Του Θέμη Πολυβίου

Μια είδηση που δημοσιεύτηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβράρη στις εφημερίδες και πέρασε στα ψηλά είναι οι εισηγήσεις των ερευνητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι εκπόνησαν μια πολλά υποσχόμενη μελέτη για εθνική στρατηγική που αφορά την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους.

Κατά καιρούς, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι εκάστοτε υποψήφιοι πρόεδροι, υπόσχονταν την αναβάθμιση της περιοχής του Τροόδους, με την κατασκευή έργων υποδομής, τη βελτίωση του δρόμου Ακακίου – Τροόδους, ακόμη και την κατασκευή τελεφερίκ.

Περιττό να αναφέρουμε ότι, μόλις περάσει η προεκλογική περίοδος, οι συγκεκριμένες υποσχέσεις μπαίνουν στο ράφι και ξανακατεβαίνουν σε μια νέα προεκλογική περίοδο.

Αυτή τη στιγμή, με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης, έχουμε κάτι χειροπιαστό που πραγματικά θα μεταμορφώσει την περιοχή Τροόδους, αφού σ’ αυτήν γίνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν το οδικό δίκτυο, όσο και την αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπερούντας και των άλλων έργων που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Πιο ειδικά να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια σειρά εισηγήσεων που αφορούν τον τομέα της υγείας, τις υποδομές στο οδικό δίκτυο, την ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, τον πολιτισμό, την διαχείριση αποβλήτων, κ.ά.

Ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι για κάθε τομέα αναπτύσσονται δράσεις και ενέργειες σε μεγάλη ανάλυση.

Ειδικά για το οδικό δίκτυο, που τόσο καίει τις κοινότητες της περιοχής του Τροόδους και κατά καιρούς δόθηκαν ένα σωρό υποσχέσεις, το σχέδιο αφορά την έκθεση ιεράρχησης και προγραμματισμού των σημαντικών οδικών έργων για την περιοχή για την περίοδο 2018 – 2020.

Το σχέδιο συνδυάζει ταυτόχρονα τη βελτίωση της προσπελασιμότητας των δύο μεγαλύτερων πόλεων στις περιαστικές τους ζώνες και στην ευρύτερη ενδοχώρα τους, αλλά και της συνδεσιμότητας με την περιοχή του Τροόδους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του.

Τέλος, μεταξύ άλλων, προτείνονται η βελτίωση του συστήματος συλλογικών μεταφορών, οι παρακάμψεις οικισμών, η οργάνωση συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας και η δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Αυτά, λοιπόν, και άλλα πολλά προνοεί η μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει πια ένα έτοιμο σχέδιο για την ανάπτυξη και μεταμόρφωση της περιοχής του Τροόδους, οι αρμόδιοι, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες πρέπει να εγκύψουν στη συγκεκριμένη μελέτη και αν πραγματικά επιθυμούν την προώθηση των έργων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της περιοχής να αρχίσουν δουλειά. Διαφορετικά θα συνεχιστεί η κοροϊδία και όλα θα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Ιδού η Ρόδος.