Η θωράκιση των δανειοληπτών από τις εκποιήσεις είναι μια από τις τελευταίες πράξεις στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει η Βουλή με την υφιστάμενη σύνθεση της. Απέμειναν πέντε μέρες για να πετύχει τον στόχο της, πριν την αυτοδιάλυσή της.

Οι ενέργειες του Κοινοβουλίου κινούνται σε δύο άξονες. Από τη μια να μπουν στον πάγο οι εκποιήσεις μέχρι τον Ιούλιο και από την άλλη οι δανειολήπτες να αποκτήσουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν το χρέος  και να διεκδικήσουν αναστολή του πλειστηριασμού.

Έδαφος κερδίζει η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που συνυπογράφει και το ΔΗΚΟ, με την οποία θα υπάρξει στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με την πρόταση, θα αναστέλλεται η εκποίηση κύριας κατοικίας, η οποία χρησιμοποιείται για τη διαμονή του χρεώστη και της οικογένειάς του για περίοδο πέραν των έξι μηνών κάθε χρόνο και η αξία της οποίας είναι μέχρι €350 χιλ. Παράλληλα, θα μπουν στον πάγο οι εκποιήσεις μέχρι την 31η Ιουλίου  για τη μικρή επαγγελματική στέγη με ετήσιο τζίρο μέχρι €2 εκατ. και προσωπικό κάτω των 10 ατόμων.

Την περασμένη Πέμπτη, ενώ η πρόταση νόμου περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, αναβλήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να υπάρξουν, όπως είπε, περισσότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων με την κυβέρνηση αλλά και με τις τράπεζες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα κριθεί ενδεχόμενος νέος νόμος ως αντισυνταγματικός. Η κίνηση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ δεν είναι τυχαία, καθώς φαίνεται να θέλει να υπάρξουν ολοκληρωμένες λύσεις τόσο για το πάγωμα των εκποιήσεων όσο και για το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, με το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η οποία θα επιλαμβάνεται υποθέσεις χρηματοικονομικής φύσης και εκποιήσεων.

Για το μεν πρώτο θέμα που αφορά το πάγωμα των εκποιήσεων το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο, καθώς με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ φαίνεται να συναινεί και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες είχε ανοίξει αυτή τη συζήτηση για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων, για να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου οριζόντια.

Από την άλλη, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, το οποίο επίσης θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, καθώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα συνασπίστηκαν για να του αλλάξουν τα φώτα, καθώς θεωρούν πως το κείμενο ως έχει επιταχύνει τις διαδικασίες εκποιήσεων. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι, τις οποίες θα στηρίξει και το ΔΗΚΟ.

Με τις τροπολογίες, θα περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες και θα ενισχυθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών. Μεταξύ άλλων, παραχωρείται η αναγκαία αρμοδιότητα στον δικαστή να ακούσει και να αποφασίσει επί των διαφορών, εκδίδοντας συγκεκριμένες διαταγές, με βάση τον νόμο, περιλαμβανομένης και της δυνατότητας διαταγής παρουσίασης, ενώπιον του, συμφωνημένου σχεδίου εξόφλησης της οφειλής ή διακανονισμού αυτής ή αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση του αληθούς υπολοίπου.

Παράλληλα, δεν θα μεταβιβάζεται το ακίνητο εάν δεν εξασφαλίζεται στέγη στους δανειολήπτες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ετοίμασαν και σχέδιο Β, στην περίπτωση που η κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας της θα αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ενεργοποιήσουν τις 7 από τις 14 προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, καθώς σε αυτές αποτυπώνονται οι κομματικές τροπολογίες. Ήδη έχει αποφασιστεί οι 7 προτάσεις νόμου να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΔΗΣΥ, θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να υπάρξουν συνταγματικά ορθές νομοθετικές ρυθμίσεις. Η κυβερνητική πλευρά επιθυμεί να εγκριθεί το νομοσχέδιο όπως έχει αναθεωρηθεί κατά τις συζητήσεις που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων αποτελούσε προϋπόθεση για την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη για να δώσουν τον πράσινο φως στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Οι τελικές αποφάσεις για τις εκποιήσεις αλλά και για το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων θα ληφθούν στην αυριανή έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν 14 προτάσεις νόμου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος