Σοβαρές ελλείψεις και στρεβλώσεις εντοπίζει στο Σχέδιο Εστία που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα σε Ενημερωτικό Δελτίο, το Συμβούλιο σημειώνει πως «τα κριτήρια που καταγράφονται στην εν λόγω πρόταση θα μπορούσαν να ενισχυθούν στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν για άλλα σχέδια κοινωνικής στήριξης».

Για παράδειγμα, προσθέτει, «στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των κριτηρίων τόσο της μέγιστης αξίας της πρώτης κατοικίας που θα εμπίπτει στο σχέδιο όπως και του εισοδήματος και ο αριθμός ατόμων του κάθε νοικοκυριού.

Όπως φαίνεται από την Πρόταση, νοικοκυριό με έξι άτομα και αξία οικίας 250 χιλ. ευρώ, χωρίς άλλη περιουσία και με συνολικά εισοδήματα 51 χιλ. ευρώ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο, ενώ νοικοκυριό με ένα άτομο που διαμένει σε οικία 350 χιλ. ευρώ, με επιπρόσθετα καθαρά περιουσιακά στοιχεία 375 χιλ. ευρώ και με εισοδήματα 50 χιλ. ευρώ θα μπορεί να συμμετάσχει». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Συμβούλιο, «θα μπορούσε να εξεταστεί η διαφοροποίηση του βαθμού ενίσχυσης μέσω του Σχεδίου Εστία αναλόγως του διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού μετά την αφαίρεση και των αναγκαίων δαπανών του νοικοκυριού σε συνάρτηση με το ύψος του δανείου».

Σχέδιο ΣΚΤ

Το Συμβούλιο σχολιάζει και το σχέδιο που η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα θα δώσει σε υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν. «Η κοινωνική στήριξη προς την ομάδα των υπαλλήλων που θα επιλέξουν ή θα εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη ΣΚΤ θα πρέπει να είναι η ίδια ή ανάλογη με αυτήν που ισχύει για το σύνολο των υπαλλήλων», τονίζει. Επίσης υπογραμμίζει πως «τυχόν επιπρόσθετα ποσά θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένα ώστε να μην επιβαρύνουν αχρείαστα τα δημόσια οικονομικά και να μην δημιουργούν αρνητικό προηγούμενο και αίσθημα αδικίας ανάμεσα στους υπόλοιπους πολίτες». 

Κρατικές εγγυήσεις

Σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει, «για τον περιορισμό της έκθεσης του κράτους θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί / διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ότι πριν την ενεργοποίηση των εγγυήσεων ο οργανισμός που έλαβε τις εγγυήσεις πρώτα θα έχει πράξει το μέγιστο δυνατό για την είσπραξη των οφειλόμενων δανείων». 

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ακόμα ότι «οι πρόσφατες έντονες συζητήσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν εργαζόμενους στη δημόσια παιδεία και άλλων κρατικών θεσμών/φορέων αναδεικνύουν τη σημασία δημιουργίας ενός διαφανούς και επιστημονικά καταρτισμένου μηχανισμού καθορισμού απολαβών στον δημόσιο τομέα. Παρακολουθούμε με ανησυχία τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου με την κάθε πλευρά να επικαλείται μεμονωμένα στοιχεία, με κίνδυνο να επέλθει συμφωνία ως αποτέλεσμα ενός μη ορθολογιστικού παζαριού». Επισημαίνεται ακόμα ότι το Συμβούλιο ανελλιπώς στις εκθέσεις του «αναδεικνύει τις στρεβλώσεις που ισχύουν στο κρατικό μισθολόγιο και στη δομή των κρατικών δαπανών. Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν, αυτό που προέχει είναι η δημιουργία του υπό αναφορά μηχανισμού και ο καθορισμός στόχων και στρατηγικής».

Πρόβλεψη για ανάπτυξη ΑΕΠ 4% για το 2018-19

Σε ό,τι αφορά στις μακρο-οικονομικές προοπτικές, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι «η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό 3,9%. Για το 2018-19 προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 4%. Στο θετικό περιβάλλον συνεισφέρουν κυρίως η κατανάλωση, η αυξημένη δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών, υπηρεσιών και τουρισμού. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, κάτω από το 10% εντός του 2018. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει κάτω από 1%». 

Για τις δημοσιονομικές προοπτικές, το Συμβούλιο σημειώνει πως «το ευνοϊκό μακρο-οικονομικό περιβάλλον και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, οδήγησαν σε υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων και σε συμμόρφωση με τους κανόνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να περιοριστεί στο 4% για το 2018 σε σχέση με 4,4% το 2017. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Στόχος έχει καθοριστεί στο 0% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται απόκλιση από αυτό, εφόσον δεν υπάρξει διαφοροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος».

Πηγή: O Φιλελεύθερος