Φιλέτα αλλά και χωράφια χωρίς ιδιαίτερη εμπορική αξία περιλαμβάνει η λίστα με τα 14 ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης με σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων προς τους κουρεμένους του 2013.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα ακίνητα, αλλά και ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι. Δηλαδή κατά πόσον οι αποζημιώσεις θα αφορούν όσους κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους, ή εάν θα καλύψουν επίσης όσους υπέστησαν ζημιές από τα αξιόγραφα και τις μετοχές. Άγνωστο παραμένει επίσης πότε θα παραχωρηθούν οι αποζημιώσεις, ποια θα είναι η σειρά προτεραιότητας και σε πόσο ποσοστό θα καλυφθεί η κάθε επηρεαζόμενη ομάδα.
Η λίστα με τα κρατικά ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης (όπως είναι η επίσημη ονομασία του Ταμείου για τους κουρεμένους), περιλαμβάνει 14 ακίνητα συνολικής έκτασης 3.145.250 τ.μ. Η συνολική τους αξία υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ.
Τα φιλέτα δίπλα από την ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής
Τα πέντε από τα πιο πάνω ακίνητα περιλαμβάνονταν και στη λίστα την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση το 2017, με σκοπό την εκποίησή τους. Πρόκειται για τα δύο φιλέτα στη Γεροσκήπου τα οποία βρίσκονται δίπλα από την ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής. Το πρώτο είναι 49.498 τ.μ. και βρίσκεται σε Τουριστική Ζώνη, ενώ το δεύτερο είναι 99.803 τ.μ. και ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται σε Τουριστική Ζώνη, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε Ζώνη Προστασίας. Επίσης στη λίστα βρίσκεται ένα κρατικό τεμάχιο στο Πισσούρι με εμβαδόν 136.122 τ.μ., το οποίο το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε Τουριστική Ζώνη, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται σε Ζώνη Προστασίας.
Εντός του τεμαχίου υπάρχει και προστατευόμενο τοπίο, ενώ ένα μέρος βρίσκεται σε Αγροτική Ζώνη. Ακόμη, στη λίστα βρίσκεται ένα τεμάχιο στην Αγλαντζιά με εμβαδόν 24.860 τ.μ., το οποίο είναι ενταγμένο σε Ζώνη Δημοσίων και άλλων Αστικών/Κοινοτικών Χρήσεων. Επιπρόσθετα, από την προηγούμενη λίστα μεταφέρθηκε επίσης ένα τεμάχιο στα Λατσιά με εμβαδόν 3.135 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε Εμπορική Ζώνη. Όσον αφορά τα καινούρια φιλέτα τα οποία προστέθηκαν στον κατάλογο, υπάρχει ένα τεμάχιο στη Λευκωσία με εμβαδόν 79.500 τ.μ., ένα τεμάχιο στο Ακάκι με εμβαδόν 418.500 τ.μ. και ένα τεμάχιο στο Πολιτικό με εμβαδόν 1.031.251 τ.μ.
Επίσης υπάρχει ένα τεμάχιο στο Μοναγρούλλι στη Λεμεσό με εμβαδόν 1.124.500 τ.μ. και δύο στον Δήμο Παραλιμνίου με εμβαδόν 17.045 τ.μ. και 27.998 τ.μ. αντίστοιχα. Ακόμη, υπάρχουν τρία τεμάχια στην Πάφο με εμβαδόν 4.348 τ.μ., 65.720 τ.μ. και 62.970 τ.μ. αντίστοιχα. Τα δύο πρώτα βρίσκονται στο Νέο Χωριό και το τρίτο στην Τρεμιθούσα. Σημειώνεται ότι στο Ταμείο Αλληλεγγύης υπάρχουν επίσης 25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια στον Προϋπολογισμό του 2019 για τη μεταφορά επιπρόσθετων κονδυλίων. Όπως ανέφερε παλαιότερα ο Υπουργός Οικονομικών, ο χρόνος αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα μεταφέρονται κάθε χρόνο στο Ταμείο θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Το θέμα με το Ταμείο Αλληλεγγύης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για το ποιοι θα πάρουν τελικά αποζημίωση και πότε.
Πηγή: dialogos.com