχανογράφηση των δήμων ανέφερε στον «Φ», ότι το Επιμελητήριο είχε προχωρήσει σε έντονες παραστάσεις τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών όσο και προς την Ένωση Δήμων για την ανάγκη αξιοποίησης του συστήματος «Ιππόδαμος», για το οποίο δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πριν ακόμα δρομολογηθεί από πλευράς των δήμων η διαδικασία προσφορών και ανάθεσης έργου με ανάλογες μεταξύ άλλων λειτουργίες του. «Εξ’ όσων έχουμε ενημερωθεί, έχει τώρα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί από την Ένωση Δήμων σύστημα που περιλαμβάνει ανάλογες λειτουργίες», είπε ο κ. Κωνσταντής.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες σε ένα μπάχαλο όπου ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς συντονισμού οδηγούμαστε σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος που, έστω εν μέρει, θα προσφέρει τις ίδιες λειτουργίες για τις δημαρχούμενες περιοχές με ένα σύστημα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την υπόλοιπη χώρα».

Περαιτέρω ανέφερε, πως δεν μπορεί παρά να υποδειχθεί και το οξύμωρο, οι πολίτες και οι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα ανάλογα με την περιοχή (δημαρχούμενη ή μη) στην οποία βρίσκεται η κάθε ανάπτυξη!

Τέλος, ανέφερε ότι το ΕΤΕΚ θεωρεί πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και ζητεί να διερευνηθεί το θέμα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος