Ένα από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης της «ασημένιας» οικονομίας και στην Ελλάδα είναι ασφαλώς το πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας.

Αντοχές καταγράφει η αγορά γραφείων εν μέσω πανδημίας, καθώς κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου υπογράφηκαν 15 συμφωνίες για νέες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων επιφάνειας 19.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Proprius, πρόκειται για μέγεθος που συμβαδίζει με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου τόσο του 2019 όσο και του 2018.

Κατά 42,5% περιορίστηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων κατά το φετινό εννεάμηνο, ανέφερε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ουσιαστικά, η πτώση αυτή μεταφράζεται σε εισροή κεφαλαίων 593 εκατ. ευρώ, έναντι 1,03 δισ. ευρώ, κατά το περυσινό εννεάμηνο, μια πτώση της τάξεως των 437 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να απορροφά ένα σημαντικό μερίδιο των ξένων άμεσων επενδύσεων και συγκεκριμένα 25,3% του συνόλου, έναντι 32,3% το 2019.

Τη μείωση του ενοικίου του μηνός Ιανουαρίου και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πληττόμενους ΚΑΔ (επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει και ανέρχονται σε 600.000 περίπου) εξετάζει η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανωτέρω 600.000 επιχειρήσεις να έχουν έκπτωση ενοικίου τον Ιανουάριο σε ποσοστό 40% όπως ισχύει και σήμερα και όχι σε 80% που αποφασίσθηκε για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

«Χειρόφρενο» έχουν σηκώσει κατά το τρέχον έτος οι χορηγήσεις αδειών παραμονής σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα». Με βάση τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις αρχές του έτους και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν εκδοθεί μόλις 368 νέες άδειες. Από τις αρχές του σχετικού προγράμματος, 7.903 επενδυτές έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται, προχωρώντας σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.