Η Λάρνακα χαρακτηρίστηκε ως μεγάλο αστικό κέντρο για σκοπούς συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανοίγονται πολλές προοπτικές για μεγάλα και σημαντικά έργα που αφορούν το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις στη Δερύνεια, ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του την περασμένη εβδομάδα «στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μετά από αρκετή δουλειά και προετοιμασία, είχαμε πετύχει αρκετά θετικά για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, τα οποία είναι ο θεμέλιος λίθος όλης της Ευρώπης, πώς θα συνδεθεί με αυτοκινητόδρομους, με θαλάσσιες συνδέσεις, αεροδρόμια και λιμάνια». Είναι, σημείωσε, «ένα δίκτυο το οποίο είναι υποχρεωμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υλοποιήσουν».

Πρόσθεσε ότι, «μια σημαντική επιτυχία είναι ότι έχει περιληφθεί και η Λάρνακα ως μεγάλο αστικό κέντρο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών για σκοπούς χρηματοδότησης. Ήταν κάτι το οποίο παλέψαμε, προσπαθήσαμε και το διεκδικήσαμε, δεδομένου ότι στην αρχή δεν ήταν αποδεκτό αφού η κάθε πόλη που θα χαρακτηριστεί ως Αστικό Κέντρο πρέπει να ξεπερνά τις 100 χιλιάδες άτομα σε πληθυσμό».

Ωστόσο, συνέχισε, «με το επιχείρημα ότι η Λάρνακα και το αεροδρόμιο της πόλης εξυπηρετεί την πρωτεύουσα για σκοπούς αεροπορικής σύνδεσης, πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πείσαμε την προεδρία και έχει συμπεριληφθεί και η Λάρνακα ως μεγάλο αστικό κέντρο για σκοπούς συγχρηματοδότησης. Αυτό ανοίγει πάρα πολλές προοπτικές και πολλούς ορίζοντες για πολλά, μεγάλα και σημαντικά έργα που αφορούν το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών».

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, κάτι άλλο που είχαμε πετύχει «είναι να συμμετέχουμε σε ένα επιπρόσθετο διάδρομο και να αυξήσουμε σημαντικά τα χιλιόμετρα του δικτύου τα οποία ανοίγουμε. Ακόμα διεκδικήσαμε και πετύχαμε, να γίνει αποδεκτή η σύνδεση με αυτοκινητόδρομο του Παλαιχωρίου με την Κυπερούντα, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Πηγή: Stockwatch