Η εκπνοή του 2023 βρήκε τις τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση και πώληση να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Spitogatos, την ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Οι ακριβότερες περιοχές για πώληση και ενοικίαση

Τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς και οι Κυκλάδες, βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά και ενοικίαση κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τα νότια προάστια να σημειώνουν την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας πανελλαδικά.

Ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας περιλαμβάνεται και o δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον προκαλούν και οι αυξημένες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης στα νησιά του Ιονίου, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών είναι συχνά άνω των 2.000€/τ.μ..

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, αλλά και η Χαλκιδική.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές σε Αττική-Θεσσαλονίκη

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για ενοικίαση αλλά και αγορά κατοικίας είναι η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. και 6.488€/τ.μ. αντίστοιχα. Η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και για αγορά κατοικίας.

Αντίθετα, στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνονται οι Αχαρνές και το Κερατσίνι, ενώ για αγορά κατοικίας η Αγία Βαρβάρα και το Πέραμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.765€/τ.μ.) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.593€/τ.μ.), ενώ για ενοικίαση είναι και πάλι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (9,4€/τ.μ.) και η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 9,0€/τ.μ..

Αττική & Θεσσαλονίκη: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής

Ο Πειραιάς και τα προάστιά του βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη των περιοχών της Αττικής που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (2.692€/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στη Δραπετσώνα και στον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Στο Νέο Ψυχικό η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 35,2% (4.146€/τ.μ.). Σημαντική αύξηση κατά 33,3% καταγράφηκε και στο Ίλιον (2.000 €/τ.μ.).

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, ο Πειραιάς και το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (8,8 €/τ.μ.) η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 32,2%, ενώ στην Καλλίπολη – Φρεατίδα (10,0€/τ.μ.) οι κατοικίες προς ενοικίαση έγιναν κατά 24,4% ακριβότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στα Πετράλωνα (10,9 €/τ.μ) του κέντρου της Αθήνας καταγράφηκε αύξηση κατά 24,6% της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στις περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης περιλαμβάνεται και η Αγία Βαρβάρα (23,8%) στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών κατοικιών προς πώληση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφονται στις περιοχές Χαριλάου (37,3%), Βαρδάρη – Λαχανόκηποι (34,3%) και της Πολίχνης (28,2%). Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών σημειώνονται στην περιοχή του Βαρδάρη – Λαχανόκηποι (22,8%), της Ξηροκρήνης – Παναγιάς Φανερωμένης (19%) και των Αμπελοκήπων (19%).

O Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, ανέφερε σχετικά: «Η ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πανελλαδικά, η οποία ξεκίνησε το 2017 στις πωλήσεις και από το 2015 στις ενοικιάσεις κατοικιών, συνεχίζεται για ορισμένες περιοχές με ιδιαίτερο ρυθμό. Η περιορισμένη προσφορά ακινήτων, συνδυασμένη με την αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνή, πιέζουν συνεχώς τις τιμές προς τα πάνω. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα Προάστιά του που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη διεθνή ζήτηση λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους όρους της Golden Visa, οι τιμές ανέβηκαν με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό το δεύτερο μισό του 2023».

Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία στην ελληνική αγορά, καθώς το γ’ τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius το γ’ τρίμηνο, απορροφήθηκαν συνολικά 50.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο 100% πάνω από την ίδια περίοδο του 2022.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο µέσος όρος ενοικίου για τα σύγχρονα κτίρια γραφείων αυξήθηκε στα 28 ευρώ/τ.µ./µήνα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν ακόμα και το όριο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Η αγορά γραφείων

Η αγορά γραφείων συνεχίζει τη θετική της τάση, με τον ανταγωνισμό να ωθεί τα ενοίκια προς τα πάνω για χώρους πρώτης κατηγορίας. Η επίδοση αυτή επηρεάστηκε κυρίως από την συμφωνία του ομίλου Μυτιληναίος για μίσθωση 29.000 τ.μ. γραφείων με 1.100 θέσεις στάθμευσης, κατά μήκος της Αττικής Οδού στην Παιανία.

Ο αριθμός των συμφωνιών που έκλεισαν στο 9μηνο του 2023 είναι περίπου 40% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.  Ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο πρωταγωνιστής στην πλευρά της ζήτησης στην Αθήνα, αν και είναι υψηλό το ποσοστό απομακρυσμένης εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Παρατηρείται ένας βαθμός πόλωσης όσον αφορά τα προνομιακά ενοίκια, λόγω της σπανιότητας των ποιοτικών διαθέσιμων χώρων που ωθούν τα ενοίκια προς τα πάνω.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ποιότητα των κτιρίου παίζει καθοριστικό ρόλο στο επίπεδο διαμόρφωσης του ενοικίου. Έτσι εντός της ίδιας περιοχής μπορεί να υπάρχουν κτίρια που παρουσιάζουν διαφορετική εξέλιξη των ενοικίων σε σχέση με άλλα.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας τα μισθώματα διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και το yield σε 5,8%., στα βορειοανατολικά Προάστια (Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων) επίσης 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6%, στα νότια προάστια (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης) 23 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,3%, στα Βόρεια, 16 ευρώ/τ.μ./μήνα και 7% και στο λιμάνι του Πειραιά 18 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,9%.

Η C&W εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων, καθώς η στροφή προς την υβριδική εργασία υποστηρίζει τη ζήτηση για βιώσιμους χώρους. Προσθέτει ότι και το 2024 τα γραφεία που θα ολοκληρωθούν δεν θα καλύπτουν τη ζήτηση, με μεγάλο ποσοστό των χώρων να έχει ήδη δεσμευτεί.

Πηγή: ΟΤ

Με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη «τρέχουν» οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα. Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην Ελλάδα έχει προξενήσει μεγάλη εντύπωση και αναστάτωση στο ενδιαφερόμενο κοινό, καθώς το κόστος των ακινήτων υπερβαίνει κατά πολύ το budget του κάθε μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, η αύξηση των τιμών στα ακίνητα αποτελεί ελληνικό φαινόμενο.  Στην Αθήνα οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, ενώ στο Παρίσι και τη Στοκχόλμη οι τιμές μειώθηκαν.

Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο περιζήτητες αγορές ακίνητων, με περιοχές «ξεχασμένες» ή υποβαθμισμένες να «ξανανιώσουν» και γίνονται εφάμιλλες των πλούσιων ευρωπαϊκών πόλεων.

Το ράλι στα ακίνητα

Oι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2023 κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,8% το 2022 επισημαίνεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το β΄ τρίμηνο 2023 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων κατά 14,1%.

Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. 

Μεσοπρόθεσμα, πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» για την απόκτηση κατοικίας αναμένεται να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «Ανακαινίζω» – «Εξοικονομώ») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η αγορά οικιστικών ακινήτων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης αναφορικά με τον αριθμό των συναλλαγών, τις τιμές και τις αποδόσεις.

Απέχουν ακόμη από το ιστορικό υψηλό

Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ακόμη από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση.

Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, για να καταγραφεί η χαμηλότερη τιμή το 2017 (59). Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 90,6 το β΄ τρίμηνο 2023, υπολειπόμενος κατά 11,1% από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει.

Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη του επιπέδου των ενοικίων, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 98,5 με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2023, έναντι 94,8 το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Ο δείκτης ενοικίων, σε αντίθεση με το δείκτη τιμών κατοικιών, παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ιστορικά (124,3, γ΄ τρίμηνο 2011).

Πηγή: OT

Σημαντική αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% σημειώνουν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κατά την τρέχουσα χρονιά, η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα.

Με βάση τα στοιχεία ολοκληρωμένων συναλλαγών, που έχουν πραγματοποιηθεί από τα γραφεία του δικτύου της  RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 81 γραφεία και πάνω από 1.000 συμβούλους ακινήτων, τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος των ενοικίων κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6%.

H αυξητική τάση συνδέεται ξεκάθαρα με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για ακόμα μια χρονιά και την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα.

Σε όλους τους παραπάνω παράγοντες, αν προστεθεί και η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, τότε δικαιολογείται απόλυτα η συνακόλουθη ζήτηση να ξεπερνάει κατά πολύ την υφιστάμενη προσφορά.

Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία της έρευνας της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει πως οι περισσότεροι ενοικιαστές επέλεξαν κατοικίες ηλικίας 16 έως 20 ετών, ενώ στην περιφέρεια το ενδιαφέρον στρέφεται σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, με σημαντικότερους παράγοντες το αν μία κατοικία είναι ανακαινισμένη ή όχι, αν διαθέτει ασανσέρ, θέρμανση φυσικού αερίου, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.

Η πορεία των ενοικίων στην Αττική

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, κυρίως επιλέχθηκαν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα και ηλικίας από 16 έως 20 ετών, ενώ στις περιοχές των Βορείων προαστίων επιλέχθηκαν τα μεγαλύτερα ακίνητα εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ. και στα Νότια από 76 τ.μ. έως 100 τ.μ.

Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται παλαιότερα ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω με εμβαδό που κυμαίνεται από 51 έως 75 τ.μ.

Στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά, η ζήτηση αφορά διαμερίσματα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., δηλαδή όπως και στο κέντρο της Αθήνας. 

Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που καθορίζουν τις επιλογές των ενοικιαστών και κατά συνέπεια τις τιμές στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, το βασικότερο είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ στην περίπτωση των πολυκατοικιών. Επίσης 88 στους 100 ενοικιαστές επέλεξαν κατοικία που διαθέτει θέρμανση φυσικού αερίου, τουλάχιστον μια θέση parking και γειτνιάζει με σταθμούς ή στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στα ύψη τα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη

Οι ενοικιαστές κατοικιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ταυτίζονται με τις τάσεις που επικρατούν στην Αττική όσον αφορά στην επιφάνεια και στην ηλικία των ακινήτων που επιλέγουν. Ειδικότερα, προτιμούν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., ηλικίας από 16 έως 20 ετών.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση που παρατηρείται στις επιλογές των ακινήτων στη Δυτική σε σχέση με την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι ενοικιαστές προσανατολίζονται σε ακίνητα ηλικίας από 16 έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ.

Αντιθέτως, στην Ανατολική πλευρά, πρώτες σε προτιμήσεις είναι μεγαλύτερες κατοικίες εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ. 

Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν οι ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη θέση βρίσκονται η ύπαρξη θέρμανσης με φυσικό αέριο και ασανσέρ όταν πρόκειται για διαμερίσματα. Επίσης σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 89% επί του συνόλου) επιλέγουν ανακαινισμένα ακίνητα και περίπου 7 στους 10 (ποσοστό 67%) να εξυπηρετείται η μετακίνηση τους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα ενοίκια στην περιφέρεια

Στην περιφέρεια, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ενοικιαστές είναι γκαρσονιέρες  έως 50 τ.μ., ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρήθηκε σε περιοχές που υπάρχουν πανεπιστήμια όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Σε ποσοστό 89% οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα σε οικοδομή με ασανσέρ και κατά 84% ανακαινισμένες κατοικίες. Το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, γεγονός που δικαιολογείται από το μέγεθος του ακινήτου που συνήθως αφορά φοιτητικές κατοικίες.

Μετά από ένα «νεκρό» διάστημα ενεργοποιήθηκαν εκ νέου οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο.

Όπως εκτιμά εκτιμά ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty Αντώνης Μαρκόπουλος, «μέσα στους επόμενους 10 μήνες σε πλειστηριασμό θα βγουν ακόμα 14.000 ακίνητα, ενώ τα επόμενα 5-7 χρόνια θα βγουν σε πλειστηριασμό 250.000 ακίνητα».

Σημαντικά ακίνητα στο σφυρί

Τα ακίνητα που θα βγουν ωστόσο τα επόμενα χρόνια σε πλειστηριασμό θα επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ο κ. Μαρκόπουλος, έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18, 3 δισ. ευρώ. Μόνο, ωστόσο, το 13% κατέληξε σε κάποιον αγοραστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Επιτυχής ο 1 στους 10 πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, το ύψος των κόκκινων δανείων φτάνει τα 90 δισ. ευρώ με εμπράγματες εξασφαλίσεις 1 εκατ. ακίνητα, εκ των οποίων το 75% αφορά σε κατοικίες. Μάλιστα χαρακτήρισε την αξιοποίηση αυτού του αποθέματος κατοικιών επενδυτική ευκαιρία.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty μίλησε για μια ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισε αγορά που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτή των πλειστηριασμών, σημειώνοντας επίσης ότι «η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής τιμής δεν είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να γίνει καλύτερη και η διαδικασία».

Σε μία εκτίμηση για το πώς προβλέπεται να κινηθεί συνολικά η αγορά ακινήτων, με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα της Prosperty ο κ. Μαρκόπουλος διαπιστώνει ότι «υπάρχει σημαντική ζήτηση. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην προσφορά ακινήτων και κυρίως για καλά τιμολογημένα ακίνητα. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σωστή τιμολόγηση ακινήτων. Συνοπτικά, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους, υπάρχει υψηλή ζήτηση γιατί το ακίνητο παραμένει ασφαλές καταφύγιο».

Πηγή: ΟΤ