Με διαφορετικές ταχύτητες ανακάμπτει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση της AirDNA, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης του ULI (Urban Land Institute), μέχρι και τις 12 Ιουνίου σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης (με βάση τον αριθμό των κρατήσεων) για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Οι γκαρσονιέρες, τα μικρά στούντιο και τα δυάρια για τους «μικρούς» και τα αυτοτελή κτίρια με μικρότερα ή μεγαλύτερα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) για τους «μεγάλους» είναι αυτή την περίοδο δύο από τις επενδυτικές τάσεις που … τρεντάρουν στην αγορά ακινήτων.

Με ζηλευτές αποδόσεις και υψηλή αξία μεταπώλησης, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην συμπρωτεύουσα, τα μικρά διαμερίσματα από 20 έως 60 τ.μ. είναι πλέον δυσεύρετα.

Η απογείωση κατά 232% των κρατήσεων για κατοικίες τύπου Airbnb στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχει ανοίξει την όρεξη των ξένων και έχει τονώσει τη ζήτηση για κατοικίες με τουριστικό ενδιαφέρον

Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτών για ακίνητα σε όλη την Ελλάδα παρά τη διεθνή αναταραχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι ο τζίρος του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2022, ξεπερνώντας το αντίστοιχο μέγεθος του 2019, σε μια ακόμα ένδειξη της ανάκαμψης της αγοράς μετά την πανδημία. Σύμφωνα με παρουσίαση της Μάρθα Γουίλσον, επικεφαλής της AirDNA για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του 4ου ετήσιου συνεδρίου BNB Conference, ήδη από το 2021 είχε καλυφθεί το 94,4% του τζίρου του 2019, καθώς το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 790 εκατ. ευρώ το 2020.

Περιμένουν να δουν πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος το real estate

Στάση αναμονής αλλά και διατήρηση του ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά ακινήτων χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των ξένων θεσμικών επενδυτών την τρέχουσα περίοδο. Οπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο είναι σαφές ότι θα επηρεάσουν την αγορά, αλλά δεν είναι σαφής η ακριβής επίπτωση. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της Bain Capital Credit Γιώργο Ελεκίδη, η άνοδος της αγοράς ακινήτων δεν ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. «Το ερώτημα είναι πώς αυτή η γεωπολιτική κρίση θα επηρεάσει το real estate, κάτι που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Ελεκίδης.