Νέα «ήθη κι έθιμα» θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα στην αγορά γραφείων, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν δομικές αλλαγές στον τρόπο που οι επιχειρήσεις καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες τους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας Cushman & Wakefield, η οποία δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά μέσω της Proprius, το μέλλον των κτιρίων γραφείων θα είναι «υβριδικό», υπό την έννοια ότι προβλέπεται να επικρατήσει ένα μεικτό μοντέλο στέγασης.

Με άνοδο των εκταμιεύσεων κατά 30% έκλεισε το 2020 κόντρα στην πανδημία, παρότι η οικονομία ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστή για τουλάχιστον 4 μήνες 

Στους ρυθμούς της πανδημίας κινείται από τον περασμένο Μάρτιο η στεγαστική πίστη ακολουθώντας τις συνθήκες ακορντεόν που επικρατούν στην οικονομία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Γενική αύξηση, με μικρές εξαιρέσεις, καταγράφουν για το 2020 οι ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο ο ιστότοπος αγγελιών Spitogatos. Πανελλαδικά, οι τιμές πώλησης που ζητούν οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ αυτές για ενοικίαση κατά 6,5%. Σημειώθηκε όμως και σημαντική μείωση (ζητούμενων) τιμών, άνω του 15%, αλλά αυτή αφορά ελάχιστες περιοχές της επικράτειας, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης της «ασημένιας» οικονομίας και στην Ελλάδα είναι ασφαλώς το πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας.

Αντοχές καταγράφει η αγορά γραφείων εν μέσω πανδημίας, καθώς κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου υπογράφηκαν 15 συμφωνίες για νέες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων επιφάνειας 19.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Proprius, πρόκειται για μέγεθος που συμβαδίζει με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου τόσο του 2019 όσο και του 2018.