Ξένοι αγοραστές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ενδιαφέρονται για την άδεια παραμονής και όχι για το ακίνητο

«Πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να εκδώσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος “χρυσή βίζα”, είναι άνθρωποι που έχουν περιουσίες σε περιοχές και χώρες που διανύουν έντονη γεωπολιτική και οικονομική κρίση, όπως π.χ. ο Λίβανος, η Τουρκία, η Λιβύη κ.λπ.

Μείωση αγοραστικής δύναμης και ακριβότερα δάνεια οι βασικοί λόγοι

Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών πώλησης κατοικιών, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, προβλέπεται για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση του κ. Θεόδωρου Μητράκου, πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «Κατά την περίοδο 2022-2024, η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 20%.

Στόχος της κυβέρνησης, να παραμείνει στον «πάγο» έως τα τέλη του 2024

Στην αναστολή επιβολής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια ακόμη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να τονωθούν περαιτέρω οι κατασκευές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΦΠΑ στα ακίνητα έχει «παγώσει» μέχρι τα τέλη του 2022 και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραμείνει «παγωμένος» μέχρι τα τέλη του 2024.

Αύξηση αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια κατά 8,3% στο εξάμηνο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε η ζήτηση στεγαστικών δανείων τον Ιούλιο, αλλά και το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου, καθώς έπειτα από μακρά περίοδο αναστολής τα προηγούμενα χρόνια, τα νοικοκυριά σπεύδουν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, «κλειδώνοντας» την ίδια στιγμή τα χαμηλά σταθερά επιτόκια που ισχύουν σήμερα για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Διατηρήθηκαν και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι έντονα ανοδικές τάσεις των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών πώλησης στην Αττική σημείωσε το Αιγάλεω με 20,3%, ενώ ακολουθεί η περιοχή της Καλλιθέας, όπου η ετήσια μεταβολή άγγιξε το 19%. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 16,3% σημείωσε η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο Μοσχάτο, ενώ στο Παλαιό Φάληρο και στον Αλιμο η αύξηση άγγιξε το 14,7% και το 15,8% αντίστοιχα. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στο Παγκράτι (15,9%), στα Σεπόλια (15,4%), στη Ραφήνα (17,2%) και στην Αγία Παρασκευή (14,9%).