Η άνοδος τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε σε 2,3%

Παλαιές κατοικίες, ηλικίας άνω των 25 ετών, επιλέγουν σε ποσοστό άνω του 70% οι αγοραστές ακινήτων πανελλαδικά. Πρόκειται για μια λύση, η οποία οφείλεται ασφαλώς στο ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι και πιο προσιτά οικονομικά. Στην ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς προκύπτει ότι πάνω από 8 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το 2020 αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες. Συγκεκριμένα, το 84% αφορούσε κατοικίες, ένα πρόσθετο 10% οικόπεδα ή αγροτεμάχια και το υπόλοιπο 6% επαγγελματικά ακίνητα.

Ανεβάζει στροφές η αγορά κατοικίας, καθώς η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα φαίνεται πως έχει «ανοίξει και τις ορέξεις» των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έσπευσαν να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. 

Η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. καταγράφεται στην Ελλάδα

Στην κορυφή της προτίμησης των επισκεπτών βρίσκεται η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις κρατήσεις για ακίνητα στην Ελλάδα να εκτινάσσονται κατά 120% στη διάρκεια της περιόδου 16 Απριλίου – 15 Μαΐου, σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες. Κατά την ίδια σύγκριση, στο σύνολο των προορισμών της Ε.Ε., η αύξηση διαμορφώθηκε στο 60%, δηλαδή ο ρυθμός της ανόδου ήταν ο μισός. Μετά την Ελλάδα, ο δημοφιλέστερος προορισμός με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κρατήσεις είναι η Κροατία (118%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (103%) και η Ιταλία (82%).

Συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η ανοδική τάση στις τιμές πώλησης κατοικιών, δείγμα της προσδοκίας των πωλητών ότι η πανδημία δεν πρόκειται να έχει αρνητική επίδραση στις αξίες και στη ζήτηση, η οποία εκτιμούν ότι θα επιστρέψει δριμύτερη μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία. Σύμφωνα με τον δείκτη SPI Index (Spitogatos Property Index) που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 1.600 ευρώ/τ.μ., από 1.545 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μια αύξηση της τάξεως του 3,5%.

Μήνυμα στους Ελληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων, που είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα της, απέστειλε η Airbnb γνωστοποιώντας τους ότι από την 1η Ιουνίου όσοι θέλουν να καταχωρίσουν το ακίνητό τους υποχρεούνται να αναφέρουν τον αριθμό μητρώου του ακινήτου τους στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της πλατφόρμας. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποβάλλονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους. Για όσους έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρισή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός μητρώου του ακινήτου τους είναι ενημερωμένος.