Μπορεί σε μία δεκαετία ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση να αυξήθηκε από μόλις 130 το 2010, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σε περισσότερα από 200.000 στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, επιφέροντας τεκτονικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων, όμως το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτο στο... πέρασμα των χρόνων.

Η Ελλάδα είναι από τις λιγοστές χώρες, σε ολόκληρη την Ευρώπη, που δεν έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ή, τουλάχιστον, αυτοί παραμένουν κενό γράμμα. Δίχως αμφισβήτηση, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, με επικρατέστερες αυτές που πραγματοποιούνται μέσω της αμερικανικής πλατφόρμας Airbnb, έχουν βγάλει από το τέλμα ιδιοκτήτες που καλούνταν να πληρώνουν φόρους για κενά και απρόσοδα ακίνητα, για τα οποία αδυνατούσαν να βρουν ενοικιαστή ή αγοραστή. Ωστόσο, η απουσία φορολογικών ρυθμίσεων και κανόνων δεν καθιστά μόνο τον βίο... αβίωτο όσων αναζητούν κατοικία, αλλά απειλεί και αυτή καθαυτήν τη μακροημέρευση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Κι αυτό, επειδή το κυνήγι των γρήγορων αποδόσεων δεν μετατρέπει μόνο ολοένα και περισσότερους σε επίδοξους ξενοδόχους, αλλά επιφέρει νομοτελειακά και μείωση των προσδοκώμενων εισπράξεων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, σε πρόσφατο συνέδριο, η Aimee Trusler International Sales Manager της εταιρείας AirDNA με αντικείμενο την ανάλυση των δεδομένων των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, η προσφορά των καταλυμάτων μέσω των ιστοσελίδων Airbnb και Homeaway αυξήθηκε σε διάστημα ενός έτους (Δεκέμβριος 2018 - Δεκέμβριος 2019), σε ποσοστό της τάξης του 24%. Και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων εκτοξεύθηκε σε ποσοστό άνω του 95%, αλλά η πληρότητα των καταλυμάτων υποχώρησε περίπου κατά 15%, πτώση που φανερώνει ότι η προσφορά είναι υψηλότερη της ζήτησης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη «Οικονομικά στοιχεία βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, μέσω πλατφορμών Airbnb και ΗomeAway» του INΣΕΤΕ, τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και Homeaway, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018 - Μαΐου 2019 έφθασαν το 1,15 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η φορολόγηση των εσόδων αυτών, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εν πολλοίς παραμένει μετέωρη. Οσοι ενοικιάζουν βραχυπρόθεσμα ιδιοκτησίες πρέπει να τις καταχωρίζουν στο ηλεκτρονικό μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, λαμβάνοντας τον αντίστοιχο αριθμό μητρώου ακινήτου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι πλατφόρμες δια-μοιρασμού θα πρέπει να γνωστοποιούν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο κτλ.) των μελών τους, ειδάλλως η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τους εγχώριους παρόχους σύνδεσης στο Διαδίκτυο να απενεργοποιήσει τις σχετικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες για τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχονται τα εν λόγω δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η διασταύρωση και ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων. Παλαιότερος έλεγχος της ΑΑΔΕ, πάντως, μέσω ενός ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), έφερε στο φως περίπου 20.000 ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται χρονικός περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πηγή: Η Καθημερινή