Η πρόσβαση μόνο σε λεωφορεία, ταξί και άλλους νόμιμους δικαιούχους αναμένεται να επιτραπεί σε λίγες εβδομάδες στη λεωφόρο Μακαρίου, στη Λευκωσία.

Μετά τη ριζική ανάπλασή της, η γνωστή εμπορική οδός της πρωτεύουσας επέστρεψε ανανεωμένη, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να ανακτήσει στο έπακρον την παλιά της δόξα.

Η δυσαρέσκεια των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να επεκταθούν στην περιοχή είναι κάτι περισσότερο από έντονη, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχίες ότι η απαγόρευση της εισόδου οχημάτων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις.

Ποια αυτοκίνητα θα περνούν και πότε

Σύμφωνα με ενημέρωση που εστάλη σε επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, από τις 20 Οκτωβρίου 2022 τίθεται σε εφαρμογή ο αρχικός σχεδιασμός για τη λεωφόρο Μακαρίου, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να αλλάζουν.

Συγκεκριμένα, γνωστοποιείται ότι στη λεωφόρο Μακαρίου, από τα φώτα του πρώην ERA (Debenhams) μέχρι τη λεωφόρο Ευαγόρου και στην οδό Αναστάσιου Λεβέντη, θα λειτουργήσουν δύο λεωφορειολωρίδες με διακίνηση και στις δύο κατευθύνσεις (αμφίδρομες).

Σημειώνεται ότι δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν, μεταξύ άλλων, λεωφορεία, ταξί, οχήματα έκτακτης ανάγκης, ποδήλατα, σκούτερ, αλλά και οχήματα τροφοδοσίας μόνο από τις 08:00 μέχρι τις 11:00.

Παράλληλα, η πρόσβαση θα επιτρέπεται σε νόμιμους δικαιούχους, δηλαδή όσους έχουν ή χρησιμοποιούν αδειοδοτημένους χώρους στάθμευσης.

Αναπόφευκτο πρέπει να θεωρείται το μποτιλιάρισμα τις πρωινές ώρες στην περιοχή, καθώς όσοι δικαιωματικά μπορούν να εισέλθουν με τα αυτοκίνητά τους στην εμπορική οδό, θα μπορούν να το πράξουν μόνο εντός τριών ωρών.

Το τελειωτικό χτύπημα;

Η πλειοψηφία των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών, ιδιοκτητών και επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη λεωφόρο Μακαρίου και στους παράδρομους της περιοχής εκφράζουν και πάλι την έντονη αντίθεσή τους με την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας, φοβούμενοι οριστική καταστροφή μίας εκ των βασικότερων εμπορικών αρτηριών της πρωτεύουσας.

Οι πρόσφατες, αλλά και οι επερχόμενες αφίξεις στη Μακαρίου αναμένεται να δεχθούν καίριο πλήγμα από το μέτρο που τίθεται σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η εμπορική κίνηση εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί ενόψει του θεσμού του Black Friday, τον προσεχή Νοέμβριο, αλλά και της περιόδου των γιορτών.

Οι κομβικές εμπορικές περιοχές της Λευκωσίας θεωρούνται τα δύο μεγάλα malls (Mall of Cyprus και Nicosia Mall), με τη λεωφόρο Μακαρίου να αποτελεί τον τρίτο εμπορικό πόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών, οι οποίοι, στις αρχές του 2022, είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους μέσω επιστολής τους προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, το Υπουργείο Μεταφορών και τον Δήμο Λευκωσίας, εξακολουθεί να είναι η μονοδρόμηση της λεωφόρου Μακαρίου και η πεζοδρομοποίησή της μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Μετά τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν για εγκατάστασή τους στην περιοχή, αλλά και το πολυετές πάγωμα των δραστηριοτήτων ένεκα των κατασκευαστικών εργασιών στο πλαίσιο της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Ευαγόρου-Στασικράτους, οι καταστηματάρχες εκφράζουν φόβους ότι η απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων ενδεχομένως να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την ιστορική εμπορική οδό της Λευκωσίας.

Οι επενδύσεις και οι επερχόμενες αφίξεις

Στις εισηγήσεις που είχαν καταθέσει επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορική λεωφόρο της πρωτεύουσας, εξηγούσαν ότι με την ελεγχόμενη συνέχιση της κυκλοφορίας οχημάτων, πέραν του ότι διευκολύνεται το αγοραστικό κοινό, αποφεύγεται η απομόνωση της περιοχής, αποκλείεται ο κίνδυνος γκετοποίησης, ενώ πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως Oxford Street στο Λονδίνο και Champs Elysees στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι στη λεωφόρο Μακαρίου αναμένεται να επεκταθούν μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου και της εστίασης. Μερικά από τα επερχόμενα ανοίγματα είναι το Bean Bar της νεοσύστατης αλυσίδας καφέ του Ομίλου Χ.Α Παπαέλληνας Εμπορική ΛΤΔ, στο ισόγειο του 360, αλλά και το Henry's, το all day εστιατόριο της Columbia Restaurants, στον χώρο του πρώην Da Capo.

Είχαν προηγηθεί το εστιατόριο Kamara (πρώην Sitio), all-day προορισμός υπό την ομπρέλα της Occhio, όπως επίσης το Coffee Berry και το επερχόμενο ιταλικό εστιατόριο του Ομίλου Ζορπά στο πρώην Akakiko.

Σημαντικές αφίξεις και επενδύσεις στη Μακαρίου θεωρούνται επίσης το κατάστημα της Κωτσόβολος, η κάθοδος της πολυτελούς αλυσίδας μόδας, First Boutique, καθώς και τα καταστήματα των γνωστών brands του Ομίλου Voici La Mode, ETAM, Undiz και Accessorize London, στο ισόγειο του ψηλότερου κτηρίου της Λευκωσίας, 360.

Πηγή: Inbusinessnews