Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, δηλαδή funds, θα κληθούν να αναλάβουν τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, ο οποίος θα παρεμβαίνει αγοράζοντας τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός φορέα, που θα αγοράζει τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από τις τράπεζες και τα funds που έχουν αγοράσει δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, υπάρχει στο προσχέδιο του νέου πτωχευτικού νόμου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο φορέας αυτός θα ήταν δημόσιος και θα ασκούσε ένα είδος κοινωνικής πολιτικής, επιτρέποντας στους οφειλέτες αυτούς να συνεχίσουν να διαμένουν στο ακίνητό τους καταβάλλοντας ενοίκιο, ακόμη και μετά την απώλεια της κυριότητας του ακινήτου τους.

Με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» κατά την περίοδο 2020-2026, με φορέα διαχείρισης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και χθες δημοσιεύθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.

Από 300 μέχρι 600 ευρώ τα ποσά ενίσχυσης

Στην επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων με ποσά από 300 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τον εάν αυτά εξυπηρετούνται ή όχι, προχωράει η κυβέρνηση με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα έχει διάρκεια 9 μηνών και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. «Σήμερα έχουμε το πρόγραμμα “Γέφυρα” που επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία».

Μείωση της τάξεως του 70% κατά μέσον όρο καταγράφουν οι κρατήσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις αγγελίες ακινήτων που είναι αναρτημένες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, «είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμα στον Ιανουάριο, παρότι οδεύουμε με ταχύ ρυθμό προς τις διακοπές του Πάσχα». Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο επόμενος μήνας θα είναι ακόμα χειρότερος, δεδομένων των όλο και αυστηρότερων μέτρων απαγόρευσης συναθροίσεων, ταξιδίων, μετακινήσεων, ακόμα και εκκλησιασμών, που λαμβάνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα εύστοχη θεωρούν φορείς της αγοράς ακινήτων την κίνηση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις γονικές δωρεές χρηματικών ποσών, με στόχο την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να παρασχεθεί η δυνατότητα, χωρίς κόστος, στους γονείς που έχουν κάποια διαθέσιμη ρευστότητα να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βοηθά στη δημιουργία νέων νοικοκυριών και παράλληλα μπορεί να προσφέρει μια «ανάσα» στις αγοραπωλησίες κατοικιών, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων μηνών, εξαιτίας της πανδημίας.