Πρωταθλήτρια ανόδου το 2022 η Πάρος – Ποιες είναι οι «χρυσοφόρες» περιοχές

Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2022, με την Πάρο, το Αργοστόλι, την Περαία (Θεσσαλονίκη), τη Γλυφάδα, το Πευκοχώρι Χαλκιδικής και την Αθήνα να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία ερευνών Transparent στο συνέδριο ShortStay Conference 2023, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση εντοπίζεται στην Πάρο με 50%. Στο νησί των Κυκλάδων το μεικτό ετήσιο εισόδημα από την εκμετάλλευση ενός ακινήτου δύο υπνοδωματίων διαμορφώθηκε σε 34.255 ευρώ – πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μετά τη Μύκονο, όπου επίσης σημειώθηκε σημαντική αύξηση με 38% σε 60.779 ευρώ.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον για αγορά και ενοικίαση πράσινων κυρίως κτιρίων

Ανοδο της ζήτησης για ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων προβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων για το 2023. Παράλληλα, εκτιμούν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει σταθερά υψηλό, ιδίως για κτίρια γραφείων, αλλά και για καταστήματα. Τα παραπάνω προκύπτουν με βάση την τελευταία ετήσια έκθεση του τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS), που βασίστηκε στη σφυγμομέτρηση μεταξύ 200 επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων.

Σε τροχιά υλοποίησης σχέδια ανάπτυξης κτιρίων 140.000 τ.μ.

Με επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρώσει το 2022 η αγορά γραφείων, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται στρατηγικά στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, εκτιμώντας ότι διαθέτει σημαντικές προοπτικές μελλοντικών υπεραξιών. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Proprius, εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων κι εκπροσώπου της Cushman & Wakefield στην ελληνική αγορά, η φετινή επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά γραφείων αναμένεται ότι θα είναι 30% υψηλότερη σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη 140.000 τ.μ. νέων κτιρίων γραφείων, για τα οποία υφίστανται ήδη προσύμφωνα μίσθωσης του 18% των σχετικών επιφανειών.

Ξένοι αγοραστές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ενδιαφέρονται για την άδεια παραμονής και όχι για το ακίνητο

«Πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να εκδώσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος “χρυσή βίζα”, είναι άνθρωποι που έχουν περιουσίες σε περιοχές και χώρες που διανύουν έντονη γεωπολιτική και οικονομική κρίση, όπως π.χ. ο Λίβανος, η Τουρκία, η Λιβύη κ.λπ.

Μείωση αγοραστικής δύναμης και ακριβότερα δάνεια οι βασικοί λόγοι

Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών πώλησης κατοικιών, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, προβλέπεται για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση του κ. Θεόδωρου Μητράκου, πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «Κατά την περίοδο 2022-2024, η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 20%.